Οι Χούθι εισέβαλαν στην πόλη Ναιράν στη Σ.Αραβία

missile forcesΣε πολιορκία της σαουδαραβικής συνοριακής μεγάλης μητρόπολης, Najran, προχώρησαν οι δυνάμεις των Σιιτών Χούθι οι οποίες σε μια κίνηση επίδειξης δύναμης εισέβαλαν μέσα στο σαουδαραβικό έδαφος καταλαμβάνοντας αιφνιδιαστικά όλα τα φυλάκια του Στρατού!

Η Najran είναι μεγαλούπολη   και η πολιορκία της έχει ήδη ξεκινήσει.

Στην τελευταία απογραφή του 2010 η πόλη είχε 505,652 κατοίκους! Σημειώνεται ότι οι Χούθι έχουν καταλάβει και άλλη σαουδαραβική πόλη την Rabu’ah αλλά η πόλη αυτή είναι σαφώς πολύ μικρότερου μεγέθους, θα λέγαμε αμελητέου μπροστά σε αυτό που συμβάινει τώρα.

Η μητρόπολη αυτή θεωρείται το προπύργιο των δυνάμεων των Σαούντ για τις εξορμήσεις του Βασιλικού σαουδαραβικού Στρατού στο έδαφος της Υεμένης όπως αναφέρει και το Al Masdar
Εάν χαθεί η πόλη  τότε η Σ.Αραβία θα αναγκαστεί να μετακινήσει μεγάλες δυνάμεις για να την ξαναπάρει.

Στην  Najran κυριαρχεί η φυλή Yam.

Η φυλή αυτή επέλεξε το 1934 την ένωση με το βασίλειο των Σαούντ. Ο πληθυσμός της πόλης αποτελείται κυρίως από Σιίτες και Ισμαηλίτες, θρησκευτικές κοινότητες όχι ιδιαίτερα ικανοποιημένες με το ουαχαμπιστικό σουνιτικό καθεστώς του Ριάντ.

Ειδικά οι Ισμαηλίτες συγκρούστηκαν το 2000 στο ξενοδοχείο Holiday Inn της Najrān city για λόγους θρησκευτικού διαχωρισμού από την κεντρική κυβέρνηση. 3 μήνες μετά η σαουδαραβική αστυνομία έκλεισε όλα τους τα τζαμιά κατά την θρησκευτική τους εορτή ενώ συνέλαβαν και τον αρχικληρικό τους. Νέες συγκρούσεις έλαβαν χώρα με αναταλλαγή πυρών με νεκρούς απ’ολες τις πλευρές.

Επενέβη τότε ο Στρατός με νέο αίμα να χύνεται στους δρόμους.

Όπως γίνεται κατανοητό ο πληθυσμός της πόλης ΔΕΝ αγαπά ιδιαίτερα το βασίλειο των Σαούντ.

Η Σ.Αραβία ξοδεύει πολλά δισ.δολάρια κατ’έτος για να έχει υπερσύγχρονες ΕΔ και αεροπορική υπεροπλία στον Περσικό Κόλπο και όμως έχει μέχρι σήμερα χάσει έναν πόλεμο εναντίον σαφέστατα κατώτερων από απόψεως εξοπλισμού δυνάμεων όπως των Σιιτών Χούθι που είναι η κυριαρχούσα φυλή στην Υεμένη.

Οι ήττες των Σαουδαράβων προκαλούν ένα επιπλέον ερώτημα. Τι θα έκαναν απέναντι σε έναν οργανωμένο,αξιόμαχο και εμπειροπόλεμο Στρατό όπως ο ιρανικός.

Η σύγκρουση στην Υεμένη έχει να κάνει με την σύγκρουση στο Κόλπο των δύο μεγάλων περιφερειακών δυνάμεων.

Οι πιθανότητες η Υεμένη να μετατραπεί ξανά σε πεδίο μάχης για έναν παρατεταμένο πόλεμο είναι ιδιαίτερα αυξημένες, με τη μεσολάβηση των δύο δυνάμεων:

Της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν (οι οποίες, σε αντίθεση με τη σύγκρουση της δεκαετίας του ’60, είναι πλέον αντιμαχόμενες).

Οι Σαουδάραβες είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με τους Χούτι επειδή είναι Σιίτες, υποστηρικτές της αίρεσης Ζαΐντι των σιιτών του Ισλάμ. Φοβούνται ότι η «επανάσταση» των Χούτι «θα μπορούσε να εξαπλωθεί ως τα νότια σύνορά» και να ενθαρρύνουν τους δικούς τους ανήσυχους μειονοτικούς Σιίτες.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2000, οι Σαουδάραβες είχαν καταστείλει εξέγερση Σιιτών στην επαρχία Ναχράν, η οποία συνορεύει με περιοχές που ελέγχονται τώρα από τους Χούτι.

Από την άλλη το Ιράν, στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό στους Χούτι.

Η Σαουδική Αραβία έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος μέσα σε έναν χρόνο. Πηγές κάνουν λόγο για 5.000 νεκρούς, ενώ οι Χούθι εκμεταλευόμενοι τον σιιτικό πληθυσμό των νότιων επαρχιών του Ριάντ εισβαλλουν συχνά και πραγματοποιούν επιτυχημένες επιδρομές σε στρατιωτικές βάσεις των Σαουδαράβων.