Συναντήσεις Β.Νούλαντ με Πρόεδρο και Ακιντζί

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10 το πρωί  η συνάντηση image735-9-aspxτου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις Βικτώρια Νούλαντ.

Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε πέραν της 1,5 ώρας, δεν έγιναν δηλώσεις και η κ. Νούλαντ μεταβαίνει στα κατεχόμενα όπου θα έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε σαφή τη θέση για τις εγγυήσεις και ότι δεν αποδεχόμαστε την τουρκική πρόταση για παραχώρηση βάσεων στην Άγκυρα μετά τη λύση. Εθεσε επίσης και  αριθμό θεμάτων τα οποία δεν σχετίζονται ευθέως με τα κεφάλαια του Κυπριακού, ωστόσο προκαλούν κωλύματα και στέλλουν αρνητικά μηνύματα, για τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος.

Τα θέματα αυτά, ενδεχομένως η κ. Νούλαντ θα τα έθετε στη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, που ήταν προγραμματισμένη για τις 9.45 το πρωί.

Περιλαμβάνει θέματα όπως η άρνηση των αρχών του ψευδοκράτους για αξιολόγηση των τραπεζών των κατεχομένων στο πλαίσιο της προεργασίας για εναρμόνιση με το ευρώ, την άρνηση να παραχωρούνται άδειες για περισσότερες λειτουργίες σε κατεχόμενες εκκλησίες, τα προβλήματα στη στελέχωση των σχολείων του Ριζοκαρπάσου, τη συμφωνία για ηλεκτρική σύνδεση κατεχομένων – Τουρκίας αλλά και το θέμα της μη αλλαγής της ώρας στα κατεχόμενα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για το θέμα της ασφάλειας/εγγυήσεων αντάλλαξε απόψεις για το ενδεχόμενο να έχει ρόλο το Συμβούλειο Ασφαλείας στη μετά τη λύση εποχή.

H κ. Νούλαντ αμέσως μετά μετέβη στα κατεχόμενα για συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη τον οποίο θα ξαναδεί με βάση τις πληροφορίες και στις πέντε το απόγευμα.
Είχε επίσης συνάντηση με τον ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη.