Ο ΠτΔ ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των συνομιλιών

Ολόκληρώθηκε πριν πό λίγο η συνεδρίαση του συμβουλίου των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων  υπό τον ΠτΔ και αναμένεται να γίνουν δηλώσεις.image735-5-aspx

Στη συνεδρίαση του Εθνικού συμμετέχουν , για πρώτη φορά, μόνο οι αρχηγοί των κομμάτων μετά τις αποφάσεις για αλλαγές καθώς και οι πρώην ΠτΔ Γιώργος Βασιλείου και Δημήτρης Χριστόφιας.

Σήμερα ολοκληρώθηκε ο κύκλος των οκτώ συναντήσεων με τον Μουσταφά Ακιντζί στο πλαίσιο της εντατικοποιημένης φάσης των συνομιλιών που άρχισε στις 23 Αυγούστου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την συνολική πορεία των συνομιλιών τους τελευταίους δεκαέξι μήνες και θα προβεί σε απολογισμό σε σχέση με τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις στο τραπέζι του διαλόγου. Προς τούτο έχει ετοιμαστεί πολυσέλιδο έγγραφο το οποίο ενδεχομένως να δώσει στους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν σε αυτά τα σημεία.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης των ηγετών και διαβάστηκε από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ Εσπεν Μπαρθ Εϊντε στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι οι ηγέτες , στη συνάντησή τους με τον ΓΓ στις 25 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, θα ζητήσουν από τον κ. Μπαν να εντείνει την προσωπική του εμπλοκή στη διαδικασία τους επόμενους μήνες.
Αυτό, μεταφράζεται, σε εμπλοκή, μέσω του Ειδικού του Συμβούλου, Εσπεν Μπαρθ Εϊντε ο οποίος χθες επανέλαβε τα περί εφικτού στόχου για λύση εντός του 2016, ωστόσο για πρώτη φορά μίλησε για φιλόδοξο στόχο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε επιστρέφοντας στο Προεδρικό από τις συνομιλίες πως αν δεν σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στα θέματα που εκκρεμούν, δεν πρόκειται να υπάρξει πολυμερής διάσκεψη.

Για το Δελτίο Τύπου ο Πρόεδρος είπε πως όλη η φιλολογία και η παραφιλολογία που ανεπτύχθη και οι ανησυχίες που απλώς δημιουργούνται για να καλλιεργούν κλίμα αρνητισμού, δεν ευσταθούν.

Ο ΠτΔ ανακοίνωσε πως, μετά την επιστροφή του από τη ΝΥ, θα ενημερώσει το λαό μέσω δημοσιογραφικής διάσκεψης. Στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος θα έχει σημαντικές επαφές εκτός από τον ΓΓ των ΗΕ και με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και άλλα κορυφαία στελέχη της αμερικανικής Κυβέρνησης (τοποθετούνται οι συναντήσεις στις 21-22/9) τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ, τον Κινέζο Πρόεδρο, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, με εκπροσώπους ενεργειακών κολοσσών ενώ θα συμμετάσχει και σε σημαντικές συνόδους για θέματα επενδύσεων στις οποίες θα παρευρεθεί και ο ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης. Θα έχει σημαντικές επαφές και με την ομογένεια η οποία και αναμένεται να τον τιμήσει σε ειδική εκδήλωση.