Αδημοσίευτο άρθρο του Μπόρις Τζόνσον απορρίπτει το Brexit

Στη δημοσιότητα έρχεται για πρώτη φορά το περιεχόμενο αδημοσίευτου άρθρου του Μπόρις Τζόνσον υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στηνimage735-1-aspx ΕΕ, το οποίο είχε γράψει δύο ημέρες πριν ανακοινώσει ότι θα στήριζε τελικά τo Brexit στην πορεία προς το δημοψήφισμα.

Το άρθρο περιλαμβάνεται στο νέο βιβλίο του πολιτικού αρχισυντάκτη των Times Τιμ Σίπμαν και δημοσιεύεται στους Sunday Times. Σε αυτό ο νυν Υπουργός Εξωτερικών αναφέρει: «Η Βρετανία είναι ένα σπουδαίο έθνος, μία παγκόσμια δύναμη για το καλό. Σίγουρα είναι πλεονέκτημα για τον κόσμο και για την Ευρώπη να είναι (η Βρετανία) στενά συνδεδεμένη με την ΕΕ».

Περιέχει επίσης προειδοποιήσεις περί οικονομικού σοκ σε περίπτωση Brexit, περί πιθανής νέας προσπάθειας της Σκωτίας να ανεξαρτητοποιηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο και για ενίσχυση της ρωσικής επιθετικότητας.

Το γεγονός ότι Μπόρις Τζόνσον είχε συντάξει αυτό το άρθρο για την τακτική στήλη του στην Telegraph ήταν γνωστό, αλλά είχε επίσης συντάξει ένα άρθρο υπέρ του Brexit σε μια προσπάθεια να βάλει στο χαρτί τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Brexit πριν πάρει την οριστική απόφασή του για το ποιο στρατόπεδο θα υποστήριζε στο δημοψήφισμα.

Οι υποστηρικτές του Brexit και του κ. Τζόνσον σχολίασαν διαβάζοντας το άρθρο ότι δίνει την εντύπωση πως όντως το τελικά ηγετικό στέλεχος του Brexit δεν είχε πειστεί για τη σκοπιμότητα παραμονής στην ΕΕ. Παρόλα αυτά το άρθρο επιβεβαιώνει ότι ο κ. Τζόνσον ήταν τουλάχιστον αρχικά διστακτικός υποστηρικτής του Brexit.

Το βιβλίο του Τιμ Σίπμαν αναφέρει επίσης ότι ο Μπόρις Τζόνσον είχε προειδοποιηθεί από τον μετέπειτα επικεφαλής της εκστρατείας του για διεκδίκηση της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος βουλευτή Μπεν Γουάλας ότι εάν υποστήριζε το Brexit θα πλήττονταν οι πιθανότητές του να διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον, εκτός βέβαια αν επικρατούσε το Brexit, που τότε πάντως έμοιαζε απίθανο.

Επίσης αποκαλύπτεται, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Κάμερον σκεφτόταν να δώσει στον Μπόρις Τζόνσον το Υπουργείο Άμυνας σε περίπτωση που έμενε στην πρωθυπουργία μετά από το δημοψήφισμα.