Πρόεδρος ΕΔΕΚ:Να αρχίσει η συζήτηση επί εδαφικού και ασφάλειας

Τη θέση της ΕΔΕΚ να σταματήσει η περαιτέρω συζήτηση των τεσσάρων κεφαλαίων, στα οποία η ε/κ πλευρά έχει προβεί σε σημαντικές υποχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις, μετέφερε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος.image735-5-aspx Είπε επίσης ότι κατά τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου, εισηγήθηκε την έναρξη της συζήτησης των κεφαλαίων του εδαφικού και της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ώστε στο τέλος να επανέλθουν οι δύο πλευρές σε μια συνολική συζήτηση των ζητημάτων που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε ότι ήταν από τις καλύτερες συναντήσεις του Σώματος, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους ενημέρωσε για τις συναντήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη, αλλά και για τις δύο συναντήσεις στην Κύπρο με τον Ακιντζί. Σε θεωρητικό επίπεδο η συζήτηση κύλησε πάρα πολύ καλά, μένει πλέον να μεταφερθεί σε πρακτικό επίπεδο, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν καθησυχάζει την ΕΔΕΚ η συμφωνία για τη διαδικασία των συνομιλιών, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι ως Συμβουλευτικό Σώμα «ο ρόλος μας δεν είναι απλά και μόνο να λέμε τα θετικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά να εκφράζουμε και τις ανησυχίες μας» ώστε να δημιουργείται προβληματισμός.

Όλοι επιθυμούμε το συντομότερο δυνατό τη λύση, συνέχισε, αλλά θέλουμε μια λύση η οποία να είναι δημοκρατική, λειτουργική, και να εξασφαλίζει την ασφάλεια στις μελλοντικές γενιές χωρίς προβλήματα.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το εδαφικό ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι δεν βλέπει τον λόγο για τον οποίο η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει στο εξωτερικό, καθώς «διαρροές μπορεί να γίνουν οπουδήποτε και να υπάρξει συζήτηση» λόγω της παρουσίας τρίτων. Η θέση της ΕΔΕΚ, η οποία μεταφέρθηκε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είναι ότι η συνάντηση αυτή μπορεί να γίνει στην Κύπρο, κατέληξε.