ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ καλούν τον Πρόεδρο να μην υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν

image735-2.aspxΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ καλούν τον Πρόεδρο να μην προχωρήσει σε υπογραφή κοινού ανακοινωθέντος στις 14 Σεπτεμβρίου με τον ΜουσταΦά Ακιντζί και να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο μια μέρα πριν την συνάντηση.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  ζητά σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου μια μέρα πριν την συνάντηση.Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Αθως Αντωνιάδης:

«Από τη στιγμή που προαναγγέλθηκε από τον Μουσταφά Ακκιντζί – και αργότερα επιβεβαιώθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη – η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος στις 14 Σεπτεμβρίου, μετά τη συνάντηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία επισυνάπτεται, ζήτησε όπως μη συνυπογραφεί κοινό ανακοινωθέν με τον κ. Ακκιντζί, προτού αυτό συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο και πριν να ξεκαθαρίσουν οι θέσεις της τουρκικής πλευράς στα μείζονα θέματα της ασφάλειας, των εγγυήσεων, του εδαφικού και των εποίκων.

Για να μην απολέσει το Εθνικό Συμβούλιο τον συμβουλευτικό του ρόλο και για να μη βρεθεί ενώπιον τετελεσμένου γεγονότος, προτείνουμε όπως η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου μεταφερθεί για αύριο 13 Σεπτεμβρίου και η σύσκεψη των αρχηγών για θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης μεταφερθεί στις 14 Σεπτεμβρίου.

Η πρόταση μας έχει πρακτική σημασία, αλλά κυρίως προσβλέπει στο συλλογικό χειρισμό μιας κρίσιμης στιγμής για τις διαπραγματεύσεις.»Τέλος ανέφερε ότι έστω και την υστάτη ο Πρόεδρος θα λειτουργήσει συλλογικά και με διαφάνεια.

Στην επιστολή του Νικόλα Παπαδόπουλου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Έχουμε λάβει την πρόσκληση σας για τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για τις 14 Σεπτεμβρίου 2016.

Με δεδομένη την προαναγγελθείσα έκδοση Κοινού Ανακοινωθέντος μεταξύ εσάς και του κ. Ακκιντζί την ίδια ημέρα που συνεκλήθη το Εθνικό Συμβούλιο, θεωρούμε ότι το Εθνικό Συμβούλιο δεν θα έχει την ευκαιρία να ασκήσει τον συμβουλευτικό του ρόλο, εφόσον θα βρεθεί ενώπιον τετελεσμένου γεγονότος.

Η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, σ’ αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό, αποτελεί σημαντικό γεγονός και ενδεχομένως να ελλοχεύει κινδύνους για δέσμευση της Ελληνοκυπριακής πλευράς αναφορικά με πτυχές του κυπριακού, για τις οποίες δεν έχουμε ούτε στοιχειώδη ενημέρωση.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το Δημοκρατικό Κόμμα ζητεί ενημέρωση του λαού και όχι μόνο των κομμάτων, ειδικά για τα έγγραφα της πτυχής της Διακυβέρνησης, που περιέχουν πολύπλοκους νομικούς όρους και για τα οποία απαιτείται εις βάθος μελέτη και ανάλυση.

Ως εκ τούτου, ζητούμε όπως μην συνυπογραφεί κοινό ανακοινωθέν με τον κ. Ακκιντζί προτού αυτό συζητηθεί στο εθνικό συμβούλιο και πριν να ξεκαθαρίσουν οι θέσεις της τουρκικής πλευράς στα μείζονα θέματα της ασφάλειας, των εγγυήσεων, του εδαφικού και των εποίκων.

Είναι πάγια πεποίθηση μας, ότι η πλευρά μας δεν πρέπει να δεσμεύεται με συγκλίσεις για πτυχές που ενδιαφέρουν την τουρκική πλευρά, προτού τεθούν ενώπιον της οι θέσεις της τουρκικής πλευράς για τα προαναφερόμενα ακανθώδη για εμάς θέματα.»

Η ΕΔΕΚ

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ τονίζει ότι ο συμβουλευτικός χαρακτήρας του Εθνικού Συμβουλίου επιβάλλεται να γίνει σεβαστός από τον ΠτΔ.Οπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Μαρία Παναγιώτου ,«η  ΕΔΕΚ καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην προβεί στην έκδοση Κοινού Ανακοινωθέντος στις 14 Σεπτεμβρίου, προτού ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές για τον τόπο μας, ο συμβουλευτικός χαρακτήρας του Εθνικού Συμβουλίου επιβάλλεται να γίνεται σεβαστός από όλους και κυρίως από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.»