Τιμούν την μνήμη του Εθνάρχη και ιδρυτή της Κ.Δ. Μακάριου

scan0016

Το ΑΚΕΛ και η  Συμμαχία Πολιτών, με ανακοινώσεις του απ’ αφορμή 39 χρόνια από την ημέρα που απεβίωσε ο Εθνάρχης και Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο Γ’, τιμούν  την μνήμη του ως του ιδρυτή και πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ΑΚΕΛ στην ανακοίνωση του αναφέρει:

«Τριάντα εννιά χρόνια έχουν περάσει από τον αδόκητο θάνατο του Εθνάρχη Μακαρίου. Τριάντα εννιά χρόνια χωρίς αυτόν αλλά οι υποθήκες του είναι ζωντανές και επίκαιρες.
Η ιστορική διαδρομή του Μακαρίου, ολόκληρή του η ζωή, έχει άρρηκτα συνδεθεί με τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Κρίσιμες αποφάσεις που καθόρισαν την τύχη της χώρας και του λαού μας, λήφθηκαν με πρωταγωνιστή τον Μακάριο, ο οποίος είχε το ηγετικό ανάστημα, το κύρος και το λαϊκό έρεισμα για να αναλάβει την ιστορική ευθύνη.
Ο Μακάριος ανέλαβε την ευθύνη ως πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να καθοδηγήσει τη χώρα στα πρώτα πολύ δύσκολα χρόνια της ανεξαρτησίας. Υπερασπίστηκε την Κυπριακή Δημοκρατία και την ελευθερία, απέναντι σε σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ για τη διχοτόμηση του νησιού, αλλά και απέναντι στην εσωτερική υπόσκαψη του κράτους. Υπερασπίστηκε τη δημοκρατία απέναντι στην ξενοκίνητη Χούντα και τους ντόπιους φασίστες της ΕΟΚΑ Β’. Ακολούθησε μια αδέσμευτη εξωτερική πολιτική αποφεύγοντας να καταστήσει την Κύπρο ουρά ξένων συμφερόντων και σχεδιασμών.
Διακήρυξε την πολιτική του «εφικτού» έναντι του «ευκταίου». Στα πλαίσια αυτής της φιλοσοφίας συνομολόγησε το 1977 την πρώτη συμφωνία υψηλού επιπέδου με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο. Αυτό αποτελεί τον ιστορικό συμβιβασμό που αποτελεί και σήμερα καθοδηγητικό φάρο στις προσπάθειές μας για επίτευξη λύσης.
Ακολούθησε μια οικονομική και κοινωνική πολιτική, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κράτους, που οδήγησε σε σημαντική και γρήγορη ανάπτυξη τη νεοσύστατη Δημοκρατία.
Όλα αυτά αποτελούν την πολιτική κληρονομιά και παρακαταθήκες που θα πρέπει και σήμερα να αποτελούν πηγή έμπνευσης και φάρος παραδείγματος. Τιμώντας τη μνήμη του Μακαρίου, τιμούμε τους αγώνες του, την προσφορά του για την Κύπρο, τιμούμε και ακολουθούμε τις παρακαταθήκες του, τιμούμε και ακολουθούμε την πολιτική που χάραξε στο Κυπριακό.
Την ίδια ώρα, υπερασπιζόμαστε τη μνήμη του η οποία λοιδορείται από τις προσπάθειες παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας από κύκλους της Δεξιάς. Οι προσπάθειες αυτές έχουν ως στόχο να αποδώσουν ευθύνες στον Μακάριο για τις τραγωδίες που γνώρισε η Κύπρος. Με αυτές τις προσπάθειες οι κύκλοι της δεξιάς προσπαθούν να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες για την κυπριακή τραγωδία.
Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την προσπάθεια αντιστροφής των ρόλων στη σύγχρονη κυπριακή ιστορία και τη μετατροπή του θύτη σε θύμα. Ούτε μπορούμε να δεχτούμε την εξίσωση των ευθυνών μέσα από τη θεωρία των σημερινών κυβερνώντων περί «εμφυλίου σπαραγμού» κατά την περίοδο πριν από τη μεγάλη προδοσία του 1974.
Η μεγαλύτερη τιμή όμως στη μνήμη του πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος και η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, η οποία να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και ’79, στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει αδιάλειπτα τον αγώνα μέχρι τη μέρα της λύτρωσης και της δικαίωσης του λαού μας.»

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Στην ανακοίνωση της η Συμμαχία Πολιτών τονίζει:

«Διαχρονικές οι παρακαταθήκες που άφησε ο Εθνάρχης Μακάριος για συνεχή αγωνιστικότητα και ενότητα του Κυπριακού Ελληνισμού.

Φυσικός ηγέτης των αγώνων του Ελληνισμού στην Κύπρο για ελευθερία, πρωτοστάτησε στην αποτίναξη της αποικιοκρατίας και υπερασπίστηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες και με θυσίες την ανεξαρτησία, την νομιμότητα και την δημοκρατία στην Κύπρο μας.

Χρέος μας η συνέχιση του αγώνα του Μακαρίου για μια λύση του Κυπριακού δίχως εγγυήσεις, στρατεύματα κατοχής, εποίκους, αγνοούμενους και ακρωτηριασμό των εδαφών μας.

Η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με κατοχύρωση της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θα θεμελιώνει την ειρήνη και την δικαιοσύνη μεταξύ των νομίμων κατοίκων της Μεγαλονήσου, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής από εμάς στον Εθνεγέρτη Μακάριο.»