Κ. Μαυρίδης: Μια σωστή λύση πρέπει να εξαλείφει τα εγκλήματα, όχι να τα νομιμοποιεί

 

Στην κατάμεστη αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών img_3621πραγματοποιήθηκε (χθες βράδυ) εκδήλωση με θέμα, «Το Ποντιακό ως Ευρωπαϊκό Ζήτημα. Η 19η Μαΐου Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης Όλων των Θυμάτων του Κεμαλισμού». Το θέμα εισήγαγε ο συγγραφέας Μιχάλης Χαραλαμπίδης και ακολούθησαν ομιλίες από τη Νίνα Κασιμάτη, βουλευτής-ΣΥΡΙΖΑ, την Ελίζα Βόζεμπεργκ, ευρωβουλευτής-Νέα Δημοκρατία, Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής-ΚΚΕ, Βασίλης Κόκκαλης, βουλευτής-Αν. Έλληνες, οι ανεξάρτητοι ευρωβουλευτές Νότης Μαριάς και Σοφία Σακοράφα καθώς και από την Κύπρο, ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης-Δημοκρατικό Κόμμα.

Στην παρέμβαση του ο Κ. Μαυρίδης εξήγησε «πως η καθιέρωση Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης Θυμάτων του Κεμαλισμού, έχει αφετηρία στο παρελθόν με την αποδεδειγμένη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά αφορά πρωτίστως το παρόν και το μέλλον. Η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τα εγκλήματα της κατά των Ποντίων, Ασσυρίων, Αλεβιτών, Κυπρίων και Κούρδων και η ατιμωρησία που ακολούθησε, είναι ο σπόρος που μένει για να διαπράττονται νέα εγκλήματα». Η άρνηση, συνέχισε, «είναι μέρος του εγκλήματος και η πεισματική άρνηση της Τουρκίας έχει πηγή τον φόβο ότι η παραδοχή των εγκλημάτων θα ανοίξει το υπαρξιακό πρόβλημα του σύγχρονου τουρκικού κράτους, το οποίο είναι θεμελιωμένο με την βίαιη ενσωμάτωση, εθνοκάθαρση και εξολόθρευση λαών και εθνοτήτων υπό την απειλή της πλήρους εξόντωσής τους. Μαζί με φωνές αλήθειας εντός της Τουρκίας, επιμένουμε να αναδεικνύουμε τα εγκλήματα που ακολούθησαν το Ποντιακό, στη Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, Κύπρο και Κουρδιστάν».

Στο πλαίσιο της ιδιότητας του ως ευρωβουλευτής, ο Κ. Μαυρίδης ανέφερε δύο πρωτοβουλίες του με σκοπό την τιμωρία των εγκλημάτων. Η πρώτη αφορά την υποβολή αιτήματος στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (Χάγη) εναντίον συγκεκριμένων προσώπων στην Τουρκία για διάπραξη του εγκλήματος του εποικισμού στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου. Η δεύτερη πρωτοβουλία του αφορά την ανάδειξη των εγκλημάτων της Τουρκίας σήμερα στις Κουρδικές Επαρχίες, με πιο πρόσφατο το συνέδριο που φιλοξένησε ο ίδιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αναφορικά με την Κύπρο, ο Κ. Μαυρίδης διάβασε απόσπασμα από κείμενο του Σενέρ Λεβέντ, του Τ/κ εκδότη της εφημερίδας «Αφρίκα» στα κατεχόμενα, το οποίο αποτελεί καταπέλτη για το συνεχιζόμενο έγκλημα της κατοχής και του εποικισμού στην Κύπρο από την Τουρκία. Και κατέληξε με την επισήμανση ότι: «η σωστή λύση στην Κύπρο πρέπει να ενσωματώνει το ευρωπαϊκό πλαίσιο, το οποίο προστατεύει κάθε ευάλωτη ομάδα, κάθε μειονότητα και κάθε κοινότητα. Η Κύπρος είναι στην ΕΕ ολόκληρη και δεν μπορεί να είναι εξαίρεση. Ταυτοχρόνως, η σωστή λύση πρέπει να εξαλείφει τα εγκλήματα, όχι να τα νομιμοποιεί».