Μετά την προειδοποίηση της Μοσχας οι ΗΠΑ «σταμάτησαν» τις πυρηνικές απειλές

Το αυστηρό  μήνυμα που έστειλε η Ρωσία για πολεμικά αντίμετρα σε οποιαδήποτε σχετική ενέργεια των ΗΠΑ, όπως απείλησε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ, οδήγησε την   Χίλαρι Κλίντον  να ανακρούσει πρύμναν όσον αφορά στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των πυρηνικών δυνάμεων.pyrinika_toy_iran

Όπως αποκαλύπτουν σε δημοσίευμα του οι New York Times, η υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, σε σύσκεψη “κορυφής” που είχε, εξέφρασε τις έντονες αμφιβολίες της για το αν πρέπει να υλοποιηθεί το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των πυρηνικών δυνάμεων ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων που φέρεται να έχει εκπονήσει και να έχει στα συρτάρια της η κυβέρνηση Ομπάμα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης του Μπ. Ομπάμα για τα πυρηνικά έχει κρατηθεί μυστικό και είναι σαφές, όπως προκύπτει από αναλύσεις και δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο πώς συνδέεται με τη μεγάλη πρόοδο που σημειώνει η Ρωσία στον αμυντικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των πυρηνικών.

Οι ίδιοι οι Αμερικανοί έχουν χαρακτηρίσει ως κορυφαία και φονικά όπλα τους ρωσικούς διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να φέρουν και πυρηνικές κεφαλές, όπως οι Topol-M.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα των New York Times, η Χίλαρι Κλίντον ανέφερε επίσης πώς γι’ αυτήν είναι πρώτη προτεραιότητα η αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων, οι οποίες μπορούν να γίνουν και να καταστρέψουν ακόμη και τα αμυντικά προγράμματα του αμερικανικού Πενταγώνου που βρίσκονται σε “εμβρυακό” στάδιο και αφορούν τους πυραύλους cruise με πυρηνικές κεφαλές.

Η τοποθέτηση αυτή της κ. Κλίντον προκαλεί πάντως έκπληξη, καθώς λίγες ημέρες πριν ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ είχε επισημάνει από την αμερικανική βάση Minot AB αναφερόμενος στα πυρηνικά όπλα ότι, “επειδή είναι αξιοθαύμαστο επίτευγμα ότι για πάνω από 7 δεκαετίες από το 1945 δεν έχουν χρησιμοποιηθεί πυρηνικά όπλα, αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να το παίρνουμε ως δεδομένο”.

Στον Κάρτερ απάντησε αμέσως η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Μαρία Ζαχαροβα σημειώνοντας πώς “η Ρωσία είναι υποχρεωμένη να λάβει σοβαρά τις αμερικανικές ανακοινώσεις περί πυρηνικής αποτροπής και να λάβει τα απαραίτητα αντίμετρα προκειμένου να διαφυλάξει την εθνική της ακεραιότητα”.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι “φυσικά και είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε υπόψη την αμερικανική αυτή προσέγγιση και να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξουμε την εθνική μας ασφάλεια” και “οι ΗΠΑ πρέπει να σκεφθούν σοβαρά τις πιθανές επιπτώσεις που θα υπάρξουν από τέτοιου είδους δηλώσεις γύρω από την πυρηνική αποτροπή για την διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα”.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πώς Αμερικανοί βουλευτές παρουσίασαν πρόσφατα ένα νομοσχέδιο που θα απαγορεύει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να είναι ο πρώτος που θα ξεκινήσει μια πυρηνική επίθεση, χωρίς προηγούμενη κήρυξη πολέμου από το Κογκρέσο.

Όπως αποδεικνύεται πάντως τα περί πυρηνικού αφοπλισμού είναι για τα μάτια του κόσμου. Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης στη Στοκχόλμη τον Ιούνιο του 2015 και, παρά το ανανεωμένο διεθνές ενδιαφέρον για τον πυρηνικό αφοπλισμό, τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα (ιδίως ΗΠΑ, Ρωσία, Ισραήλ, Κίνα, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία και Πακιστάν) δείχνουν όχι μόνο ότι δεν θα εξαλείψουν από το οπλοστάσιο τους τα πυρηνικά αλλά τα ενισχύουν.

Ειδικά οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που έχει χρησιμοποιήσει ατομικές βόμβες και συνεχίζει να αυξάνεται το οπλοστάσιό της, την στιγμή που η ίδια επιμένει ότι θέλει έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα και απαγορεύει σε άλλες χώρες να απολαμβάνουν ακόμα και την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας.