Ελ.Θεοχάρους: Παγερά αδιάφορη για το Κυπριακό η Ε.Ε.

det_003«Γίνεται πολύς λόγος για την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ως Ευρωβουλευτής ότι η ΕΕ είναι παγερά αδιάφορη για το ότι συμβαίνει σήμερα στην Κύπρο» είπε σε σημερινές της δηλώσεις η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Δρ. Ελένη Θεοχάρους.
«Αν η ΕΕ ήταν πραγματικά εμπλεκόμενη, θα είχε υποχρεώσει μέχρι στιγμής την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως προκύπτει από την αντιδήλωση της 21 Σεπτεμβρίου, από το πρωτόκολλο της ένταξης και από όλα τα συναφή» τόνισε η Ελένη  Θεοχάρους.
«Συνεπώς εκείνο που έχει σημασία» είπε η πρόεδρος της Αλληλεγγύης «είναι να κατανοήσει ο κάθε κύπριος πολίτης, ότι η ΕΕ είναι εκ του μακρόθεν και εκτελεί ουσιαστικά οδηγίες της Κυπριακής Κυβέρνησης όσον αφορά αυτό το ζήτημα. Αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά θα είχε ήδη αναγνωριστεί η Κυπριακή Δημοκρατία, και δεν θα έπρεπε σε καμιά περίπτωση να γίνει αποδεκτό ένα έγγραφο το οποίο χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως εκλιπούσα και να κατατίθεται ως επίσημο έγγραφο της ΕΕ» .
Η πρόεδρος της Αλληλεγγύης είπε ότι «διαπιστώνουμε ότι κατά καιρούς δημιουργείται ένα κλίμα υπεραισιοδοξίας όσον αφορά τη δυνατότητα για άμεση λύση του Κυπριακού προβλήματος, διευκρινίζουμε ότι αυτό στην πραγματικότητα γίνεται για να ικανοποιήσει τους φανατικούς υποστηρικτές της λύσης, δηλαδή ότι τα πράγματα βαίνουν προς την κατεύθυνση που αυτοί περιμένουν».
«Εμείς νομίζουμε ότι δεν υπάρχει η αναμενόμενη πρόοδος, και αυτό μπορεί κάποιος να το συμπεράνει από τις δηλώσεις της Τουρκικής πλευράς, τις υπερφίαλες και ασύμμετρες επιδιώξεις τις οποίες εκφράζει» τόνισε η κυρία Θεοχάρους.
«Εάν βεβαίως υπάρχει πρόοδος και ταυτόχρονα ισχύουν και αυτές οι υπερφίαλες διεκδικήσεις της Τουρκικής πλευράς, σημαίνει ότι είμαστε πολύ κοντά στην αποδοχή των όρων που επιβάλλει η Άγκυρα» υπερτόνισε η πρόεδρος της Αλληλεγγύης.
«Αν δεν ξεκαθαριστεί το σκηνικό θα μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο όπου οι τουρκικές θέσεις θα ανακυκλώνονται, και αντί για το δίκαιο και για τη βιωσιμότητα της λύσης θα επικρατήσει η τουρκική ισχύς, ακριβώς όπως τα έχει πει ο κύριος Πολυβίου στις χθεσινές δηλώσεις του» είπε η κυρία Θεοχάρους.
«Για αυτό το λόγο πιστεύουμε ότι ο Πρόεδρος οφείλει να βγει και να πει ξεκάθαρα στο λαό μέχρι που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, σε ποιο βαθμό έχει υποχωρήσει η Τουρκία. Εμείς δυστυχώς δεν έχουμε αντιληφθεί να υπάρχει η παραμικρή υποχώρηση της Τουρκίας σε οποιοδήποτε σημείο, και αν αυτό είναι κάτι που γνωρίζει μόνο ο Πρόεδρος θα ήταν καλό να το γνωρίζουμε και εμείς» ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Αλληλεγγύης.
Καταλήγοντας, η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη είπε ότι «Ο Πρόεδρος οφείλει να ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και να θέσει την Τουρκία προ των ευθυνών της, να μην επιτρέπει να επιμένει η Τουρκία στη θέση της ότι θα είναι εγγυήτρια δύναμη, ότι δεν θα αποσύρει το στρατό κατοχής, ότι θα ισχύσει το πρωτογενές δίκαιο, ότι διαλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία εφόσον τη θεωρεί ήδη εκλιπούσα, και ότι θα έχει την πλειοψηφία επί του εδάφους και επί του πληθυσμού στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου».