Το θέμα των εγγυήσεων συζητά σήμερα με τον Ερντογάν ο Ακιντζί

Ερντογάν-ΑκιντζίΧρειάζονται ψύχραιμες προσεγγίσεις αυτό το διάστημα, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι είναι εφικτή μια ενωμένη ομοσπονδιακή δομή, διζωνική, δικοινοτική που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα και οι δύο πλευρές στην Κύπρο θα διασφαλίζουν τα δικαιώματά τους και θα μπορούν να ζήσουν με ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια.

Αναχωρώντας χθες το βράδυ από τα κατεχόμενα για την Άγκυρα, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η συνάντησή του σήμερα με τον Τούρκο Πρόεδρο πραγματοποιείται κατόπιν δικού του αιτήματος και θα αφορά το θέμα των εγγυήσεων.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι αναμένουν πως η ε/κ πλευρά το τελευταίο τετράμηνο του 2016 θα αφήσει στην άκρη δηλώσεις τύπου “δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι εγγυήσεις”, “αν δεν επιστραφεί το τάδε μέρος δεν μπορεί να υπάρξει λύση”, “το φυσικό αέριο είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα, κανείς δεν μπορεί να επέμβει”.

Αυτές οι δηλώσεις δεν μπορούν να δημιουργήσουν τίποτε άλλο παρά να ηλεκτρίσουν την ατμόσφαιρα, πρόσθεσε. “Χρειαζόμαστε αυτό το διάστημα ψύχραιμες προσεγγίσεις. Σε μια περίοδο με τόσες δυσκολίες, σε μια περιοχή όπου έχουμε πνιγεί στο αίμα και στα δάκρυα, είναι εφικτή μια διζωνική, δικοινοτική ενωμένη ομοσπονδιακή δομή, προστατεύοντας και οι δύο πλευρές στην Κύπρο τα δικαιώματά τους, βασισμένη στην πολιτική ισότητα, όπου θα μπορούμε να ζούμε με ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια. Αρκεί να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια λογική και ρεαλιστική γραμμή”.

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι οι επόμενοι μήνες θα μας δείξουν εάν μπορούμε να βρούμε μια διέξοδο σε λογικό και “νούσιμο” πλαίσιο. “Δική μου ευχή είναι να την βρούμε”. Οι επόμενες επτά συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη από τις 23 Αυγούστου μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, είπε, θα είναι μια δεύτερη εντατικοποιημένη φάση της διαδικασίας διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι σε μια τέτοια σημαντική περίοδο, αμέσως πριν τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, υπάρχει ανάγκη για επικοινωνία με την Άγκυρα.

Τη συνάντηση, ανέφερε, ζήτησε ο ίδιος επειδή πλέον ήρθε η σειρά των πιο σημαντικών θεμάτων, σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι μια από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, έχουν στενό διάλογο και δεσμούς ιστορικούς και πολιτιστικούς. “Πλέον σε μια περίοδο που το θέμα των εγγυήσεων ήρθε σιγά-σιγά στην ατζέντα, ήταν μια σοβαρή ανάγκη να μεταφέρουμε σε ένα νέο επίπεδο των διάλογό μας μαζί τους, να κάνουμε μια πιο λεπτομερή συνάντηση. Σίγουρα μια συνάντηση συντονισμού μαζί μας ήταν και ανάγκη της Τουρκίας. Εξάλλου, η εργασία προϋπήρχε, τώρα ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο. Χωρίς αμφιβολία η συνάντησή μας με τον κ. Ερντογάν θα είναι μια νέα συμβολή στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού”.

Θα βρει, συμπλήρωσε, και την ευκαιρία να εκφράσει τα συλλυπητήριά του και για τους νεκρούς της απόπειρας πραξικοπήματος και να επαναλάβει την αλληλεγγύη και τη στήριξη του τ/κ “λαού” στη Δημοκρατία.

Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε τη θέση του ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για τη γενιά του, σημειώνοντας ότι “ίσως σας έχω κουράσει με αυτό, αλλά αυτό πιστεύω και ήθελα να το επαναλάβω ακόμη μια φορά. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία της γενιάς μου. Ενδεχομένως είναι μια τελευταία ευκαιρία για μια ζωή στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής λύσης. Από την άποψη του να μπορέσουμε να το αξιολογήσουμε αυτό στον καλύτερο βαθμό, οι επόμενες επτά συναντήσεις μας (με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη) και οι μετέπειτα 3-4 μήνες, είναι πολύ σημαντικοί”. Εάν μπούμε στο 2017, συμπλήρωσε, θα αρχίσει η προεκλογική περίοδος για τις προεδρικές εκλογές του 2018 και το κλίμα θα είναι πολύ διαφορετικό. Θα αλλάξει, πρόσθεσε, ο ΓΓ του ΟΗΕ, θα αλλάξει η κυβέρνηση στις ΗΠΑ, και “η ε/κ διοίκηση” – όπως ανέφερε – “εάν δεν ακούσει τις προειδοποιήσεις μου θα αρχίσει γεωτρήσεις στη θάλασσα”. Γι` αυτό, εκτίμησε, εάν δεν υπάρξει ευκαιρία το επόμενο διάστημα μέχρι το 2017, “θα γίνουμε μάρτυρες του κλεισίματος του παραθύρου ευκαιρίας”.

