Διαχασμένο το Δ.Σ. των Κ.Αερογραμμών σήμερα στη Βουλή!

 

Ολα επί τάπητος στην Επιτροπή Ελέγχου

 

Διχασμένο αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα το Δ.Σ των Κυπριακών Αερογραμμών στην   Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής , όπου θα επιχειρηθεί να ακτινογραφηθεί η κατάσταση της Εταιρείας και να αναζητηθούν ευθύνες για την ανορθόδοξη και παράνομη, όπως καταγγέλθηκε, διαδικασία που ακολουθήθηκε για την εξεύρεση επενδυτή. aerr_607_364_577_324Τα έξι μέλη του Συμβουλίου που προσυπέγραψαν την πρόσφατη επιστολή προς το Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσω της οποίας υποστηρίζεται ότι  υπάρχει προαπόφαση για κλείσιμο της Εταιρείας, αναμένεται να δώσουν συνέχεια στις σοβαρές καταγγελίες που έχουν ήδη διατυπώσει. Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος του Δ.Σ κ. Μάκης Κωνσταντινίδης, ο οποίος κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου του να δώσουν όλα τα εμπορικά μυστικά της εταιρεία  στους δύο επιλεγόμενους από την κυβέρνηση διεκδικητές των 51 κρατικών συμφωνιών, του ονόματος και του εμβλήματος των ΚΑ-Aegean και Ryanair- μαζί με δύο άλλα μέλη του Συμβοουλίου, αναμένεται να ερωτηθούν για τους λόγους που θέλουν να παραχωρήσουν όλες τις απόρρητες εμπορικές και επιχειρηματικές πληροφορίες στους δύο κύριους ανταγωνιστές των ΚΑερογραμμών. Κι όλα αυτά στον απόηχο  των έντονων πληροφοριών που υπάρχουν ότι η απόφαση των Βρυξελλών για τη νομιμότητα των ενισχύσεων που δόθηκαν θα είναι αρνητική, γεγονός που θα σημάνει και το αυτόματο κλείσιμο των ΚΑ. Αναμένεται μεταξύ άλλων να εξεταστούν και οι πληροφορίες για καταγγελίες που έγιναν στις Βρυξέλλες από ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι οποίοι προαποκλείστηκαν από τη διαδικασία χωρίς, σύμφωνα με τον ισχυρισμό τους να εξεταστούν επαρκώς οι προτάσεις που υπέβαλαν, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές ότι οι διαδικασίες ήταν διάτρητες και το παιχνίδι από την αρχή στημένο.

Τα δύο μέλη του Συμβουλίου που δεν υπέγραψαν την επιστολή είναι οι κ.κ. Μαρίνος Καλλής και Αντρέας Παπαδόπουλος οι οποίοι είναι και μέλη της Επιτροπής που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με τις Aegean και Ryanair. Τα έξι μέλη είναι σε ρήξη με τον πρόεδρο του Δ.Σ   και τα δύο μέλη Μαρίνος Καλλή και Αντρέας Παπαδόπουλο, δεδομένου ότι οι μέν βρίσκονται στο σκοτάδι από άποψη ενημέρωσης και ενώ έχουν νομικές ευθύνες διαδραματίζουν ρόλο διακοσμητικών στοιχείων, ενώ οι δε μετέχουν ενεργώς στο παιγνίδι που παίζεται και εκτελούν διαταγές που λαμβάνουν απ ευθείας από τον Υπουργό Οικονομικών χωρίς να ενημερώνουν τους υπόλοιπους, επικαλούμενοι το απόρρητο των συζητήσεων.

Η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής συνέρχεται μετά από εγγραφή του θέματος από το  ΑΚΕΛ.  Στην Επιτροπή κλήθηκαν να παραστούν οι Υπουργοί Οικονομικών και Συγκοινωνιών και Εργων, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ των Κ.Αερογραμμών , στελέχη της Διεύθυνσης και των Συντεχνιών, ο Εφορος Αποκρατικοποιήσεων, κ.α.

Πάντως ο εκπρόσωπος της Συντεχνίας των Πιλότων Πέτρος Σουππουρής προέβη ξανά σε  πολύ σοβαρές καταγγελίες ότι η κυβέρνηση δεν απάντησε σε επιστολές που στάληκαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε και ζητούσαν συγκεκριμένα στοιχεία, αφήνοντας και πάλι να νοηθεί ότι όλα έγιναν σκόπιμα με στόχο η απάντηση από τις Βρυξέλλες να είναι αρνητική και να κλείσει μια για πάντα ο κρατικός αερομεταφορέας μας.. Την ομάδα που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές απαρτίζουν οι   Υπουργοί Οικονομικών και Συγκοινωνιών και Εργων μαζί με τη Γενική Λογίστρια τα δύο μέλη του Δ.Σ. Μαρίνο Καλλή και Αντρέα Παπαδόπουλο καθώς   επίσης το Νομικό Σύμβουλο της Εταιρείας Πόλυ Πολυβίου και εκπρόσωπο της KPMG

Στο μεταξύ την ερχόμενη Πέμπτη στο Προεδρικό αναμένεται σε συνάντηση που έχει συγκληθεί να ξεκαθαρίσει κατά πόσον ο Ν. Αναστασιάδης θα εξακολουθήσει να εμπιστεύεται τα έξι μέλη του Συμβουλίου που διαχώρησαν τη θέση τους ή αν θα τους αποδεσμεύσει και να διορίσει άλλους πιο υπάκουους στις διαταγές που λαμβάνουν. Πληροφορίες φέρουν  τον της Δημοκρατίας Πρόεδρος να είναι  ιδιαίτερα ενοχλημένος από την αρνητική δημοσιότητα που πήρε το όλο θέμα, με το οποίο αφήνεται πλήρως εκτεθειμένη η Κυβέρνηση.