Ρωσικό ΥΠΕΞ: Απαράδεκτες οι πιέσεις επιβολής λύσης του Κυπριακού με κάθε τίμημα

Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις επίμονες, προσπάθειες από δυτικούς  για εντατικοποίηση της διαδικασίας των συνομιλιών και επιβολή λύσης του Κυπριακού το συντομότερο, με κάθε τίμημα η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των ΜΜΕ.image735-aspx

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ρωσικού ΥΠΕΞ, η κα. Ζαχάροβα τόνισε ότι η πρόοδος των συνομιλιών πρέπει να κρίνεται με βάση τα πραγματικά αποτελέσματα.

«Θα κρίνουμε την πρόοδο των συνομιλιών στη βάση συγκεκριμένων αποτελεσμάτων. Επαναλαμβάνω, η πρόοδος των συνομιλιών πρέπει να κρίνεται στη βάση πραγματικών αποτελεσμάτων. Μαζί μ` αυτό, θεωρούμε απαράδεκτες τις επίμονες προσπάθειες ορισμένων δυτικών εταίρων μας για εντατικοποίηση της διαδικασίας των συνομιλιών και επιβολή λύσης του Κυπριακού το συντομότερο, με κάθε τίμημα. Αυτό είναι άδικο», είπε η κα. Ζαχάροβα.

Πρόσθεσε ότι «η θνησιμότητα μιας τέτοιας εξωτερικής πίεσης έχει καταδειχθεί από τη θλιβερή τύχη του “σχεδίου Ανάν” το οποίο όλοι θυμόμαστε».
Το Ρωσικό ΥΠΕΞ, είπε επίσης, ότι παρακολουθεί προσεκτικά την πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών στην Κύπρο και επανέλαβε ότι η θέση και εκτίμηση αρχής της Ρωσίας παραμένει αναλλοίωτη.

«Υποστηρίζουμε μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση στο νησί προς όφελος των όλων των κατοίκων του. Είμαστε υπέρ εκείνης της λύσης που θα βρεθεί από τους ίδιους του Κύπριους», κατέληξε η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ.

Τη δήλωση της Μαρίας Ζαχάροβα χαιρέτισαν όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ  και του ΑΚΕΛ

ΕΔΕΚ

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Μαρ’ια Παναγιώτου χαιρέτισε τη δήλωση του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών τονίζοντα ότι  αυτή βρίσκεται προς την ορθή κατεύθυνση.

«Εκτιμούμε, τονισε  τη διαχρονική στάση την οποία η Ρωσία τηρεί στην επίλυση του Κυπριακού και πιστεύουμε πως είναι η ώρα ο ΠτΔ να καταθέσει αίτημα στα Ηνωμένα Έθνη στο οποίο να ζητεί τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, στην οποία θα λαμβάνουν μέρος και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, και η οποία να ασχοληθεί με τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού».
Συμμαχία Πολιτών

Ο αναπληρωτής εκπρόσπος Τύππου της Συμμαχίας Πολιτών Ανδρέας Αποστόλου χαιρέτισε τη δήλωση της  Εκπροσώπου Τύπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, τονίζοντα  ότι η  κ. Ζαχαροβα επιβεβαιώνοντας για μία ακόμα φορά τη μακροχρόνια στήριξη της Ρωσίας υπέρ των δικαίων της Κύπρου καυτηρίασε την προσπάθεια που επιχειρούν οι δυτικοί μας «σύμμαχοι» «για άρον-άρον κλείσιμο του Κυπριακού με κάθε τίμημα», όπως η ίδια λέει.
«Συμφωνούμε, πρόσθεσε – απόλυτα με το Ρωσικό ΥΠΕΞ το οποίο προτρέπει σε μια διαδικασία ουσιαστική χωρίς εκβιαστικά χρονοδιαγράμματα και σύμφωνα με τα πραγματικά αποτελέσματα των συνομιλιών.
Ως Συμμαχία Πολιτών, πέρα από την ικανοποίηση μας για την ρωσική στάση, θέλουμε να επαναφέρουμε την θέση μας πως η όποια διεθνής διάσκεψη θα πρέπει να γίνει μόνο και εφόσον συμφωνηθούν όλα τα ζητήματα και να απομείνουν για συζήτηση τα θέματα ασφάλειας.
Η δε σύνθεση της πρέπει να αποτελείται από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Γ.Γ ΟΗΕ, την Ε.Ε, την Κυπριακή Δημοκρατία και τις δυο κοινότητες.
Μόνο με ισχυρούς συμμάχους και υποστηρικτές του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου μπορεί η Κύπρος να επανενωθεί υπό συνθήκες ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας για το σύνολο των πολιτών της.»

Οικολόγοι
Το Κίνημα Οικολόγων  με ανακοίνωση του αφού χαιρετίζει την στήριξη της Ρωσίας για δίκαιη λύση του Κυπριακού, τονίζει:

«Η θέση της Ρωσίας, όπως αυτή εκφράστηκε μέσω της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, κυρίας Ζαχάροβα, επιβεβαιώνει το όσα έχουμε τονίσει κατά καιρούς.

Η κυρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε: “απαράδεκτες τις επίμονες προσπάθειες ορισμένων δυτικών εταίρων μας για εντατικοποίηση της διαδικασίας των συνομιλιών και επιβολή λύσης του Κυπριακού το συντομότερο, με κάθε τίμημα”.

Επιτέλους υπήρξε μία εξωτερική φωνή που έθεσε στη σωστή βάση τις πιέσεις που δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία για τη λύση του Κυπριακού.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών χαιρετίζουμε την στήριξη της Ρωσίας και ενισχύουμε την άποψη της για δίκαιη λύση του Κυπριακού χωρίς χρονικές πιέσεις που δεν θα έχουν άλλο αποτέλεσμα, παρά μόνο μία πρόχειρη και επικίνδυνη διευθέτησή».