Τουρκικά στρατεύματα κατέλαβαν την συριακή πόλη Dapiq και προελαύνουν προς τη Μοσούλη

Μετά από σφοδρό μπράζ πυροβολικού τα τουρκικά στρατεύματα κατέλαβαν την  συριακή πόλη Dapiq, και  έχουν θέσει ολόκληρη την περιοχή υπό τον έλεγχό τους .turkish-tanks2

Αρματα μάχης Μ60Τ και ΤΟΜΑ AIFV μπήκαν στο κέντρο της και η τουρκική σημαία κυματίζει ήδη στο διοικητήριο της πόλης.

Η πόλη που ελεγχόταν από τον ISIS και που κατά τις προφητείες των σουνιτών θα διεξαχθεί η τελική μάχη μεταξύ των μουσουλμάνων και των χριστιανών βρίσκεται από σήμερα υπό την κατοχή των τουρκικών δυνάμεων και των Σύρων συμμάχων τους του FSA που μετέχουν στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη».

Η αναγγελία για την έναρξη της επιχείρησης έγινε χθές από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν.

«Τώρα προελαύνουμε. Που; Μα προς την Dabiq», αναφώνησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού μηνύματος.

«Εμείς, μπήκαμε στην Τζαραμπλούς, με τις δυνάμεις των συμμάχων μας ανταρτών και τώρα προελαύνουμε προς την Dabiq. Θα εγκαθιδρύσουμε μια ζώνη ασφάλειας έκτασης 5000 τ.χλμ. εκεί» για να συμπληρώσει: «Πριν από δύο ώρες οι αντάρτες ξεκίνησαν την επίθεσή τους εναντίον της Dabiq. Αυτοί εξορμούν από την Al-rai», είπε ακόμη ο Ερντογάν.

Βέβαια η πόλη ειχε μικρή στρατηγική σημασία για την ISIS και πολύ λιγότερη από την Raqqa και κανείς δεν ξέρει πόσο αποφασισμένη είναι η ISIS να την υπερασπιστεί ή εάν πρόκειται να επαναληφθεί το σενάριο της Τζαραμπλούς όπου οι δυνάμεις διέφυγαν σχεδόν ανενόχλητες.

Οι δυνάμεις του FSA και των παραφυάδων τους που “κατέλαβαν” την πόλη από την ISIS η οποία ως “δια μαγείας” εξαφανίστηκε απο την περιοχή ανενόχλητη τώρα στρέφονται νότια.

Ο  πραγματικός κίνδυνος για την όλη κατάσταση στην περιοχή έρχεται από τις δηλώσεις του Ahmed Othman διοικητή μιας εκ των ένοπλων οργανώσεων που μετέχουν της τουρκικής συμμαχίας γνωστής ως Sultan Murad, ο οποίος ανέφερε πως επόμενος στόχος των ανταρτών μετά την κατάληψη της Dabiq θα είναι η λύση της πολιορκίας στο ανατολικό Χαλέπι των ανταρτών που βρίσκονται εκεί.

Φυσικά ένα τέτοιο εγχείρημα θα φέρει αντιμέτωπες τις συριακές αλλά και τις ρωσικές δυνάμεις με τις ανταρτικές οργανώσεις που προστατεύει ο τουρκικός Στρατός.

Προφανώς και στο πλαίσιο της αναβάθμισης των σχέσεων της Ρωσίας και της Τουρκίας η Άγκυρα θα αποθαρρύνει τους ισλαμιστές αντάρτες να έρθουν σε ευθεία σύγκρουση με ρωσικές δυνάμεις και οι δηλώσεις αυτές αποτελούν προσωπικές απόψεις του συγκεκριμένου διοικητή. Αλλά βέβαια είναι κάτι που απομένει να δούμε.2-4

Ο χάρτης μετά την κατάληψη της Dabiq. Με το πράσινο η “ζώνη ασφαλείας” που δημιούργησε Τουρκία.