«Σημαντική η αυριανή συνάντηση Ακιντζί-Αναστασιάδη» λέει ο εκπρόσωπος

image735-1.aspx
Ιδιαιτέρως σημαντική χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης τη συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, λέγοντας ότι είναι η πρώτη φορά από το 2004, που θα συζητηθούν σε επίπεδο ηγετών τα θέματα που άπτονται του εδαφικού, της ασφάλειας και εγγυήσεων.

Σε δηλώσεις ύστερα από την κλειστή ενημέρωση που έκανε στο συνέδριο των αποδήμων στη Λευκωσία, με θέμα το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι στη συνάντηση της Παρασκευής θα γίνει μια πρώτη ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων από πλευράς των δύο ηγετών στο εδαφικό και στο θέμα της ασφάλειας/εγγυήσεων, τονίζοντας ότι θα είναι η αρχή μιας δύσκολης συζήτησης.

Ερωτηθείς τι περιελάμβανε η ενημέρωση των αποδήμων, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι “πέραν από τις ενημερώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Εξωτερικών, καθώς επίσης και του διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη που θα ακολουθήσει, είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω την στρατηγική που ακολουθούμε για επίλυση του Κυπριακού, να ανταλλάξουμε απόψεις πώς πετυχαίνουμε τον κοινό στόχο του τερματισμού της κατοχής και της επανένωσης της πατρίδας μας, αλλά και να ενημερώσω για την κατάσταση πραγμάτων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς επίσης για την αυριανή πολύ σημαντική συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες”.

Σε ερώτηση κατά πόσον η στρατηγική για το Κυπριακό έχει αλλάξει μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις, λέγοντας ότι είναι γεγονός ότι η όποια εξέλιξη στην Τουρκία αναπόφευκτα λόγω και του Κυπριακού επηρεάζει τις εξελίξεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

“Ως δύο γενικότερα σχόλια θα ήθελα να αναφέρω ότι από την μια ενισχύει την επιχειρηματολογία της δικής μας πλευράς στο πολύ σημαντικό θέμα της ασφάλειας. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν μέσα στο πλαίσιο της λύσης οι όποιες στρατιωτικές εγγυήσεις από πλευράς Τουρκίας ή παραμονή τουρκικού στρατού στην Κύπρο και τα γεγονότα στην Τουρκία ενισχύουν την επιχειρηματολογία μας αυτή. Και από την άλλη, οι εξελίξεις στην Τουρκία θεωρώ ότι στέλλουν και ένα σαφές μήνυμα στους Τ/κ, οι οποίοι θα πρέπει να επιλέξουν είτε την παρούσα κατάσταση πραγμάτων, την απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων και τις εξαρτήσεις που υπάρχουν για τους Τ/κ από τη Τουρκία, ή ένα κοινό μέλλον στην Κυπριακή Δημοκρατία σε μια επανενωμένη Κύπρο κράτος μέλος της ΕΕ”, υπέδειξε.

Οσον αφορά την ουσία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι όλα θα κριθούν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι είναι για αυτό το λόγο που η αυριανή συνάντηση θεωρείται πολύ σημαντική.

“Είναι για αυτό που θεωρούμε την αυριανή συνάντηση ιδιαίτερα σημαντική, είναι η πρώτη φορά που στην ουσία από το 2004 θα συζητηθούν αυτά τα θέματα στη Λευκωσία μάλιστα ανάμεσα στους δύο ηγέτες και ευελπιστούμε, εργαζόμαστε, έγινε προεργασία από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας και ευελπιστούμε ότι αύριο θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα. Θα δούμε τη συζήτηση, σίγουρα είναι η αρχή μιας συζήτησης, πρέπει να είμαστε και ειλικρινείς και ρεαλιστές ότι δεν αναμένουμε να υπάρξει συμφωνία ή κατάληξη αύριο, θα είναι η αρχή μιας δύσκολης συζήτησης αλλά ευελπιστούμε να πετύχουμε τα αποτελέσματα που επιδιώκουμε, κάτι το οποίο θα είναι καθοριστικό για την όλη πορεία των διαπραγματεύσεων”, τόνισε.

Κληθείς να αναφερθεί πιο συγκεκριμένα στη διαδικασία, είπε ότι αύριο θα γίνει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων από πλευράς των δύο ηγετών, “θα έλεγα ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων, ακολούθως οι δύο ηγέτες θεωρώ ότι θα συμφωνήσουν τις επόμενες συναντήσεις, οι οποίες λογικά θα ξεκινούν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και θα συνεχίζονται μέχρι την ημερομηνία μετάβασης του ΠτΔ στην Γενική Συνέλευση (του ΟΗΕ ) και θα αποφασίσουν τις ημερομηνίες των συναντήσεων αυτών και ενδεχομένως την ημερήσια διάταξη που θα απασχολήσει τις συναντήσεις αυτές”.

“ Να κάνουμε υπομονή. Είναι κυπριακής ιδιοκτησίας οι διαπραγματεύσεις, άρα εναπόκειται στους δύο ηγέτες να αποφασίσουν αύριο πώς θα προχωρήσει η διαδικασία”, πρόσθεσε.

Κληθείς να αναφέρει εάν η τ/κ ηγεσία φαίνεται να αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο από την αστάθεια στην Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν θα ήταν ορθό να μιλήσει εκ μέρους της τ/κ κοινότητας, επαναλαμβάνοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

“Αλλά θεωρώ ότι γενικότερα όχι μόνο οι Τ/κ, αλλά και η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία ενισχύουν την επιχειρηματολογία της δική μας πλευράς στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων”, κατέληξε.