Πεσόντες και αγνοούμενοι του Λυθροδόντα-βιβλιο του Παύλου Παύλου

“Η μνήμη καταργεί τη λήθη και συνιστά νίκη κατά του θανάτου. Οφειλόμενο χρέος για όσους υπηρέτησαν την πατρίδα και θυσιάστηκαν γι’ αυτή, είναι να συντηρούμε τη μνήμη τους και να τους αποδίδουμε την οφειλόμενη τιμή”.image735-1-aspx

Σ’ αυτό στοχεύει το νέο βιβλίο του γνωστού δημοσιογράφου και τηλεοπτικού παρουσιαστή Παύλου Κ. Παύλου με τίτλο «ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΤΙΜΗ, πεσόντες και αγνοούμενοι του Λυθροδόντα». Στις 469 σελίδες του σκιαγραφούνται οι δύο ήρωες του 1964, Φίλιος Τσιγαρίδης και Αντώνης Συμεωνίδης, και οι άλλοι είκοσι πεσόντες και αγνοούμενοι του 1974 που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου, όλοι καταγόμενοι ή έχοντες οικογενειακή σύνδεση με το Λυθροδόντα.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, στον κάθε ήρωα αφιερώνεται ξεχωριστό κεφάλαιο, στο οποίο σκιαγραφείται από το συγγραφέα η προσωπικότητά του και οι συνθήκες μέσα στις οποίες θυσιάστηκε. Περιλαμβάνεται επίσης φωτογραφικό υλικό από οικογενειακά αρχεία και αυθεντικές μαρτυρίες συγγενών, φίλων και συστρατιωτών των ηρώων μαζί με τις φωτογραφίες τους.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αναδεικνύεται με συγκλονιστικό τρόπο ότι, παρά τα χρόνια που πέρασαν, ο πόνος και η θλίψη των ανθρώπων που έχασαν τόσο άδικα τους δικούς τους παραμένει αναλλοίωτος, ενώ κάποιοι απ’ αυτούς περιμένουν ακόμη να βρεθούν τα οστά τους και να γίνουν οι κηδείες τους.

Σημαντικές είναι και οι μαρτυρίες των αξιωματικών εν αποστρατεία Κώστα Παπακώστα (ήταν η τελευταία συνέντευξη του πρώην Υπουργού λίγο προτού πεθάνει), Ευτύχιου Σαλάτα, Στυλιανού Πετάση, Χριστόδουλου Λευκαρίτη και του διεθνούς κύρους νομικού δρα Σίμου Συμεωνίδη, οι οποίοι καταθέτουν τις προσωπικές τους μαρτυρίες για την κατάσταση που επικρατούσε στην Εθνική Φρουρά τις τραγικές μέρες του πραξικοπήματος και της εισβολής.

Η παρουσίαση του βιβλίου, που εκδόθηκε με τη συνδρομή του Κοινοτικού Συμβουλίου Λυθροδόντα, θα γίνει στις 14 Οκτωβρίου, στις 7μμ, στο Λυθροδόντα, από τον Πέτρο Παπαπολυβίου, ιστορικό-αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, ο Εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγοουμένων Νίκος Σεργίδης, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Λυθροδόντα Λάμπρος Λουκά και ο Χάρης Συμεωνίδης, που συνέβαλε ουσιαστικά στην έκδοση του βιβλίου.