Η Βουλή δέσμευσε κονδύλια του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων για το 2016

Με πρόταση νόμου που ψηφίστηκε σε νόμο από την πλειοψηφία των Βουλευτών, η Βουλή σταύρωσε τα κονδύλια που αφορούν συμβούλους και παροχή υπηρεσιών στο πλαίσιο της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων οργανισμών.

Οι παρόντες Βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΕΛΑΜ τήρησαν αποχή, με τον με τον Πρόεδρο Δημοκρατικού Συναγερμού του Αβέρωφ Νεοφύτου να παρατηρεί ότι εγείρονται ερωτηματικά σε σχέση με τη συνταγματικότητα της πρότασης νόμου.

Την πρόταση νόμου κατέθεσαν το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, η Συμμαχία Πολιτών, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και το Κίνημα Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών, ο σκοπός του νόμου είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου, ώστε από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του υπό ψήφιση νόμου, ουδεμία δαπάνη να μπορεί να διενεργηθεί από τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2016 (ομάδα 03550 «Συμβουλευτικές Υπηρεσίες/Έρευνες») για την καταβολή δικαιωμάτων και αμοιβών εμπειρογνωμόνων/συμβούλων και αγορά υπηρεσιών για σκοπούς ετοιμασίας μελετών που αφορούν ιδιωτικοποιήσεις/αποκρατικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων, προτού ενημερωθεί η Επιτροπή Οικονομικών και εξασφαλιστεί η γραπτή συγκατάθεσή της.
Σημειώνεται ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις καλύπτουν την περίοδο που απομένει για την οποία μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2016.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας είπε ότι η πρόταση αποσκοπεί σε ενημέρωση του Κοινοβουλίου από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας για θέματα που αφορούν ιδιωτικοποιήσεις/αποκρατικοποιήσεις, προτού διενεργηθούν οποιεσδήποτε δαπάνες από τα εναπομείναντα προϋπολογισθέντα κονδύλια που είναι διαθέσιμα μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2016.

Σύμφωνα με την Εκθεση, Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι πάγια θέση του Υπουργείου είναι γενικότερα ο περιορισμός των δεσμεύσεων κονδυλίων (σταυρωμάτων) από τη Βουλή. Ο ίδιος εκπρόσωπος είπε πως η συγκεκριμένη ομάδα δαπανών, των οποίων προτείνεται η δέσμευση, αφορούν το μισθό του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων και των συμβούλων του, συμβάσεις και συμβόλαια που έχουν συναφθεί με μεγάλους οίκους του εξωτερικού και πληρωμές σε μεμονωμένους συμβούλους για τις υπηρεσίες τους.

Με τη δέσμευση των κονδυλίων εκφράστηκαν ανησυχίες για το ενδεχόμενο να προκληθούν πρακτικά και νομικά προβλήματα και διατυπώθηκε η άποψη ότι θα πρέπει η κάθε σύμβαση που έχει υπογραφεί για αυτούς τους σκοπούς να ελεγχθεί ξεχωριστά σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και υλοποίησής της, καθώς και με τις δεσμεύσεις της Δημοκρατίας έναντι των φυσικών/νομικών προσώπων με τα οποία έχει συμβληθεί.ΕΣΜΕΎΤΗΚΑΝ