Κίπρις:Οι συνιστώσες πολιτείες θα υπογράφουν οι ίδιες τις διεθνείς συμφωνίες

Οι συνιστώσες πολιτείες θα υπογράφουν οι ίδιες τις διεθνείς συμφωνίες και δεν θα χρειάζεται η έγκριση του ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας “Κίπρις”, που επικαλείται αξιόπιστες πηγές.kupros-katexomena

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι ισχυρισμοί ότι αποφασίστηκε πως στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τις ομοσπονδιακές εξουσίες οι συνιστώσες πολιτείες δεν θα μπορούν να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες χωρίς την έγκριση του ομόσπονδου ΥΠΕΞ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Κάποιοι κύκλοι, αναφέρει το δημοσίευμα, χαρακτηρίζουν αυτή την απόφαση ως πλήρη υποταγή, ωστόσο στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι έτσι. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, η συνιστώσα πολιτεία θα ενημερώνει το ομόσπονδο ΥΠΕΞ για τη διεθνή συμφωνία, την οποία όμως θα υπογράφει ο πρόεδρος της πολιτείας. Η συνιστώσα πολιτεία, εάν επιθυμεί, μπορεί να ζητά την κινητοποίηση του ομόσπονδου ΥΠΕΞ για να επιτευχθεί η συμφωνία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις συγκλίσεις που υπήρξαν στις συνομιλίες για τις ομοσπονδιακές εξουσίες, περιλαμβάνεται ότι οι συνιστώσες πολιτείες θα έχουν το δικαίωμα να συνάπτουν συμφωνίες με ξένα κράτη και διεθνείς οργανισμούς σε θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς τους. Οι τομείς αυτοί αφορούν την τέχνη, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, τις επενδύσεις, το εμπόριο και τα δημοσιονομικά.

Επίσης, τμήματα των συνιστωσών πολιτειών θα έρχονται σε συμφωνίες με διεθνείς οργανισμούς σε τομείς της αρμοδιότητάς τους. Θα ενημερώνουν την ομόσπονδη κυβέρνηση, η οποία σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις θα έχει τη δυνατότητα να ταχθεί ενάντια στη σύναψη της συμφωνίας. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που υπάρχει πρόθεση για σύναψη συμφωνίας με ξένο κράτος, το οποίο η ομόσπονδη ενωμένη Κύπρος δεν αναγνωρίζει και που έρχεται σε αντίθεση με την εξωτερική πολιτική της Ενωμένης Ομόσπονδης Κύπρου ή σε περίπτωση που ζητηθεί η σύναψη συμφωνίας με χώρες με τις οποίες η Ενωμένη Ομόσπονδη Κύπρος δεν έχει αρμονικές διπλωματικές σχέσεις, τότε, οι συμφωνίες στις οποίες οι συνιστώσες πολιτείες αποτελούν μέρος, θα τίθενται σε ισχύ με την υπογραφή του προέδρου της πολιτείας μετά την ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών της συνιστώσας πολιτείας.

Από την άλλη, εάν στις συμφωνίες που συνάπτει η ομόσπονδη κυβέρνηση, υπάρχει κάποιο σημαντικό θέμα το οποίο θα επηρεάσει τις συνιστώσες πολιτείες, τότε κατά την ετοιμασία της συμφωνίας, οι πολιτείες ενημερώνονται από την ομόσπονδη διοίκηση και μπορούν να υποβάλουν τις δικές τους απόψεις. Οι συμφωνίες που θα συνάπτει η ομόσπονδη κυβέρνηση και θα μπορούν να επηρεάσουν τις πολιτείες, δεν θα ολοκληρώνονται χωρίς την έγκριση της Κοινής Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων στην οποία οι συνιστώσες πολιτείες θα λαμβάνουν ισότιμα μέρος.

Επίσης, όταν οι συνιστώσες πολιτείες συνάπτουν διεθνείς συμφωνίες, θα αποτελούν τον απευθείας συνομιλητή με την πλευρά με την οποία θα συνάψουν τη συμφωνία. Η διαδικασία εξάλλου της σύναψης συμφωνίας θα διεξάγεται μετά από ενημέρωση του Ομόσπονδου ΥΠΕΞ. Όταν δε παραστεί ανάγκη, μπορεί να ζητηθεί η κινητοποίηση και του Ομόσπονδου ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ενώ στο Σχέδιο Ανάν οι εξουσίες των συνιστωσών πολιτειών να συνάπτουν συμφωνίες, περιορίζονταν μόνο σε πολιτιστικά και εμπορικά θέματα, τώρα, το πλαίσιο των τομέων αυτών έχει επεκταθεί και είναι ανοικτό για ακόμα περαιτέρω επέκταση.

Επίσης, στο Σχέδιο Ανάν δεν τίθετο θέμα με κανένα τρόπο οι συνιστώσες πολιτείες να συνάπτουν συμφωνίες με διεθνείς οργανισμούς, αλλά μόνο με κράτη και με μονάδες που υπάγονταν σ’ αυτά. Τώρα προστέθηκαν και οι διεθνείς οργανισμοί. Τέλος, στο Σχέδιο Ανάν, για να μπορέσει να γίνει συμφωνία με ξένα κράτη έπρεπε να γίνουν ενέργειες μέσω του Ομόσπονδου ΥΠΕΞ, ενώ τώρα η συνιστώσα πολιτεία μόνο ενημερώνει το Ομόσπονδο ΥΠΕΞ και έχει την εξουσία να συνάπτει συμφωνίες στα προαναφερόμενα θέματα, τόσο με άλλα κράτη και κρατικές υπηρεσίες, όσο και με διεθνείς οργανισμούς.

Εξάλλου, η “Χαβαντίς” επίσης σε δημοσίευμά της σήμερα, αναφέρει ως το πιο σημαντικό άρθρο μεταξύ των δέκα άρθρων επί των οποίων υπήρξε πλήρης συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για τις εξουσίες των συνιστωσών πολιτειών, τη σύναψη συμφωνιών των πολιτειών με ξένα κράτη.

Η “Χαβαντίς” γράφει ότι κατέχει τα δέκα αυτά άρθρα, όπως και η “Κίπρις ποστασί” που κάνει και σύγκριση με το Σχέδιο Ανάν.
Και αυτές οι εφημερίδες αναφέρουν ότι οι συνιστώσες πολιτείες θα μπορούν να συνάπτουν συμφωνίες με ξένες χώρες σε θέματα όπως η τέχνη, η εκπαίδευση, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, το εμπόριο, οι επενδύσεις και η δημοσιονομική στήριξη.

Επίσης, σύμφωνα με το τέταρτο άρθρο, οι συνιστώσες πολιτείες θα ενημερώνουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορεί να αντιτίθεται στη σύναψη συμφωνιών των πολιτειών. Η ένσταση στις συμφωνίες που θα συνάπτουν οι συνιστώσες πολιτείες θα αφορά τρεις περιπτώσεις: Τη σύναψη συμφωνίας με ξένο κράτος το οποίο δεν αναγνωρίζει η Ενωμένη Ομόσπονδη Κύπρος, όταν θα είναι αντίθετη με την εξωτερική πολιτική της Ενωμένης Ομόσπονδης Κύπρου και όταν ζητηθεί η σύναψη συμφωνίας με χώρες με τις οποίες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει αρμονικές διπλωματικές σχέσεις.