Σύντομα στο Υπουργικό τα νομοσχέδια για τα Υφυπουργεία

Τα νομοσχέδια για τη δημιουργία των τριών Υφυπουργείων (Τουρισμού, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας) θα οδηγούν σύντομα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση, ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, τον οποίο διάβασε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης.image735-1-aspx

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μέσα από το χαιρετισμό του, ανακοίνωσε ακόμη ότι στις αρχές Νοεμβρίου θα λειτουργήσει στη Σαγκάη το δεύτερο κέντρο συλλογής θεωρήσεων διαβατηρίου στην Κίνα μετά το Πεκίνο, προσθέτοντας πως εντός του 2017 θα λειτουργήσουν τρία ακόμη κέντρα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε  πως η Κυβέρνηση παραμείνει σοβαρή και προσηλωμένη και «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ την επανάληψη των λαθών και των παραλείψεων που τόσο πολύ μας κόστισαν».

«Και ότι θα διασφαλίσουμε ότι η Κύπρος θα παραμείνει ένας σταθερός, ασφαλής και ελκυστικός επενδυτικός προορισμός», είπε, για να προσθέσει πως αυτή «είναι μια προοπτική, η οποία θα είναι ασύγκριτα πιο μεγάλη σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, κάτι για το οποίο όπως ξέρετε εργαζόμαστε πολύ σκληρά».

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Κυβέρνησης, όπως στην προσπάθεια διασύνδεσης του κρατικού μισθολογίου με τις οικονομικές πραγματικότητες, στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου διακυβέρνησης, που αφορά την παραγωγή και εφαρμογή αναπτυξιακής πολιτικής, με τη δημιουργία τριών πολιτικά και διοικητικά αυτοτελών υφυπουργείων με διευρυμένες αρμοδιότητες για την ανάπτυξη, των τουρισμό και τη ναυτιλία.

Τα νομοσχέδια αυτά θα εγκριθούν σύντομα από το Υπουργικό Συμβούλιο, είπε.

Αναφέρθηκε ακόμη στη βελτίωση και εκσυγχρονισμό του φορολογικού μας συστήματος, την απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων και την εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Ομολογώ ότι όντως παρατηρούνται κάποιες καθυστερήσεις στην προώθηση κάποιων από τις μεταρρυθμίσεις, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τα πάντα σε τρία μόνο χρόνια», είπε, για να προσθέσει πως είναι όμως όλο αυτό το πλέγμα αποφάσεων και αλλαγών που θα δημιουργήσουν ένα ακόμη πιο υγιές περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων.

«Με το όλο πλέγμα των αποφάσεων και μεταρρυθμίσεων που προανέφερα, δημιουργούμε -μεταξύ άλλων- υγιές περιβάλλον για προσέλκυση επενδύσεων», κατέληξε.

Καταλύτης για την ανάπτυξη η υλοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Ανδρέας Δημητριάδης, τόνισε πως η υλοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων που εκκρεμούν, θα είναι καταλύτης για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ανέφερε πως παρατηρείται αύξηση στις ξένες επενδύσεις, με την Κύπρο να έχει καταφέρει να αντιστρέψει πλήρως την κακή εικόνα, που είχε δημιουργήσει τα προηγούμενα χρόνια.

«Η έξοδος από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής τον περασμένο Μάρτιο, σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τις συνεχόμενες θετικές αξιολογήσεις που λαμβάνει η κυπριακή οικονομία από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, επιβεβαιώνουν τις θετικές προοπτικές της οικονομίας μας, αποτυπώνοντας τη σταθερή ενίσχυση της διεθνούς εμπιστοσύνης προς την κυπριακή οικονομία», είπε, προσθέτοντας πως «τα όποια ενθαρρυντικά μηνύματα, δεν πρέπει να μας παρασύρουν στον εφησυχασμό και την επανάπαυση, καθώς είναι πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν».

Ο Ανδρέας Δημητριάδης υπογράμμισε την ανάγκη για εκσυγχρονισμό δομών και πρακτικών στη δημόσια υπηρεσία και πάταξη της γραφειοκρατίας, ώστε η Κύπρος να καταστεί ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός φιλικός προς την επιχειρηματικότητα. «Είναι άμεση ανάγκη να προχωρήσουν αποφασιστικά όλες οι μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που ευνοούν την προσέλκυση επενδύσεων, την υγιή επιχειρηματικότητα και την απασχόληση», είπε, τονίζοντας πως «για να εμπιστευτούν οι ξένοι επενδυτές τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας, απαιτείται να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες. Οι διεθνείς επενδυτές αναζητούν αδειοδοτημένα, ώριμα και βιώσιμα έργα με ψηλή επικερδότητα, φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, διαφανείς και γρήγορες διαδικασίες».

Αναφερόμενος στη διαδικασία αδειοδότησης των Ενοποιημένων Αναπτύξεων και τη Δήλωση Πολιτικής, που απαιτεί την ένταξη δύο τουλάχιστον Στρατηγικών Χρήσεων σε κάθε Ανάπτυξη, ο κ. Δημητριάδης τόνισε πως «οι υπερβολικοί περιορισμοί που τίθενται ως προϋποθέσεις για να επιτραπούν οι αναπτύξεις μειώνουν ουσιαστικά την ελκυστικότητα και βιωσιμότητα των έργων, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται οι επενδυτές και να οδηγούνται σε άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς». Κάλεσε την Κυβέρνηση να εξετάσει με προσοχή την ένσταση του Συνδέσμου για τη Δήλωση Πολιτικής, αλλά και τις εισηγήσεις του για τις διαδικασίες αδειοδότησης των Έργων, προς όφελος της στρατηγικής επιδίωξης του Κράτους για προσέλκυση επενδύσεων και υλοποίηση σημαντικών Έργων Ανάπτυξης.

Σχολιάζοντας, την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων για τη νομιμοποίηση και υλοποίηση των αναπτύξεων γηπέδων γκολφ, είπε πως η απόφαση αυτή καθιστά πολλές αναπτύξεις γηπέδων γκολφ μη υλοποιήσιμες. «Ο Σύνδεσμος, έχει ήδη υποβάλει προς την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή εισηγήσεις για συγκεκριμένες τροποποιήσεις στην Πολιτική για τα Γήπεδα Γκολφ, ώστε να βελτιωθούν οι προοπτικές υλοποίησης των σημαντικών αυτών έργων. Καλούμε την κυβέρνηση όπως επανεξετάσει το θέμα αυτό», είπε.