Εκλεβαν τον Πικάσο πάνω από 30 χρόνια

PicassoBW-portrait-778x1024Θα μπορούσε να ήταν μυθιστόρημα ή σενάριο ταινίας. Είναι όμως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα των τελευταίων ετών στον εικαστικό χώρο. Ο λόγος για την απίστευτη -και όμως αληθινή- ιστορία, της εύρεσης 271 έργων του Πάμπλο Πικάσο, στο σπίτι δυο συνταξιούχων στη Γαλλία.Πικάσσο

Ο εικαστικός αυτός θησαυρός, αξίας 70 ετατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνει 180 πίνακες, λιθογραφίες, κολάζ καθώς και 91 σχέδια σε σημειωματάριο, έμεινε θαμμένος στο γκαράζ του ηλικιωμένου ζευγαριού για πάνω από 30 χρόνια.

Πριν από τέσσερα χρόνια ο ηλεκτρολόγος Πιέρ Λεγκενέκ παρουσιάστηκε στα κεντρικά γραφεία της Picasso Administration για να παραδώσει μια βαλίτσα με έργα του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου. Οταν ο γιος του Πικάσο, Κλόντ την άνοιξε και είδε το περιεχόμενο, έμεινε αποσβολωμένος να κοιτά αυθεντικά έργα του πατέρα του από το 1900 μέχρι περίπου το 1930, μια σημαδιακή εποχή για τον καλλιτέχνη καθώς τότε δημιουργούσε τα πρώτα κυβιστικά έργα του και χάραζε μια νέα εποχή στην παγκόσμια τέχνη.250px-Οι_δεσποινίδες_της_Αβινιόν

Ο Λεγκενέκ εξήγησε ότι τα έργα αυτά του τα παραχώρησε ο ίδιος ο Πικάσο ως πληρωμή για τις ηλεκτρολογικές εργασίες που πραγματοποιούσε στη διάσημη βίλα Notre-Dame de Vie στις Αλπεις. Σύμφωνα με στοιχεία όμως ο ηλεκτρολόγος είχε εισπράξει χρήματα για τις υπηρεσίες του. Η γυναίκα του από την άλλη αναφέρει ότι τα έργα τους τα χάρισε η σύζυγος του Πικάσο και αυτό είναι ένα ακόμα περίεργο της υπόθεσης αυτής. Επίσης, ο Λεγκενέκ υποστήριξε σε κατάθεσή του ότι δεν γνώριζε για την αξία των έργων και ότι κάλλιστα θα μπορούσε να τα είχε πετάξει όλα αυτά τα χρόνια. Οσο για το πώς αποφάσισε να παραδώσει τα έργα στους νόμιμους κατόχους, είπε πως επειδή πάσχει από την επάρατη νόσο ήθελε να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές του, κάτι που μας κάνει να συμπεραίνουμε ότι μάλλον γνώριζε περισσότερα για τα έργα από όσα υποστηρίζει.

Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ. Αντίθετα, περιπλέκεται ακόμα πιο πολύ και θέτει ακόμα περισσότερες υποψίες για την αθωότητα του Λεγκενέκ. Ο Πικάσο είχε όντως χαρίσει έργα και στον σοφέρ του και μάλιστα ένα από τα έργα είχε και αφιέρωση. Η σύζυγος του σοφέρ ανακαλύφθηκε πως είναι ξαδέλφη του Λεγκενέκ και έβγαλε σε δημοπρασία τα έργα που είχε στη κατοχή της, η οποία όμως διακόπηκε. Λίγο καιρό μετά ακούστηκε ότι ο σοφέρ είχε παραδεχθεί ότι έκλεβε έργα κατά δεκάδες από το εργαστήρι ζωγράφου και ότι εκείνος είχε μεσολαβήσει ώστε ο ηλεκτρολόγος ξάδελφος να εργαστεί και αυτός για τον Πικάσο. Είναι φανερό λοιπόν, πως η οικογένεια έκλεβε κανονικά. Οι δυο συνταξιούχοι αναμένεται να δικαστούν σε λίγες ημέρες και όλοι περιμένουν να δουν το τέλος αυτής της ιστορίας που έμελλε να εμπλουτίσει τελικά τη σύγχρονη τέχνη.