Ρομπάι:«Εάν δεν ξεπεραστούν οι αδυναμίες, η ΕΕ έχει ζωή πέντε χρόνων»

Κίνδυνο για την Ελλάδα συνιστούν οι πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με τον απερχόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

«Δεν θέλω να εμπλακώ στα ελληνικά πράγματα, αλλά το μόνο που ελπίζω είναι να έχετε κατά νου την τιτάνια προσπάθεια που έκανε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Ο δρόμος της είναι να κρατηθεί στην Ευρωζώνη. Μην πετάξετε τις θυσίες που έγιναν», είπε ο κ. Ρομπάι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Ο Βέλγος ισχυρός άνδρας της ΕΕ, που από την 1η Δεκεμβρίου αφήνει το τιμόνι στον Πολωνό Ντόναλντ Τουσκ, βρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην Αθήνα για να παρουσιάσει το βιβλίο του με τίτλο «Η Ευρώπη στη θύελλα – υποσχέσεις και προκαταλήψεις».assets_LARGE_t_420_54420535_type12713
Εκτός όμως από την πολιτική επισήμανση που έκανε στους Ελληνες, ο κ. Ρομπάι έστειλε σημαντικό μήνυμα και στους Ευρωπαίους ηγέτες, λέγοντας ότι εάν δεν ξεπεραστούν οι αδυναμίες, η ΕΕ έχει ζωή πέντε  ετών και τίποτε περισσότερο.

Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι ήταν  φιλοξενούμενος  από  τις εκδόσεις  Παπαδόπουλος για την παρουσίαση του βιβλίου του  στο Γαλλικό Ινστιτούτο, και απάντησε σε σειρά ερωτήσεων.  Ο ίδιος κάλεσε τους Ελληνες πολίτες να συναισθανθούν το τι έχει γίνει για να μην πάνε στράφι οι προσπάθειές τους, ενώ στην πορεία της συζήτησης απέφυγε εντέχνως να σχολιάσει ενδεχόμενη ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι δεν απαντάει σε υποθετικά ερωτήματα και ότι αυτήν τη συμβουλή τού την έδωσε ένας καλός πολιτικός φίλος του. Περιέγραψε πλήρως το σκηνικό της ΕΕ από την ώρα που ανέλαβε εκείνος και μετά, περίοδο δηλαδή που τη σημάδεψαν γεγονότα τα οποία κλυδώνισαν το ευρώ. Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι είδε το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς του να απορροφάται από την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη.
Είπε, χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση για την πιο δύσκολη στιγμή της πενταετούς προεδρίας του, ότι ήταν τον Νοέμβριο του 2011 στις Κάνες, όταν στη συνεδρίαση των G20 ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε το δημοψήφισμα: «Δεν φοβάμαι εύκολα στη ζωή μου, έτσι είναι ο χαρακτήρας μου. Ομως η πιο δύσκολη στιγμή μου ήταν τα γεγονότα γύρω από το δημοψήφισμα. Τότε φοβήθηκα, εκεί ένιωσα τον κίνδυνο,ότι αν δεν υπήρχε πλειοψηφία υπέρ του μνημονίου αυτό θα σηματοδοτούσε μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο. Ομως, μετά τις διπλές εκλογές άλλαξε το ?παιχνίδι? και η τάξη αποκαταστάθηκε στις αγορές. Το καλοκαίρι του 2012 ήταν πολύ έντονο».
«Αγαπάω τη χώρα σας»
Εκείνο το καλοκαίρι μάλιστα και μεταξύ των δυο εκλογικών αναμετρήσεων, ο φόβος του κ. Ρομπάι πρέπει να ήταν τόσο μεγάλος, που έγραψε κείμενο και ήταν έτοιμος ο ίδιος να το απευθύνει στον ελληνικό λαό. Τον απέτρεψαν, όπως γράφει στο βιβλίο του, πολιτικοί παράγοντες τους οποίους δεν θέλησε να κατονομάσει ούτε στη ζωντανή αυτή δημόσια παρουσία του στην Αθήνα: «Η συμβουλή που μου εδόθη να μην το κάνω ήταν σοφή. Ηθελα όμως τότε να απευθύνω το μήνυμα γιατί αισθανθήκαμε όλοι υπεύθυνοι για την Ελλάδα. Εγώ δεν θα συγχωρούσα τον εαυτό μου αν δεν κρατούσα την Ελλάδα στο ευρώ. Αγαπάω τη χώρα σας, έχω μελετήσει αρχαία ελληνικά και λατινικά, πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι η γενέθλια γη όλων μας και την έχω μέσα στην καρδιά μου. Αθήνα και Ρώμη είναι οι δυο αγαπημένες μου πόλεις.
Η προσέγγισή μου, λοιπόν, ήταν συναισθηματική. Ηθελα να σας πω ότι δεν υπήρχε μέλλον εκτός ευρώ. Εδώ είναι η θέση του περήφανου ελληνικού λαού. Ετεινα χείρα φιλίας προς την Ελλάδα». Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε ότι «αν στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 κέρδιζαν όσοι ήταν αντίθετοι με το πρόγραμμα διάσωσης στην Ελλάδα, αυτό θα είχε οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση».
Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι έκανε κριτική στο γεγονός ότι δεν υπήρχε σχέδιο διάσωσης του ευρώ έναντι κρίσεων, λέγοντας ότι όταν τέθηκε σε λειτουργία το ενιαίο νόμισμα, όντως έλειπε η θεσμική υποδομή: «Δεν υπήρχε ρήτρα διάσωσης. Το ευρώ ήταν πολιτικό σχέδιο και θεώρησαν οι γεννήτορές του ότι καμιά χώρα δεν θα χρεοκοπούσε. Είχαμε ενιαίο νόμισμα αλλά όχι κοινές πολιτικές. Το ευρώ ήταν εξαρχής πολιτικό εγχείρημα».
Δυο φορές στη διάρκεια της συζήτησης υπενθύμισε και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε όλη την Ευρώπη ότι ο χρόνος που απομένει για αλλαγές είναι μετρημένος: «Αν δεν έχουμε απτά αποτελέσματα τα επόμενα 5 χρόνια η κατάσταση θα γίνει επικίνδυνη. Πρέπει να υπερκεράσουμε την περίοδο της χαμηλής ανάπτυξης και της υψηλής ανεργίας».
Απαντώντας σε ερώτηση του πρώην υπουργού Δημήτρη Σιούφα που βρισκόταν στο ακροατήριο για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2014, είπε ότι ήταν η μεγαλύτερη αρνητική ψήφος στην ιστορία της ΕΕ, ενώ στη συνέχεια δήλωσε μετανιωμένος που δεν έκανε η Ευρώπη ό,τι και η Αμερική στον χρηματοοικονομικό τομέα, μετά την κρίση. «Μετανιώνω», είπε, «γιατί έπρεπε να είχε επέλθει νωρίτερα η τραπεζική ένωση», αλλά αυτή την αποτυχία την απέδωσε στο ότι δεν υπήρχε σε όλες τις χώρες η ίδια ευαισθητοποίηση για την κρίση.
Την περίοδο 2014-2015, που έρχεται, την τοποθετεί σε καθεστώς μικρής ανάπτυξης, ενώ υποστηρίζει με πάθος ότι μόνο οι επενδύσεις είναι το μέλλον της οικονομίας και η οριστική έξοδος από την κρίση.