Ν. Παπαδόπουλος: O ΠτΔ έχει απωλέσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στις διαπραγματεύσεις

Ο ΠτΔ παρουσιάζεται “να άγεται και να φέρεται” από την τουρκική πλευρά της οποίας οι σχεδιασμοί φαίνεται να υλοποιούνται, έχει απολέσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στις διαπραγματεύσεις και έχει καταστεί ουραγός των εξελίξεων, υποστηρίζει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.2ee341f29b1efb1dd0f9b1934b386155

Σε δηλώσεις την Τετάρτη στα γραφεία του κόμματος και σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις μετά την συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί την Τρίτη , ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως “είναι φανερό ότι ο κ. Αναστασιάδης, σε αντίθεση με το τι είχε δεσμευτεί στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο, έχει πλέον αποδεχθεί, συγκεκριμένο οδικό χάρτη, με χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του 2016, τη σύγκληση νέας τριμερούς εκτός Κύπρου, τη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης και την επιβολή ενδιάμεσης λύσης, η οποία ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους”.

Κάλεσε τον ΠτΔ να εξηγήσει στο λαό τι μεσολάβησε τις τελευταίες δέκα ημέρες, από την τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης και χθες αναγκάστηκε να αποδεχθεί αυτά που απέρριψε στη Νέα Υόρκη, αν έχει προκύψει τέτοια πρόοδος τις τελευταίες δέκα μέρες στην πτυχή της Διακυβέρνησης έτσι ώστε να δικαιολογείται συμφωνία για οδικό χάρτη και χρονοδιάγραμμα και ποια είναι αυτή η πρόοδος, αν υπάρχει.

Τον καλεί ακόμη να εξηγήσει γιατί πρώτα πρέπει να «κλείσουν» τα τέσσερα κεφάλαια στα οποία εμείς έχουμε να δώσουμε, πριν να συζητήσουμε το εδαφικό, το περιουσιακό, την ασφάλεια και τον στρατό κατοχής.

Ο κ. Παπαδόπουλος διερωτήθηκε ακόμη γιατί επιβάλλεται η συνάντηση εκτός Κύπρου, για να συζητηθεί το Εδαφικό, “δηλαδή το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εφόσον όλοι μας λένε πως οι διαπραγματεύσεις είναι κυπριακής ιδιοκτησίας”.

Διερωτάται ακόμη πως θα μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διαβουλεύεται με τους εμπειρογνώμονες συμβούλους του, για ένα τόσο περίπλοκο ζήτημα και πως θα μπορεί να αντλεί πληροφόρηση, όταν όλα τα δεδομένα, όλα τα στοιχεία θα είναι εδώ στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι η θέση του κόμματός του είναι ξεκάθαρη, ότι δηλαδή πρέπει πρώτα να συζητηθεί η πτυχή του Εδαφικού στην Κύπρο, προτού προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στις άλλες πτυχές που ενδιαφέρουν την τουρκική πλευρά και προτού «κλειδώσουν» οι δικές μας υποχωρήσεις.

“Σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούμε με την κλιμάκωση και τα χρονοδιαγράμματα που θέλει να επιβάλει η Τουρκία. Εδώ και 8 χρόνια διαπραγματευόμαστε αυτά που έχει να πάρει η τούρκικη πλευρά. Γιατί τώρα, που έχει να δώσει η Τουρκία, όλα πρέπει να τελειώσουν σε δυο μήνες με μια «πολιτική ενδιάμεση συμφωνία», ειδάλλως «θα συζητάμε κάτι άλλο», όπως απειλεί ο κατοχικός ηγέτης”, διερωτήθηκε.

Είπε ότι θα θέσει τα ερωτήματα αυτά στην  συνεδρίαση του Εθνικού και ότι ο ΠτΔ θα πρέπει να απαντήσει δημόσια, για να γνωρίζει ο λαός.