Λύση στο Κυπριακό, χωρίς εγγυήσεις, στηρίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες της Μεσογείου

image735-1-aspxΤην υποστήριξή τους «στη διαδικασία των συνομιλιών για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος χωρίς εγγυήσεις, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» εκφράζουν οι υπογράφοντες τη Διακήρυξη των Αθηνών η οποία υιοθετήθηκε από τους συμμετέχοντες στην Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ.

Η συγκεκριμένη αναφορά εντάσσεται στη θεματική της ασφάλειας όπου υπογραμμίζεται, στο κείμενο της Διακήρυξης ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την ικανότητά της να εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών της και των εδαφών των χωρών μελών της τονίζοντας ότι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας των κρατών μελών της όπως και η μη παραβίαση των συνόρων τους πρέπει να παραμείνουν θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης.

Όσον αφορά στην ασφάλεια, στη Διακήρυξη σημειώνεται ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, να ενισχυθεί αποτελεσματικά η συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, να επανενεργοποιηθεί η κοινή εξωτερική πολιτική και η κοινή πολιτικής ασφάλειας, να αναπτυχθούν οι στρατιωτικές ικανότητες και η αμυντική βιομηχανία της ΕΕ με στόχο την διασφάλιση στρατηγικής αυτονομίας.

Στη Διακήρυξη αναφέρεται επίσης η σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας των Μεσογειακών ευρωπαϊκών χωρών με τις αφρικανικές με στόχο την ενδυνάμωση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας. Στο πλαίσιο αυτό σημειώνεται ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναβαθμίσει την εξωτερική διάσταση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Μετανάστευσης, να αναλάβει διπλωματικές προσπάθειες για να λύσει κρίσεις και να συμβάλλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή.

Ως προς τη θεματική της οικονομίας υπογραμμίζεται η ανάγκη ενίσχυσης της ανάπτυξης και των επενδύσεων στην Ευρώπη προκειμένου να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να προστατευτεί το κοινωνικό της μοντέλο και να προετοιμάσει το μέλλον των οικονομιών των χωρών μελών της δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην περαιτέρω διεύρυνση του σχεδίου Γιούνκερ, στην καταπολέμηση της υψηλής ανεργίας και στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης, την ενίσχυση των προγραμμάτων για τους νέους.

Όσον αφορά στο ζήτημα της μετανάστευσης, στη Διακήρυξη των Αθηνών σημειώνεται ότι η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η διαχείριση της πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης αποτελούν κομβικές προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Θα πρέπει να βασίζεται δε στη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία και στις αρχές της αλληλεγγύης και της ευθύνης. Υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να εκπονηθεί μια συνολική ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης, η οποία θα καθιστά πιο αποτελεσματικό και λειτουργικό το σύστημα ασύλου αναθεωρώντας τη συνθήκη του Δουβλίνου στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Αλλά και ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις για επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων προσφύγων, για εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας αλλά και να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η παράνομη μετανάστευση.

Οι ηγέτες που συμμετείχαν στην Σύνοδο των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ υπογραμμίζουν ότι στόχος της συνάντησης αυτής είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών τους και η συνεισφορά στο διάλογο για το μέλλον της ΕΕ, σημειώνουν ότι σέβονται την απόφαση του βρετανικού λαού στο δημοψήφισμα και ότι θα πρέπει η αποχώρηση της Βρετανίας να γίνει το συντομότερο δυνατό και επαναδιατυπώνουν την σθεναρή τους δέσμευση στην ευρωπαϊκή ενότητας και την πεποίθησή τους ότι μέσα από κοινή δράση, οι χώρες της ΕΕ και οι πολίτες τους θα είναι σε καλύτερη θέση να ελέγχουν το μέλλον τους.

Αναφέρουν ότι το όραμα της Ευρώπης θα πρέπει να στηρίζεται σε σαφή μέτρα που θα συνεισφέρουν στην ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών και θα βελτιώσουν τη ζωή τους διασφαλίζοντας τον παγκόσμιο και ευρωπαϊκό ρόλο της ΕΕ, για την οποία προσθέτουν ότι πρέπει να διατηρήσει τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου καθώς και της αλληλεγγύης και της ανεκτικότητας.

Καταλήγουν σημειώνοντας ότι θεωρούν την άτυπη Σύνοδο της Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να γίνει η πολιτική βάση για το νέο αυτό όραμα, τις θεμελιώδεις προτεραιότητες για το μέλλον, και μιας λίστας με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και μέτρα.