Κ. Μαυρίδης: “Με χιλιάδες δικαστικούς στην φυλακή, είναι γελοίο να μιλάμε για δημοκρατία στην Τουρκία”

Με δύο παρεμβάσεις του στο ευρωκοινοβούλιο, σε συνεδρία της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκία και σε ημερίδα με θέμα “Τουρκία και οι κανόνες δικαίου”, ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ-Σ&Δ) έθεσε το κατά πόσον μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατία πλέον στην Τουρκία, εφόσον δεν υπάρχει ανεξάρτητη δικαστική εξουσία και η χώρα κυβερνάται από συνεχόμενα προεδρικά διατάγματα υπό την πρόφαση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.jpc-3

Σχολιάζοντας αρχικά συνάδελφό του ευρωβουλευτή η οποία δικαιολόγησε την κατάσταση στην Τουρκία ζητώντας την κατανόηση της ΕΕ, ο κ. Μαυρίδης υπέδειξε ότι, «διαφορετικές απόψεις για τη σωστή δράση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, είναι θεμιτές. Απόψεις που δικαιολογούν τη μαζική καταστολή των βασικών ελευθεριών, την καταπίεση και τα εγκλήματα του καθεστώτος Ερντογάν στο όνομα της νομιμότητας, είναι παντελώς απαράδεκτες και δεν έπρεπε καν να προβάλλονται από μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όσοι πιστεύουμε στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τους κανόνες δικαίου, δεν ανεχόμαστε καμιά δικαιολογία για την απάνθρωπη και εγκληματική πολιτική του καθεστώτος στην Τουρκία”.

Ο κ. Μαυρίδης επεσήμανε ότι, «η μαζική, συστηματική και κρατικά εκπορευόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών κανόνων δικαίου, ήταν πάντοτε ζήτημα στην Τουρκία, άλλοτε περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο. Εκείνο που τώρα συμβαίνει, ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα, είναι ένα κρατικό σχέδιο μαζικής εκκαθάρισης του καθεστώτος Ερντογάν, θεωρώντας κάθε διαφωνούντα ή Κούρδο ύποπτο για διασυνδέσεις με την τρομοκρατία. Καθώς Διεθνείς και Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, διαπιστώνουν κατάφωρη παραβίαση των κανόνων δικαίου και των βασικών ελευθεριών που υφίστανται δεκάδες χιλιάδες άτομα, όπως ακαδημαϊκοί, καθηγητές και δάσκαλοι, δημόσιοι υπάλληλοι, δημοσιογράφοι, αστυνομικοί, στρατιωτικοί (και ο κατάλογος καθημερινά διευρύνεται), προκύπτει ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει να τολμήσουμε να θέσουμε: οι κανόνες δικαίου σε μια δημοκρατική χώρα, έχουν νόημα εφόσον υπάρχει ανεξάρτητη δικαστική εξουσία».

Με βάση επίσης τη δήλωση της εκπρόσωπου του Συνδέσμου Ευρωπαίων Δικαστών για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, ότι δεν μπορεί κάποιος να αναμένει δίκαιη δίκη στην Τουρκία σήμερα, ο κ. Μαυρίδης κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το ερώτημα είναι απλό: μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατία σε μια χώρα, όπου οι μισοί δικαστές αποπέμφθηκαν, διώκονται ή βρίσκονται στη φυλακή και αντικαταστάθηκαν με υποστηριχτές του καθεστώτος Ερντογάν; Μαζί με όλα τα άλλα που συμβαίνουν στην Τουρκία, είναι γελοίο να μιλάμε για δημοκρατία σε τέτοιο περιβάλλον».