Θετικά στοιχεία βλέπουν οι Οικολόγοι από την σύσκεψη αρχηγών

Θετικό για την λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου έκρινε ο Πρόεδρος του κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία πολιτών, Γιώργος Περδίκης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επέμενε σε μια σειρά από δύσκολες για να γίνουν αποδεκτές, προτάσεις, όπως η υπογραφή εγγράφου για την εμπιστευτικότητα και η δέσμευση των πολιτικών αρχηγών σε προηγούμενες αποφάσεις για το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις μετά την σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Περδίκης εξέφρασε ικανοποίηση για την αποδοχή της εισήγησής του για την δημιουργία υποεπιτροπών λέγοντας ότι παραμένει η επιμονή του ΠτΔ να “λειτουργούμε σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων παρά σε επίπεδο διευρυμένου Εθνικού Συμβουλίου”. Με καλή θέληση μπορεί και να κυλήσει θετικά στο τέλος, συμπλήρωσε.

Ο κ. Περδίκης χαρακτήρισε θετικό το ότι τερματίζεται το εμπάργκο, το μορατόριουμ – όπως είπε – και μπορούν να έχουν πρόσβαση στα έγγραφα για τις συνομιλίες λέγοντας ότι υπάρχει ένα έγγραφο 27 σελίδων το οποίο δεν τους έχει δοθεί. Θα μπορούν πρόσθεσε, από την ερχόμενη εβδομάδα να διαβάσουν τα έγγραφα, να τα μελετήσουν και να κρατάνε σημειώσεις. Σε γενικές γραμμές σημειώνεται μια πρόοδος, όχι όμως η αναμενόμενη και όχι πάντα προς τη σωστή κατεύθυνση, πρόσθεσε. Η γενική εικόνα είναι, είπε, ότι στα θέματα που οι Τούρκοι ζητούν να πάρουν ανταλλάγματα, όπως ο διαμοιρασμός της εξουσίας, έχουν προχωρήσει πολύ οι συνομιλίες, ουσιαστικά ικανοποιώντας τις βασικές απαιτήσεις των Τούρκων. Στα θέματα που υπάρχουν οι δικές μας δικαιολογημένες, μίνιμουμ απαιτήσεις σε περιουσιακό, ασφάλεια, εγγυήσεις και εδαφικό, τα πράγματα είναι ακόμη πολύ πίσω, κατέληξε.