Γ.Ομήρου: «Απογοητευτική η πρόταση Άιντα για το Φυσικό Αέριο»

Η πρόταση του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντα για την αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι απογοητευτική δεδομένου ότι προέρχεται από τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ και δεδομένου ότι η διεθνής συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 συνομολογήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.1979-620x412
Τυχόν υιοθέτηση αυτής της πρότασης θα οδηγούσε:
• Πρώτον, σε παραβίαση των ψηφισμάτων 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία καλούν τα κράτη-μέλη του Οργανισμού να αποφεύγουν ενέργειες που θα ήταν δυνατό να οδηγήσουν σε αναγνώριση του ψευδοκράτους.
• Δεύτερον, δεδομένου ότι η επιτροπή την οποία προτείνει ο κ. Άιντα θα αποτελείται από ίσο αριθμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, θα οδηγήσει σε πάγωμα των όποιων διαδικασιών γεώτρησης και εκμετάλλευσης του Φυσικού Αερίου.
• Τρίτον, υπάρχει ο κίνδυνος οι συμφωνίες που συνομολόγησε η Κυπριακή Δημοκρατία για οριοθέτηση των ΑΟΖ με Αίγυπτο, Λίβανο και Ισραήλ να αναιρεθούν, ενώ ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει και για τις συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με ξένες εταιρείες για γεωτρήσεις και εκμετάλλευση του Φυσικού Αερίου όπως είναι η Noble και η ENI-KOGAS.