Ελ.Θεοχάρους: O Aκιντζί τους διαψεύδει

Ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί «διέψευσε και τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι θα γίνουν σεβαστές οι θεμελιώδεις ελευθερίες της ΕΕ και οι αρχές και αξίες της σε περίπτωση λύσης», δήλωσε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους.image735-7-aspx

‘Όπως είπε η κ. Θεοχάρους, ο Τ/κ ηγέτης “αφήνει εκτεθειμένο τον Πρόεδρο, ο οποίος επί μακρόν ισχυριζόταν ότι έχει κατοχυρώσει τις βασικές ελευθερίες και τον ‘αδειάζει’ επισημαίνοντάς του ότι δε χωρούν οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ, σε μια διζωνική ομοσπονδία και ότι, εφόσον θα ασκούνται χωριστά οι βασικές ελευθερίες και προφανώς με περικοπές, κινούμαστε προς διχοτόμηση της κυριαρχίας και σε συνομοσπονδία”.

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης διερωτήθηκε για ποια συναντίληψη και αμοιβαία εμπιστοσύνη γίνεται λόγος “όταν από τώρα διαψεύδει ο ένας τον άλλον” και πρόσθεσε πως ο Ακιντζί “απογοητεύει τους πάντες, ακόμη και τους Τουρκοκύπριους που πίστεψαν σε αυτόν ότι θα φέρει κάτι νέο”.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών της η κ. Θεοχάρους ζήτησε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ως μορφή πολιτικής της ΕΕ, στην πρακτική της άσκησης πιέσεων επί του καθεστώτος Ερντογάν, προκειμένου να αλλάξει στρατηγική και πολιτικές που ασκεί σε βάρος των ιδίων των Τούρκων πολιτών, αλλά και για να τερματίσει την κατοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η κ. Θεοχάρους ανέφερε ότι εξ αφορμής προηγηθείσας για την κατάσταση στην Τουρκία συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και ακόμη μίας χθες, απέστειλε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικότερα προς τον Αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, στην οποία εγείρει ζήτημα κυρώσεων, εφόσον υπάρχει κατοχή στην Κύπρο, κατά το πρότυπο της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία.

Για τις δηλώσεις Μογκερίνι

Αναφορικά με τις δηλώσεις της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, η κ. Θεοχάρους είπε ότι η δήλωση της κ. Μογκερίνι «έρχεται στην συνέχεια των αθλίων δηλώσεων του Σουλτς περί ειλικρινούς διάθεσης του Ερντογάν και της δικτατορικής του κυβέρνησης για την επίλυση του Κυπριακού».

Ανέφερε πως η κ. Μογκερίνι ενώπιον του ΕΚ δήλωσε πως και η ίδια διαπίστωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί διακαώς την επίλυση του Κυπριακού και την ειρήνευση στην περιοχή. “Πλανάται πλάνην οικτρά η κ. Μογκερίνι και αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από άλλο ένα εκβιασμό της Τουρκίας στον οποίο έχει ενδώσει η ΕΕ”, ανέφερε.

Κατεχόμενο Θέατρο Σαλαμίνας

Η κ. Θεοχάρους μίλησε για ολίσθημα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, του Εθνικού και του ΘΟΚ με την απόφαση να παρουσιάσουν την Αντιγόνη του Σοφοκλέους στο κατεχόμενο Θέατρο της Σαλαμίνας.

«Τα εν λόγω κρατικά θέατρα ετοιμάζονται να επιφέρουν ακόμα ένα κτύπημα στην υπόσταση του κυπριακού κράτους, στην περηφάνια του ελληνισμού της Κύπρου και στον τρισχιλιετή πολιτισμό μας, μεταβαίνοντας στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας κατόπιν αδείας που εξασφάλισαν από το λεγόμενο υπουργείο πολιτισμού προκειμένου να εκτελέσουν την Αντιγόνη του Σοφοκλέους”, ανέφερε.

Διερωτήθηκε πως είναι δυνατό, ελληνικά θέατρα που τίμησαν την ιστορία του ελληνικού πνεύματος και του ελληνικού πολιτισμού να καταδέχονται να παίρνουν άδεια από τις κατοχικές δυνάμεις και να μεταβαίνουν σε ένα κατεχόμενο θέατρο για να εκφωνήσουν το λόγο της ελευθερίας.