Στην Τουρκία ο Μπάιτεν

image735-1.aspxΣε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι σχέσεις ΗΠΑ -Τουρκίας , ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν μεταβαίνει  στην Τουρκία στις 24 Αυγούστου.Την επίσκεψη Μπάιντεν ανακοίνωσε το  Σάββατο ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ αν και την περασμένη βδομάδα είχε ανακοινωθεί ότι επρόκειτο να μεταβεί στην Τουρκία  ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρρι.Την επίσκεψη Μπάιντεν επιβεβαίωσε και ο Λευκός Οικος.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε ότι μετά τις 15 Ιουλίου η στάση των ΗΠΑ ήταν καλύτερη και ότι κινητοποιήθηκαν. Όπως είπε το 95% των στρατιωτικών λυκείων και το 60-80% των αξιωματικών του στρατού συνδέονται με το κίνημα Φετουλάχ Γκιουλέν, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Για τις επαφές με τη Ρωσία, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι εντός έξι μηνών μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις στο Συριακό.

Εξάλλου την Παρασκευή , η  εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης σύμφωνα με το CNN Turk, έστειλε επιστολή στις αμερικανικές Αρχές, με την οποία ζητάει την προφυλάκιση του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν.

Για το θέμα Γκιουλέν, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε στο CNN Turk ότι η χώρα του δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τις ΗΠΑ.

Είπε ακόμα  ότι το δίκτυο του Γκιουλέν έχει εδραιώσει ειδικό κανάλι επικοινωνίας με 50.000 υποστηρικτές του στην Τουρκία, που το χρησιμοποιούν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός εκφράζει την πεποίθησή του ότι “ιδιαιτέρως σημαντικές εξελίξεις” αναμένεται να συμβούν στη Συρία, μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Ανέφερε επίσης ότι η συμπεριφορά των ΗΠΑ, στο ζήτημα της έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, έχει βελτιωθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ.

Παράλληλα, δηλώνει ότι περισσότεροι από 81.000 υπάλληλοι έχουν απολυθεί από τις εργασίες τους, μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για το αντιαμερικανικό κλίμα που επικρατεί στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου καθώς και από αναθέρμανση των σχέσεων Ρωσίας -Τουρκίας.