Kακόβουλες συγκρίσεις περι ανταγωνισμού

????????????????????????????????????

Γράφει η Ανδρούλα Γκιούρωφ

Σε ένα απέραντο σκλαβοπάζαρο φαίνεται να ονειρεύεται να μετατρέψει την Κύπρο το ΚΕΒΕ , με την αυτάδελφη του ΟΕΒ να συμφωνεί σιωπηρά με όσα ψευδή και άλλα ανυπόστατα «στατιστικά » στοιχεία προβάλλει το Επιμελητήριο της Κύπρου.Πριν μερικές μέρες ο γενικός διευθυντής του ΚΕΒΕ κ. Μάριος Τσιακκής μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή ήγειρε έμμεσα   θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού συνδέοντας τον «με την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας».

Υποστήριξε   πως «ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο είναι πιο ψηλός από ό,τι στις χώρες που αποτελούν τους κύριους ανταγωνιστές μας, δηλαδή, Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία και Βουλγαρία» (!)και ότι αυτό επηρεάζει όπως είπε την ανταγωνιστικότητα.

Στον κ.Τσιακκή απάντησαν βέβαια οι εκπρόσωποι των συντεχνιών ΠΕΟ και ΣΕΚ αλλά δεν παρέθεσαν επαρκή στοιχεία ώστε ο κύριος αυτός ξεχάσει τέτοιες δόλιες σκέψεις και να πάψει να συγκρίνει την Κύπρο με χώρες όπου ο εργασιακός τομέας θυμίζει μεσαίωνα ή τουλάχιστον τα χρόνια της δεκαετίας του ‘30 και ‘40 στην Κύπρο.

Ο κ. Τσιακκής φαίνεται να μην γνωρίζει ή αν γνωρίζει το αποκρύβει, κάτω απο ποιές άθλιες και μίζερες συνθήκες διαβιούν οι εργαζόμενοι σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης όταν ο μέσος μισθός στη Βουλγαρία για έναν καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης π.χ. είναι πολύ πιο χαμηλός από τον κατώτατο μισθό που ορίζει το διάταγμα του Κυπριακού Υπουργείου Εργασίας.Οσο για τους μισθούς των δασκάλων και νηπιαγωγών αυτοί κυμαίνονται στα 560 λέβα δηλαδή γύρω στα 290 ευρώ.

Και δεν είναι περίεργο που σήμερα στη Βουλγαρία υπάρχει έλλειψη εκπαιδευτικών.Προτιμούν να μεταναστεύσουν στην Ιταλία ή Ισπανία να φροντίζουν παιδιά ή υπερήλικες με πολύ πιο ψηλούς μισθούς παρά να εργοδοτούνται στην δημόσια εκπαίδευση.

Ολόκληρα χωριά στη Βουλγαρία έχουν ερημωθεί ενώ μεγάλες πόλεις θυμίζουν φαντάσματα ενός παρελθόντος όπου η ζωή έσφιζε απο ανάπτυξη και πρόοδο καθότι λειτουργούσαν εργοστάσια στα πλησιέστερα περιφερειακά κέντρα και υπήρχαν δουλειές. Ολα αυτά τέλειωσαν καθότι τα μονοπώλια και οι δήθεν ευεργέτες ,ξένοι επενδυτές δεν επέτρεψαν να υπάρχει ανταγωνισμός με τα ντόπια προϊόντα.Τέτοιου είδους «ανταγωνισμό» θέλει ο κ.Τσιακκής και οι όμοιοι του;

Η Κύπρος πλέον δεν είναι τόπος προσέλκυσης ούτε για τους Βούλγαρους μετανάστες ούτε και για τους Ρουμάνους.Βρήκαν καλύτερους όρους εργασίας σε Ισπανία και Ιταλία και αν ο κ. Τσιακκής μελετήσει καλύτερα θα διαπιστώσει προς ποιές χώρες υπάρχουν μεγάλες ροές μεταναστών από τις χώρες που θέλει να είμαστε «ανταγωνιστικοί».Η Κύπρος πάντως δεν είναι στις πρώτες τους προτιμήσεις γιατί έχουν βιώσει την σκληρή εκμετάλλευση που υπόκεινται όχι μόνο οι ξένοι εργαζόμενοι αλλά και οι ντόπιοι.

Αν το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ θέλουν να οδηγήσουν την Κύπρο στα επίπεδα των λεγόμενων ανταγωνιστών μας δεν έχουν παρά να το πουν καθαρά συγκρίνοντας μισθούς συντάξεις και ωφελήματα με τους λεγόμενους ανταγωνιστές μας.