Ας μην καταστρέψουμε αυτή την ευκαιρία να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα στην Κύπρο, να φτιάξουμε ένα νέο μέλλον στην Κύπρο, συνέχισε ο Μουσταφά Ακιντζί, αναφέροντας ότι αυτό το νέο μέλλον να φέρει και μια νέα περίοδο στις σχέσεις με την Τουρκία και την Ελλάδα. “Να αρχίσει μια νέα περίοδος στις σχέσεις της ενωμένης ομοσπονδιακής Κύπρου με την Τουρκία. Να δημιουργηθούν νέες προοπτικές για εμάς στην περιοχή”. Η συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ, σημείωσε, θα περάσει αυτή την εβδομάδα από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση και θα εγκριθεί. “Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη για την περιοχή μας. Αυτό το στηρίξαμε από την πρώτη ημέρα εμείς. Γιατί από ενεργειακής πλευράς είναι μια κατάσταση που ανοίγει νέους ορίζοντες”.

Σε υπενθύμιση της δήλωσης Γιλντιρίμ ότι “οι εγγυήσεις δεν είναι καν θέμα των διαπραγματεύσεων” και αν προβλέπει ότι θα υπάρχει μια διαφορετική στάση από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι ο ίδιος έχει δηλώσει επανειλημμένα πόσο σημαντικές είναι οι εγγυήσεις της Τουρκίας για τον τ/κ “λαό”.

“Έχω επίσης πει πόσο λάθος είναι η δήλωση ‘εάν δεν αρθούν οι εγγυήσεις, δεν μπορεί να γίνει η δουλειά`. Ωστόσο υπάρχει σε εξέλιξη μια διαδικασία. Από την αρχή το έχω υπογραμμίσει: το θέμα των εγγυήσεων είναι ζωτικής σημασίας. Πρώτα θα εμπιστευτούμε τους εαυτούς μας και μετά την Τουρκική Δημοκρατία, είπα, γιατί δεν έχουμε άλλο μέρος να μπορούμε να αισθανθούμε ασφάλεια. Με κάθε ευκαιρία έχω υπογραμμίσει πόσο σημαντικές είναι οι εγγυήσεις της Τουρκίας και πως υπήρξε συμφωνία στο ότι, όταν έρθει η ώρα, το θέμα θα συζητηθεί. Είναι ένα από τα έξι κεφάλαια. Το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας έχει ορισθεί με τη συνδρομή και του κ. Νταβούτογλου στις 11 Φεβρουαρίου 2014. Η απόφαση ότι τα κεφάλαια θα συζητηθούν βαθμιαία λήφθηκε δύο χρόνια πριν”.

Όταν ο κ. Τσαβούσουγλου, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί, επισκέφθηκε την Κύπρο, είχε δηλώσει επίσης ότι όταν έρθει η ώρα θα συζητηθεί το θέμα των εγγυήσεων. Εάν μπορεί να συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις και να βρεθεί μια φόρμουλα που δεν θα πληγώνεται το αίσθημα ασφάλειας των Τ/κ, τότε αυτό να ληφθεί υπόψη, πρόσθεσε, λέγοντας ότι το σημαντικό είναι να μπορέσουν οι Τ/κ να έχουν ένα ασφαλές μέλλον και να δημιουργηθεί ένα νέο κλίμα όπου δεν θα μπορούν να ξαναζήσουν όσα έζησαν στο παρελθόν.

Οι συνθήκες του 1960 και του 2016, συνέχισε, είναι διαφορετικές, αναφέροντας ότι θα υπάρξει μια τ/κ αστυνομία που δεν υπήρχε το `60 και μια τ/κ συνιστώσα πολιτεία στον “βορρά”. “Δεν χρειάζεται να μπούμε σε λεπτομέρειες. Θα τα συζητήσουμε ακόμη. Θα μιλήσουμε και με την Τουρκία. Θα πούμε εμείς την ανάγκη μας για ασφάλεια, και η Τουρκία σαν εγγυήτρια χώρα θα θέσει τις δικές της σκέψεις, ανάγκες”. Ας μην ξεχνάμε, συμπλήρωσε, πως το θέμα θα συζητηθεί και με τις τρεις εγγυήτριες χώρες και τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Ερωτηθείς γιατί δεν συμμετέχει στην αντιπροσωπεία και ο “υπουργός” εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο Τ/κ ηγέτης απάντησε ότι στην Άγκυρα μεταβαίνει με τη διαπραγματευτική του ομάδα, όπως είχε κάνει και πριν, και δεν υπάρχει κανένα θέμα για να αλλάξει αυτό.

Απαντώντας σε σχόλια εναντίον του για την αναφορά του στην ταφή των 33 Τ/κ αγνοουμένων και στους Ε/κ αγνοούμενους, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι αυτός που τον επικρίνει γι` αυτό “δυσκολεύεται ο άνθρωπος να το καταλάβει αυτό. Εγώ μίλησα για το δίκαιο”. Ως τ/κ “λαός” ανέφερα ότι θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους, αλλά εάν θέλουμε λύση δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπόψη και τα δικαιώματα της άλλης πλευράς, συμπλήρωσε ο κ. Ακιντζί, λέγοντας ότι “θα είμαστε δίκαιοι αλλά περιμένουμε και σε ανταπόδοση δικαιοσύνης”. Αυτό, πρόσθεσε, είναι και η υπόθεση στη θάλασσα, όπου οι Τ/κ έχουν δικαιώματα στον φυσικό πλούτο και θα τα υπερασπιστούν μέχρι τέλους.