Εντατικές προετοιμασίες πριν την έναρξη των συνομιλιών στην Ελβετία

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αμέσως μετά την άφιξη της ε/κ αντιπροσωπείας στο Μοντ Πελεράν   συγκάλεσε συνεδρία της διαπραγματευτικής ομάδας  ενόψει της αυριανής κρίσιμης πρώτης μέρας του νέου εντατικοποιημένου γύρου συνομιλιών.sikosan-manikia-ama-ti-afixei-sto-mont-peleran-eikones
Ετοιμασίες για μια κρίσιμη εβδομάδα, όπως επισημαίνει και ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.
Λίγο μετά τις 2μ.μ. (ώρα Κύπρου) η ελληνοκυπριακή αποστολή έφτασε στο ξενοδοχείο Mirador του ελβετικού θερέτρου με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αναρτά σχετικές φωτογραφίες στον λογαριασμό του στο Twitter.
Γύρω στις 5μ.μ. (ώρα Κύπρου) έφτασαν στη Γενεύη οι συνολικά 16 δημοσιογράφοι από την Κύπρο.

Ο Πρόεδρος αναχώρησε από την Κύπρο ενώ ο κατοχικός ηγέτης από την Τουρκία, όπου μετέβη χθες για να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Γίνεται αντιληπτό πως θα πάρει τις σχετικές οδηγίες από τον νεοσουλτάνο Ερντογάν.

Τα Ηνωμένα Έθνη και οι διάφοροι εν δυνάμει μεσολαβητές, επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τη συγκυρία για να προχωρήσει η διαδικασία στην τελική της φάση, που θα είναι η πολυμερής συνάντηση, αν και αναγνωρίζουν τις δυσκολίες.
Ενδείξεις για αλλαγή πλεύσης από την Τουρκία δεν υπάρχουν, αντίθετα ενέργειες όπως αυτές με την επικείμενη κάθοδο του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπάρος» στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, προφανώς και επιβεβαιώνουν τις προθέσεις της Άγκυρας. Ωστόσο, στον ΟΗΕ αναμένουν έστω και την υστάτη, ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν από όλους τους εμπλεκόμενους κινήσεις, οι οποίες θα διευκολύνουν τις συζητήσεις.

Όπως σημείωναν διπλωματικοί κύκλοι η παρουσία, έστω και στο τελετουργικό της νέας φάσης των διαπραγματεύσεων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, αποτελεί μέρος της προσπάθειας που καταβάλλεται για να υπάρξει αποτέλεσμα στις συνομιλίες της Ελβετίας.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων θα βρίσκεται το εδαφικό και η στάση της τουρκικής πλευράς θα καθορίσει το βάθος και το εύρος των συζητήσεων. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί εμφανίστηκαν με αποκλίσεις σε ό,τι αφορά το εδαφικό και την κατάθεση χαρτών.

ΠτΔ: Αναχωρώ με αποφασιστικότητα και καλή θέληση

«Μεταβαίνω σήμερα στην Ελβετία με αποφασιστικότητα, καλή θέληση και την αναγκαία βούληση, έχοντας κατά νου ότι η λύση θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, αλλά και να καθησυχάσει τις ανησυχίες του κυπριακού λαού» σημειώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Στην αυριανή εναρκτήρια συνεδρία θα παραστεί και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος όπως είχε δηλώσει εκπρόσωπός του «προσβλέπει στο να προσφέρει την προσωπική του υποστήριξη προς το έργο των δύο ηγετών, καθώς εισέρχονται σ’ αυτήν την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων».

Όπως ανακοίνωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας, κατά την επικείμενη μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Μον Πελεράν στις 7-11 Νοεμβρίου, θα τον συνοδεύουν, πέραν του Διαπραγματευτή και στενών του συνεργατών, οι ακόλουθοι:

Πόλυς Πολυβίου και Κύπρος Χρυσοστομίδης, Σύμβουλοι του Προέδρου της Δημοκρατίας και συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Παναγιώτης Δημητρίου, Επικεφαλής της Ομάδας Στήριξης του Διαπραγματευτή, Νίκος Κλέανθους και Τουμάζος Τσελεπής, Μέλη της Ομάδας Στήριξης του Διαπραγματευτή, Νικόλας Κυριάκου εκ μέρους της Γενικής Εισαγγελίας, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για το Περιουσιακό και Ανδρέας Χατζηράφτης, Αναπληρωτής Πρώτος Κτηματολογικός Λειτουργός.