Ο Πρόεδρος απέσυρε την πρόταση του για συμφωνία εμπιστευτικότητας των κομμάτων στο Ε.Σ.

image735-1.aspxΤις θέσεις του για το πώς το Εθνικό Συμβούλιο, ως συμβουλευτικό όργανο, μπορεί να καταστεί πιο αποτελεσματικό ανέπτυξε στους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη σημερινή σύσκεψη και σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τις απόψεις επί αυτού παρέθεσαν και οι αρχηγοί των κομμάτων, οι οποίες σε κάποιες θέσεις διαφωνούσαν με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων με το ΠτΔ στο Προεδρικό, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε τις αποφάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, λαμβάνοντας υπόψη ότι από την ημερομηνία σύστασης του το Εθνικό Συμβούλιο είναι συμβουλευτικό, προς τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σώμα και ως εκ τούτου εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποφασίσει για τον τρόπο λειτουργίας του.
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποφάσισε όπως στο Εθνικό Συμβούλιο συμμετέχουν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Βουλής εάν δεν είναι αρχηγός κόμματος.
Αποφασίστηκε επίσης η “σύσταση υποεπιτροπών του Εθνικού Συμβουλίου για συζήτηση συγκεκριμένων, εξειδικευμένων θεμάτων. Αν τέτοια θέματα θα συζητηθούν σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου, οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων δύναται να συνοδεύονται από δεύτερο άτομο.” Επίσης αποφασίστηκε όπως η “ενημέρωση και η συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο είναι εμπιστευτική. Οι αρχηγοί των κομμάτων μπορούν να κοινοποιούν δημόσια τις θέσεις των κομμάτων τους”.

Ακολούθως, είπε, σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε λεπτομερώς για τα αποτελέσματα της εντατικοποιημένης φάσης των συνομιλιών και απάντησε σε διευκρινιστικές ερωτήσεις των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Τα κόμματα, πρόσθεσε, μπορούν να μελετήσουν τα σχετικά έγγραφα και θα επανέλθουν με συγκεκριμένες απόψεις σε νέα συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου ευθύς μετά τις θερινές διακοπές.

Ερωτηθείς πότε θα μελετηθούν τα έγγραφα από τα κόμματα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι εναπόκειται στα κόμματα να ζητήσουν να δουν τα έγγραφα από τη Γραμματεία του Εθνικού Συμβουλίου και μπορούν άμεσα να το πράξουν.

Σε ερώτηση για τη σύσταση των υποεπιτροπών και πως τέτοια απόφαση προϋπήρχε, ο κ. Χριστοδυλίδης είπε ότι “υποεπιτροπές αφορούσαν θέματα του διαλόγου, πρόκειται για τις Ομάδες Εργασίας που συζητούσαν. Τώρα αν υπάρχει εισήγηση για σύσταση υποεπιτροπής η οποία θα συζητήσει πολύ συγκεκριμένο θέμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος να προχωρήσει με μια τέτοια ενέργεια για συζήτηση αυτών των θεμάτων με εμπειρογνώμονες ή με άτομα που θα επιλέξουν τα κόμματα. Αν υπάρχει εισήγηση ή αν προκύψει μέσα από τη συζήτηση του Εθνικού Συμβουλίου η ανάγκη σύστασης συγκεκριμένης υποεπιτροπής αυτό θα μπορεί άμεσα να πραγματοποιηθεί”.

Μια τέτοια υποεπιτροπή, διευκρίνισε, θα αποτελείται από εκπροσώπους των κομμάτων και εκπρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όσον αφορά το θέμα της διακοπής για κάποια περίοδο της πρόσβασης των κομμάτων σε έγγραφα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αυτό είχε συμβεί λόγω των διαρροών και το θέμα συζητήθηκε εκτεταμένα σήμερα, παραπέμποντας στις αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για την εμπιστευτικότητα και την πρόσβαση σε σχετικά έγραφα. “Τα κόμματα θα επανέλθουν με συγκεκριμένες απόψεις, εισηγήσεις σε νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου”.

Σε ερώτηση αν η ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας αφορούσε και τη χθεσινή συνάντηση του με τον Τ/κ ηγέτη απάντησε “φυσικά, (αφορούσε) όλες τις συναντήσεις κατά την εντατικοποιημένη φάση”.

Κληθείς να πει αν απέσυρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη θέση του για υπογραφή εγγράφου για την εμπιστευτικότητα στο Εθνικό Συμβούλιο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι στο πλαίσιο της επιθυμίας του Προέδρου Αναστασιάδη για συναίνεση, για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το σώμα, “επιθυμεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον το συγκεκριμένο Σώμα να έχει προστιθέμενη αξία στο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη – αποδέχθηκε κάποιες από τις εισηγήσεις των κομμάτων”.

Κληθείς να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη για το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό που μπορώ να σας πω είναι για τις θέσεις της δικής μας πλευράς. Δεν είναι δυνατόν στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού να υπάρξει ρόλος για την Τουρκία στην Κύπρο. Δεν μπορεί στο πλαίσιο συνολικής λύσης του Κυπριακού να προνοείται η παραμονή Τούρκων στρατιωτών στην Κύπρο ή τουρκικών μονομερών εγγυήσεων όσον αφορά την Κύπρο. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και διαβιβάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”.