Ο Τσαβούσογλου κατηγορεί την Ε.Ε. ότι ευνοεί τους πραξικοπηματίες

image735-1.aspxΟ Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την ΕΕ ότι “ταπεινώνει” την Τουρκία και εξάρτησε για άλλη μια φορά τον σεβασμό της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό από τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος των θεωρήσεων εισόδου (βίζες) για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την ΕΕ.

“Ο τουρκικός λαός είναι τραυματισμένος ψυχικά” μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και οι Ευρωπαίοι “μας ταπεινώνουν αντί να βοηθούν την Τουρκία”, ανέφερε ο Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στη γερμανική εφημερίδα Bild, εκφράζοντας τη λύπη του για το πάγωμα των ενταξιακών συνομιλιών ΕΕ-Τουρκίας και των συζητήσεων για την εξαίρεση των Τούρκων υπηκόων από τις θεωρήσεις εισόδου.

Για τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, η Αγκυρα εργάσθηκε “όσο λίγες χώρες για να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις ένταξης στην ΕΕ”, αλλά δεν λαμβάνει σε αντάλλαγμα “παρά απειλές, προσβολές και έναν πλήρη αποκλεισμό” από την πλευρά των Είκοσι Οκτώ. “Αναρωτιέμαι: ποιο έγκλημα έχουμε διαπράξει; Γιατί τόση εχθρότητα;”, συνεχίζει ο Τσαβούσογλου, ο οποίος την Τετάρτη είχε ήδη κατηγορήσει την ΕΕ ότι υποδαυλίζει τα αντιευρωπαϊκά συναισθήματα στην Τουρκία “ευνοώντας”, ακόμη και “ενθαρρύνοντας” τους αυτουργούς του πραξικοπήματος.

Ο ίδιος απαίτησε και πάλι τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους πολίτες, που είναι το αντάλλαγμα για τη μεταναστευτική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που συνήφθη τον Μάρτιο με την ελπίδα ότι θα συγκρατηθούν οι παράτυποι διάπλοι από τις τουρκικές αρχές προς τα ελληνικά νησιά. “Είναι σαφές: είτε εφαρμόζουμε όλοι τις συμφωνίες μαζί είτε τις όλοι τις βάζουμε στην άκρη”, δήλωσε ο Τσαβούσογλου στην Bild, όταν ερωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο η Τουρκία να αφήσει και πάλι από τον Οκτώβριο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να βγουν στη θάλασσα για να φθάσουν στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ στη Γερμανία αναφέρθηκε στην ανάγκη η Γερμανία να συνεχίσει να διαπραγματεύεται με την Τουρκία παρά τις διαφωνίες και να διατηρήσει την συμφωνία για τους πρόσφυγες, χωρίς ωστόσο να επιτρέψει να εκβιαστεί και τόνισε ότι η Γερμανία παραμένει ισχυρή και σε καμία περίπτωση “ένα καράβι που βυθίζεται”.

“Συναισθηματικά, θα μπορούσα πολλές φορές να πω για αρκετούς ισχυρούς του κόσμου ότι δεν θα έπρεπε να είναι εταίροι μας. Αλλά πρόκειται και για χώρες με τις οποίες έχουμε διπλωματικές σχέσεις και με τις οποίες πρέπει να διαπραγματευτούμε. Πρέπει να διαπραγματευτούμε με την Ρωσία, παρά το γεγονός ότι οι πράξεις που ξεκίνησε ο Πούτιν δικαίως απορρίφθηκαν και χειριζόμαστε πολύ επικριτικά αυτές τις αποφάσεις και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Αλλά διαπραγματευόμαστε μαζί του. Και έτσι θα είναι και με την Τουρκία”, δήλωσε ο Γιοάχιμ Γκάουκ στην καθιερωμένη “θερινή συνέντευξη”.

“Χρειαζόμαστε, με κάθε σαφήνεια, να πούμε ότι δεν επιτρέπουμε να μας εκβιάζει η Τουρκία, αλλά και μια συναίσθηση μιας διαφορετικής ματιάς προς τη χώρα”, συνέχισε ο κ. Γκάουκ και σημείωσε ότι η Τουρκία έχει πετύχει και μεγάλες επιτυχίες υπό αυτή την κυβέρνηση. “Για αυτό πολλοί Τούρκοι και πολίτες τουρκικής καταγωγής στη χώρα μας είναι της άποψης ότι είναι για εκείνους μια καλή κυβέρνηση. Σκέφτονται την Ανατολία παλιότερα, την βλέπουν σήμερα και λένε `μπράβο` και πολλοί βλέπουν την Τουρκία σε πορεία επιτυχίας”, πρόσθεσε και, αναφερόμενος ειδικά στο προσφυγικό, περιέγραψε την υποδοχή προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία ως “ένα στοιχείο που δημιουργεί αξιοπιστία” και για αυτό, τόνισε, “αυτή τη συμφωνία για τους πρόσφυγες δεν πρέπει να την καταγγείλουμε, επειδή δεν μας αρέσουν αυτά τα μέτρα”. Αυτό όμως που βεβαίως μας ενοχλεί, διευκρίνισε, είναι το γεγονός ότι “κατά την επεξεργασία του πραξικοπήματος, προφανώς η αρχή της αναλογικότητας (εγκλήματος και ποινής) δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα”.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο ίδιος θα επισκεπτόταν και πάλι την Τουρκία, όπου το 2014 είχε ασκήσει ευθέως κριτική στην τουρκική κυβέρνηση, ο κ. Γκάουκ εξήγησε ότι δεν μπορεί κανείς να αποσιωπά ή να κρύβει τις αξίες του όταν βρίσκεται σε μια ξένη χώρα όπως η Τουρκία ή η Κίνα, “μόνο και μόνο για να μην ενοχλήσει”. “Αυτό δεν γίνεται. Αυτή δεν είναι συζήτηση ίσου προς ίσον. Μου ήταν σημαντικό, σε συγχορδία με πάρα πολλούς Τούρκους που στέκονται κριτικά απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση, να πω αυτά που από τη δική μας πλευρά είναι άξια κριτικής. Αυτό περιμένω και από Προέδρους άλλων χωρών που ασκούν κριτική απέναντι στην Γερμανία. Αυτό είναι φυσιολογικό, αυτό έκανα και αυτό θα κάνω”, δήλωσε.