Πρόεδρος: Νέα φάση για εδαφικό αν υπάρξει επαρκής πρόοδος τον Οκτώβρη

Εντατικός θα είναι διάλογος στις διαπραγματεύσεις τον Οκτώβριο, με στόχο την μέγιστη δυνατή σύγκλιση στις υπάρχουσες διαφορές, που αν επιτευχθεί θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας φάσης αυτής της συζήτησης των εδαφικών αναπροσαρμογών που μπορεί image735-4-aspxνα διεξαχθεί σε τρίτη χώρα, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντούσε σε ερωτήσεις με την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο μετά από την σημερινή συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, την πρώτη μετά την τριμερή της Νέας Υόρκης.

Σε ερώτηση πως πήγε η συνάντηση είπε ότι ήταν μια παραγωγική συνάντηση “γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να διεξέλθουμε κεφάλαιο με κεφάλαιο, να δούμε τις υπάρχουσες διαφορές, έτσι ώστε ο Οκτώβριος να είναι ο μήνας εντατικών διαβουλεύσεων”.

«Έχει συμφωνηθεί η εντατικοποίηση του διαλόγου», είπε, προσθέτοντας ότι «θα είναι περίπου εννιά, ενδεχόμενα και δέκα συναντήσεις έτσι ώστε να επιτύχουμε την μέγιστη δυνατή σύγκλιση στις υπάρχουσες διαφορές».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε λέγοντας ότι «εάν εν συνεχεία παρατηρηθεί τέτοια πρόοδος που να επιτρέπει, θα προχωρήσουμε σ` ένα άλλο στάδιο, συζήτησης του πέμπτου κεφαλαίου που αφορά τις εδαφικές αναπροσαρμογές, με ένα ενδεχόμενο αυτή η συνάντηση λόγω των επιφυλάξεων και των ανησυχιών του κ. Ακιντζί, ενδεχόμενα σε μια τρίτη χώρα».

Σε μια ανάλογη περίπτωση, διευκρίνισε, «βεβαίως, θα πρέπει να πω ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου θα με συνοδεύουν έτσι ώστε να υπάρχει μια άμεση και συλλογική αντιμετώπιση του θέματος που θα αντιμετωπίσουμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο «αν και στο εδαφικό παρατηρηθεί μια πρόοδος που να επιτρέπει, τότε ενδεχόμενα να προχωρήσουμε και εις το επόμενο στάδιο που θα είναι μια σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για να ασχοληθεί με τα θέματα των εγγυήσεων».

Όλα αυτά, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «υπό την προϋπόθεση πάντα της προόδου εις όλα όσα θα συζητούνται».

Σε ερώτηση αν το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα το δουν και στην Κύπρο, απάντησε ότι «“brainstorming” (ανταλλαγή απόψεων και ιδεών) μπορεί να γίνει», προσθέτοντας ότι «το πιο σημαντικό είναι η επικέντρωση στις υπάρχουσες διαφορές για να υπάρξουν κατά το μέγιστο δυνατόν συγκλίσεις που να μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε στο 5ο κεφάλαιο που είναι το εδαφικό που είναι συνυφασμένο πάντα με το περιουσιακό».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την στάση που τηρεί σε συνεντεύξεις του ο Μουσταφά Ακιντζί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «δεν θα σχολιάσω, όπως δεν σχολίασα μέχρι σήμερα τις όποιες συνεντεύξεις».

Αυτό που καταγράφω, επισήμανε, «είναι την αποφασιστικότητά του, με βάση τα όσα έχω περιγράψει, να προχωρήσουμε από κοινού για να πετύχουμε αν είναι δυνατόν μια πολιτική συνολική λύση πριν από το τέλος του 2016, νοουμένου ότι και η Τουρκοκυπριακή, αλλά και η Τουρκική πλευρά εις όσα την αφορούν, θα επιδείξουν την καλή θέληση που ο κάθε ένας αναμένει απ` όσους διακηρύττουν ότι επιθυμούν την οριστική λύση του Κυπριακού».

«Αυτό που έχω περιγράψει είναι η διαδικασία που έχουμε συμφωνήσει», επανέλαβε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το θέμα της ασφάλειας.