Τριμερής την Κυριακή με δέσμευση για λύση

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν γκι-Μουν ανέφερε στον πρωθυπουργό της Ελλ΄δδας, Αλέξη Τσίπρα, ότι στην τριμερή της Κυριακής προτίθεται να καλέσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να τηρήσουν τη δέσμευση τους για να καταλάβουν κάθε προσπάθεια για την επίλυση του κυπριακού.image735-4-aspx

Αυτό δήλωσε χθες ελληνική κυβερνητική πηγή που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τη δεκάλεπτη συνομιλία του κ. Τσίπρα με το ΓΓ του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε στο ΓΓ ότι υπάρχει πρόοδος αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε λύση.
«Είμαστε αισιόδοξοι. Προσπαθούμε να βρούμε λύση στο θέμα της ασφάλειας, η οποία δεν μπορεί να σχετίζεται με την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί», είπε η ίδια κυβερνητική πηγή, επαναλαμβάνοντας ότι το κυπριακό είναι πρόβλημα κατοχής ως τέτοιο να αντιμετωπίζεται από την Ελλάδα.
Πλην του κυπριακού συζητήθηκε το προσφυγικό και η διαφορά Ελλάδας – Σκοπίων για την ονομασία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο κ. Μπαν και ο Ελληνας πρωθυπουργός αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στις συνομιλίες του κυπριακού.
«Ο Γενικός Γραμματέας ενθάρρυνε τη συνεχή υποστήριξη της Ελλάδας στους ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στην προσπάθειά τους για μια διευθέτηση εντός του 2016».
Σε σχέση με το προσφυγικό, ο ΓΓ συνεχάρη τις προσπάθειες της Αθήνας για την αντιμετώπιση των αναγκών των αφιχθέντων και υπογράμμισε τη σημασία της βασισμένης στα ανθρώπινα δικαιώματα προσέγγισης».

Για το Σκοπιανό, ο ΓΓ διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την συνεχή ετοιμότητα των Ηνωμένων Εθνών, μέσω των προσπαθειών του προσωπικού του απεσταλμένου Μάθιου Νίμιτζ, να υποστηρίξει τις δύο χώρες να βρουν λύση.

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση και αναφερόμενος στο κυπριακό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε πως η Ελλάδα παραμένει σταθερή στην υποστήριξή της στις διακοινοτικές συνομιλίες για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση στο κυπριακό ζήτημα, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και το καθεστώς της Κύπρου ως κράτος-μέλος της ΕΕ.
«Μια λύση που μπορεί να είναι βιώσιμη μόνο εάν έχουμε αφήσει πίσω το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων του παρελθόντος και να εξασφαλίσουμε την απόσυρση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από το νησί. Μία λύση που θα πρέπει να διασφαλίσει το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης σε όλο το λαό της Κύπρου και θα δημιουργήσει το υπόβαθρο για ευρύτερη συνεργασία στην ασταθή περιοχή μας».
Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε ότι οι σχέσεις με την Τουρκία ενισχύθηκαν μέσω ευρέως πεδίου πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένης της πολύ καλής συνεργασίας στη διαχείριση προσφύγων και μεταναστευτικών ροών.
«Και έχουμε υπογράμμισε ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι ο μόνος τρόπος για την οικοδόμηση στερεών μακροχρόνιων σχέσεων γειτονίας», είπε.
Αναφέρθηκε επίσης στις διάφορες τριμερείς συνεργασίες που προωθούνται στην περιοχή σε συνεργασία με την Κύπρο.