Ο Σουλτς καθησυχάζει τους Τούρκους για το θέμα της βίζας

8D6241B302C6542C23F4E8BF204EAAB9Ενόσω δεν υπάρχει αλλαγή στο θέμα της τρομοκρατίας, τα χέρια της ΕΕ είναι δεμένα σχετικά με την απελευθέρωση της βίζας, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα, με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ωστόσο, πρόσθεσε πως αυτή δεν είναι κατ’ ανάγκη η τελευταία λέξη. Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι με τυχόν χαλάρωση στον αντιτρομοκρατικό νόμο θα αυξηθεί η απειλή και στην Τουρκία και στην Ευρώπη, γι αυτό, υποστήριξε, πρέπει να υπάρξουν άλλες λύσεις.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Μάρτιν Σουλτς ανέφερε για το θέμα της βίζας ότι δεν γίνεται βήμα λόγω των διαφορών μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει αποτυχία. “Επειδή δεν έχει πραγματοποιηθεί αναθεώρηση στον τρομοκρατικό νόμο δεν μπορεί να γίνει κανένα βήμα, ωστόσο αυτή δεν είναι κατ’ ανάγκην η τελευταία λέξη”, ανέφερε.

Για το προσφυγικό ανέφερε ότι από τα τρία δισ. ευρώ έχουν διατεθεί στην Τουρκία τα 720 εκατομμύρια, προσθέτοντας ότι οι θεσμοί που εργάζονται στην Τουρκία για τους πρόσφυγες προχωρούν στις εργασίες τους με καλό συντονισμό.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι υπάρχει διαφορά απόψεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ στο θέμα της ελευθερίας της έκφρασης. Όπως είπε, στο θέμα των δημοσιογράφων η Τουρκία πρέπει να κοιτάξει το κάθε επεισόδιο ξεχωριστά και να δικαστούν με βάση τους όρους της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σημείωσε ότι στο θέμα του πραξικοπήματος τους είχε προκαλέσει ερωτηματικά το γεγονός ότι οι υποστηρικτές του εντοπίστηκαν τόσο γρήγορα, ωστόσο είπε ότι σήμερα αυτά τα ερωτήματα απαντήθηκαν καλύτερα.
Η Τουρκία, πρόσθεσε ο κ. Σουλτς, έχει δικαίωμα να προστατεύσει την ασφάλεια των συνόρων της γι αυτό και συζήτησαν και τη συμφωνία ασφάλειας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Πρόσθεσε ότι η τρομοκρατία είναι μια άσχημη υπόθεση και εξέφρασε τη συμπάθειά του στα θύματα της τρομοκρατίας στην Τουρκία.

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του αρχηγού του PYD Σαλίχ Μούσλι σήμερα στις Βρυξέλλες, ο κ. Σουλτς είπε ότι ο ίδιος έμαθε ότι βρισκόταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ,από την Άγκυρα, σήμερα. “Είναι μια ιδιωτική επίσκεψη. Ένα μέλος κάλεσε αυτό τον κύριο. Αυτό δεν δεσμεύει τον θεσμό στον οποίο εγώ εργάζομαι. Αυτή η επίσκεψη δεν δεσμεύει σε τίποτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εγώ έμεινα έκπληκτος. Δεν θα τον καλούσα εγώ. Οι απόψεις τις οποίες εξέφρασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι δικές τους απόψεις”, ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε πως αυτή τη στιγμή δεν έχει ξεπεραστεί το θέμα του αντιτρομοκρατικού νόμου, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία δίνει ένα αμείλικτο αγώνα με το ΡΚΚ, το PYD, τον ISIS και το YPG. Όπως είπε, αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο για την ασφάλεια του τουρκικού λαού αλλά και για την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι μια χαλάρωση στο νόμο για την τρομοκρατία είναι φανερό ότι θα αυξήσει αυτή την απειλή. Ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί μια άλλη λύση σε αυτό το θέμα.

Συζήτησαν, ανέφερε περαιτέρω, περιεκτικά και το προσφυγικό ζήτημα και σημείωσε ότι για να μην μετατραπεί σε ζήτημα που θα απειλήσει ολόκληρη την Ευρώπη θα πρέπει να γίνουν κάποια βήματα.

Για το πραξικόπημα στην Τουρκία και το κίνημα Γκιουλέν, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δύσκολα καταλαβαίνουν τι είναι αυτή η οργάνωση, καθώς είναι κλειστή και δεν μπορούν να αντιληφθούν πόσο επικίνδυνη είναι. Όπως είπε, εξήγησε στο Μάρτιν Σουλτς τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου. Η οργάνωση Γκιουλέν, δήλωσε, έχει διεισδύσει σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας, προσθέτοντας ότι η σύλληψη αυτών των δημοσιογράφων επικρίνεται από την Ευρώπη ως περιορισμός της ελευθερίας. “Κανένας δημοσιογράφος δεν στηρίζει την τρομοκρατία. Αν ένας δημοσιογράφος δεν το κάνει αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχεί, αλλά η κατάσταση των δικών μας εδώ είναι διαφορετική. Δηλώνουν δημοσιογράφοι και στηρίζουν το κίνημα Γκιουλέν. Δεν το επαινούν μόνο, το υπηρετούν. Θα καλωσορίσετε ένα μέλος της αιματηρής οργάνωσης που έχει σκοτώσει τους ανθρώπους αυτής της χώρα μόνο και μόνο επειδή στα χέρια του έχει δημοσιογραφική ταυτότητα; Κάτι τέτοιο κανείς να μην περιμένει”, είπε ο κ. Γιλντιρίμ.