Προανήγγειλε 100 απολύσεις στο ΡΙΚ ο Σ. Χάσικος

 

Απολύσεις εκατόν ατόμων από το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου προανήγγειλε σήμερα ο Υπουργός Χάσικος1Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος. Κατά τη συζήτηση, του προύπολογισμού του Υπουργείου του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο κ. δήλωσε συγκεκριμένα ότι με βάση μελέτη πρέπει να αποδεσμευτούν 100 άτομα από το ΡΙΚ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι Βουλή και πολιτεία τίθενται ενώπιον αυτής της αλήθειας. Ο ίδιος   χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου του ως προϋπολογισμό λιτότητας. Δήλωσε ακόμη ότι καταβάλλονται σκληρές προσπάθειες ώστε μέσα από καλύτερη οργάνωση των υπαγόμενων υπηρεσιών να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να εξοικονομηθεί δημόσιο χρήμα και ανθρώπινοι πόροι.

Σε μια πρώτη αντίδραση της η ΕΔΕΚ επισημαίνει ότι η σημερινή αναφορά του Υπουργού Εσωτερικών, ότι με βάση μελέτη πρέπει να απολυθούν 100 εργαζόμενοι από το ΡΙΚ, προκαλεί ερωτήματα και αχρείαστη σύγχυση. Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για το ΡΙΚ, όπως δεν έχει σχέδιο για τις Κυπριακές Αερογραμμές, όπως δεν έχει σχέδιο για τους ημικρατικούς οργανισμούς. Αυτή η Κυβέρνηση βλέπει μόνο τους αριθμούς και όχι τις πραγματικές ανάγκες του τόπου.

Ο σκοπός και η αποστολή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο με οικονομικά κριτήρια. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση, όπως συμβαίνει σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, μπορεί και πρέπει να αποτελεί μέσο έγκυρης και αντικειμενικής ενημέρωσης.
Η ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να ανεχθεί θυματοποίηση των εργαζομένων για λάθη και παραλείψεις τρίτων, ούτε και πρόκειται να ανεχθεί τη φίμωση του δημοσιογραφικού προσωπικού και των εργαζομένων του ΡΙΚ υπό το φόβο της απόλυσης. Είμαστε , επισημαίνεται υπέρ της εξυγίανσης και της οικονομικής περισυλλογής μέσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο και με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες. Στόχος πρέπει να είναι η πραγματική αναβάθμιση του ΡΙΚ ώστε να επιτελέσει σωστά την αποστολή του ως ένα ανεξάρτητο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό μέσο.