Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ μεταβαίνει αύριο στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας

Κατά τη χθεσινή (4/11/16) τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων των Ηνωμένων Εθνών, ο Εκπρόσωπος του Γενικού-Γραμματέα κ. Stéphane Dujarric, ανακοίνωσε ότι ο Γενικός-Γραμματέας θα μεταβεί την Κυριακή στο Mont Pèlerin της Ελβετίας για να κηρύξει την έναρξη των εντατικών συνομιλιών μεταξύ των ηγετών της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής κοινότητας που θα αρχίσουν τη Δευτέρα το πρωί.image735-6-aspx

Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στο εδαφικό και τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που οι δύο ηγέτες θα διαπραγματευθούν απευθείας για αυτό το θέμα. Επιπλέον, επισήμανε ότι ο Γενικός-Γραμματέας έχει παρακολουθήσει στενά κατά τη διάρκεια της θητείας του τις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο και θα προσφέρει την προσωπική υποστήριξη του στο έργο των δύο ηγετών καθώς εισέρχονται σ’ αυτή την κρίσιμη φάση.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν οι συνομιλίες θα διαρκέσουν μόνο μια μέρα και ποιες είναι οι προσδοκίες του Γενικού Γραμματέα, ο κ Dujarric δήλωσε ότι αυτές θα διαρκέσουν όλη την εβδομάδα και ο κ. Ban Ki-moon θα παραστεί μόνο στην έναρξη τους. Αυτή είναι μια κρίσιμη καμπή των διαπραγματεύσεων, συνέχισε, και ο Γενικός Γραμματέας χαιρετίζει θερμά το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν από κοινού την ελπίδα ότι αυτή η συνάντηση θα ανοίξει το δρόμο για την τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τις κοινές δεσμεύσεις τους να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί μια διευθέτηση εντός του 2016.