Γ.Γ.ΑΚΕΛ:«Αρκετά ισορροπημένη η ομιλία του ΠτΔ στα ΗΕ»

Ισχυρίζεται ότι η καταγραφή ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα

Αρκετά ισορροπημένη χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη ΓΣ των ΗΕ.image735-1-aspx
Ανέφερε πως έχει αναδείξει το που βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα πράγματα και θεωρεί πως η καταγραφή όπως έγινε, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

«Δηλαδή υπήρξαν μεν συγκλίσεις αλλά υπάρχουν ανοικτά κεφάλαια τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά και είναι αυτά που θα καθορίσουν προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούμε σε ότι αφορά το Κυπριακό», ανέφερε.Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως εκείνο που έχει σημασία είναι, με την επιστροφή του Προέδρου στην Κύπρο, να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με στόχο να φτάσουμε σε συμφωνία, αν αυτό είναι εφικτό.

Επανέλαβε ότι ο πρώτος στόχος που το ΑΚΕΛ καθορίζει είναι η λύση να βασίζεται στις συμφωνημένες αρχές, στο διεθνές δίκαιο, τις αρχές στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ΟΗΕ γενικότερα και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου.

«Πρέπει να ρίξουμε όλο το βάρος μας προς αυτή την κατεύθυνση, αν υπάρξει ανταπόκριση από την Τουρκία, μπορούμε να προσδοκούμε σε μια συμφωνία. Αυτά θα διαφανούν στην εξέλιξη των πραγμάτων», ανέφερε.

Σε σχόλιο ότι ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως ο ΠτΔ δεν παρουσίασε την πραγματική εικόνα για τις συγκλίσεις, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν έχει δει τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη και έτσι δεν μπορεί να τις σχολιάσει.«Με βάση την ενημέρωση που έχουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο, αυτά που έχουν λεχθεί από τον Πρόεδρο αντικατοπτρίζουν και την ενημέρωση που έχουμε στο Εθνικό», ανέφερε.

Σε ερώτηση πόσο προβληματίζει το ΑΚΕΛ η οικονομική πτυχή της λύσης, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως αυτό προβληματίζει από πολλές απόψεις, ποια θα είναι η επόμενη μέρα αν και εφόσον θα υπάρξει λύση και σίγουρα το θέμα του κόστους της λύσης αυτής θα πρέπει να ξεκαθαρίσει προτού πάμε σε λύση.

«Δεν μπορεί να αποτελεί την επόμενη μέρα (το θέμα του κόστους) αλλά την προηγούμενη μέρα, πρέπει αυτά τα πράγματα να τα έχουμε διευκρινίσει, διαφορετικά η όποια συμφωνία θα καταρρεύσει κάτω από το βάρος των οικονομικών δυσκολιών που θα προκύψουν στην πορεία εφαρμογής της», ανέφερε.

Είπε ότι το κόμμα του το ενδιαφέρουν επίσης και τα ζητήματα ασφάλειας την επόμενη μέρα της λύσης, τα ζητήματα καλλιέργειας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, θέματα λειτουργικότητας κλπ. «Ολα αυτά είναι ζητήματα για τα οποία έγκαιρα πρέπει να συζητήσουμε, και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε αν και εφόσον πάμε σε συμφωνία, αυτή όταν εφαρμοστεί, να μπορέσει να λειτουργήσει», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.