Παραιτήθηκε από Επίτροπος η Γκεοργκίεβα για ψηλόβαθμη θέση στην Παγκόσμια Τράπεζα

Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αρμόδια για τον Προϋπολογισμό και το Ανθρώπινο Δυναμικό, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κομισιόν, image735-3-aspxΖαν Κλοντ Γιούνκερ, για την απόφασή της να παραιτηθεί από τη θέση της Επιτρόπου, προκειμένου να αναλάβει ένα νέο πόστο, από τις 2 Ιανουαρίου 2017, ως Εκτελεστική Διευθύντρια (CEO) της Διεθνούς Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (IBRD) και του Διεθνούς Συνδέσμου Ανάπτυξης (IDA), γνωστές από κοινού ως η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο κ. Γιούνκερ αποδέχθηκε την απόφαση της Επιτρόπου ​​να παραιτηθεί “με μεγάλη λύπη”, δηλώνοντας ότι το γεγονός ότι καλείται να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην Παγκόσμια Τράπεζα είναι “μια αναγνώριση και αποδοχή των πολλών ταλέντων και της επαγγελματικότητάς της”.

Ο κ. Γιούνκερ τον Επίτροπο Γκούντερ Ετινγκερ, αρμόδιο για την Ψηφιακή Οικονομία και την Κοινωνία, να αναλάβει προσωρινά το χαρτοφυλάκιό της. Σύμφωνα με τη συμφωνία-πλαίσιο για τις διοργανικές σχέσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κομισιόν, ο κ. Γιούνκερ έχει ενημερώσει τον Μάρτιν Σουλτς, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την ​​παραίτηση και την πρόθεσή του να μεταφέρει το χαρτοφυλάκιό της στον `Ετινγκερ.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη, η θέση της θα πρέπει να πληρωθεί για το υπόλοιπο της θητείας από νέο Βούλγαρο Επίτροπο, ο οποίος θα διοριστεί από το Συμβούλιο, σε κοινή συμφωνία με τον Πρόεδρο της Κομισιόν και μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο κ. Γιούνκερ σκοπεύει να συζητήσει άμεσα με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας τα εν δυνάμει ονόματα για τη θέση του νέου Επιτρόπου βουλγαρικής εθνικότητας, καθώς και την ανάληψη ενός νέου χαρτοφυλακίου.