Συναντίληψη κομμάτων και ΠτΔ για το ΓεΣΥ

image735-1.aspxΈξι σημεία για το πώς προχωρεί ο σχεδιασμός αναφορικά με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, συμφώνησαν Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό, την Πέμπτη.

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος ανέφερε μετά τη σύσκεψη ότι «Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα κατέληξαν σε συναντίληψη» αναφορικά με μια σειρά από θέματα.

Πρώτον, είπε, «να προωθηθεί και να εφαρμοστεί ΓεΣΥ στη βάση των μελετών και των σχεδιασμών του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας».

Δεύτερον, συνέχισε, «ότι η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ως αναπόσπαστο κομμάτι των σχεδιασμών».

Τρίτον, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, «η ψήφιση των νομοσχεδίων για αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων και εφαρμογής του ΓεΣΥ να γίνει ταυτόχρονα και η εφαρμογή στη βάση χρονοδιαγραμμάτων που θα καθοριστούν».

Τέταρτον, πρόσθεσε, «ότι εξίσου απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας το συντομότερο δυνατόν της κατακύρωσης του διαγωνισμού για το λογισμικό του ΟΑΥ».

Παράλληλα, σημείωσε, «θα συνεχιστεί η προσπάθεια επίλυσης ή απάμβλυνσης των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας της δημόσιας υγείας και οι ασθενείς στα δημόσια νοσηλευτήρια».

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, «ο διάλογος Κυβέρνησης – κομμάτων θα συνεχιστεί προκειμένου να καταλήξουν σε τελικές αποφάσεις».

Σε ό,τι αφορά την επόμενη σύσκεψη, είπε ότι θα καθοριστεί στην πορεία. Δόθηκε, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, μια πρόταση της Κυβέρνησης, δόθηκαν και οι προτάσεις των κομμάτων και θα γίνει ανάλογη επεξεργασία και από τις δύο πλευρές για να καταλήξουμε.

Σε άλλη ερώτηση ανέφερε «ότι η Κυβέρνηση σαφώς έχει δώσει μια πρόταση που περιλαμβάνει και ένα οδικό χάρτη».

Παμπορίδης

Για εθνική συναντίληψη σε ό,τι αφορά τα θέματα του τομέα υγείας, έκανε λόγο ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης σε σύντομη δήλωσή του μετά από τη σύσκεψη που έγινε για το ΓεΣΥ στο Προεδρικό

«Ήταν πράγματι όλοι οι αρχηγοί πολύ καλά μελετημένοι, με αποτέλεσμα την επίτευξη αυτής της εθνικής, θα έλεγα, συναντίληψης», σημείωσε.

Σε ερώτηση για το πότε θα εφαρμοστεί το ΓεΣΥ, ο κ. Παμπορίδης απάντησε ότι «δεν είναι μια συγκεκριμένη, αφηρημένη έννοια, η οποία ενδεχομένως θα έρθει στη ζωή μας από τη μια μέρα στην άλλη».

Θα αρχίσει, είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό που έλειπε ήταν η πολιτική συνεννόηση, η οποία θεωρώ ότι υπάρχει πλέον, για να μπορέσουν να υλοποιηθούν πρώτα δια των νομοσχεδίων και αμέσως μετά δια των πράξεων υλοποίησης, σταδιακά, όλες οι πτυχές που μιλούν πλέον για ένα σύστημα υγείας, το οποίο θα λειτουργεί εύρυθμα δια της πλήρους εκμετάλλευσης όλων των πόρων τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα προκειμένου ο ασθενής να παίρνει το αυτονόητο».

Ευαρέσκεια ΠΑΣΥΚΙ 
Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών εκφράζει την ευαρέσκεια της για την πραγματοποίηση της σύσκεψης μεταξύ της Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με την διασφάλιση της εφαρμογή και υλοποίησης του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

«Ευελπιστούμε ότι η συναντίληψη μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών που είχε ως αποτέλεσμα την ανακοίνωσή των έξι σημείων θα αποδώσει άμεσα την πρόσδοση της αναγκαίας ώθησης προς την υλοποίηση των συγκεκριμένων μέτρων» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΠΑΣΥΚΙ, υποδεικνύοντας ότι τα μέτρα αυτά δύναται να διασφαλίσουν την επίτευξη του υπέρτατου επιθυμητού στόχου, της παροχής του πολυτιμότερου αγαθού προς τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Υγείας.

Παράλληλα η Συντεχνία δηλώνει την ετοιμότητα της να συμμετέχει και να συνδράμει στον επερχόμενο διάλογο, μέσω της εμπειρίας και των γνώσεων των ιατρών ως επαγγελματιών υγείας, στην ορθή διατύπωση και συγκεκριμενοποίηση των λεπτομερειών στα σημεία που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Σημειώνει την ίδια στιγμή την αναφορά/παραδοχή ότι «θα συνεχιστεί η προσπάθεια επίλυσης και απάμβλυνσης των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κρατικός τομέας υγείας, με επίκεντρο πάντοτε τους ασθενείς, ιδιαίτερα στα κρατικά νοσηλευτήρια».

Κρούει ωστόσο εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί ότι η μη έγκαιρη αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προβλημάτων, δύναται να ναρκοθετήσει τις οποιεσδήποτε προσδοκίες και προσπάθειες.

Καταλήγοντας, η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών, δηλώνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα και ουδέποτε θα διστάσει να αναδεικνύει τυχών προβλήματα και ενδεχόμενες παρεκκλίσεις από τα συμφωνηθέντα, ασκώντας στα πλαίσια του ρόλου της, μια εποικοδομητική κριτική, με απώτερο στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας προς τους κύπριους ασθενείς μέσα σε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον για τους ιατρούς των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Η ΠΕΟ
Ως θετικό γεγονός, χαρακτηρίζει η ΠΕΟ, την συναντίληψη που φαίνεται να επήλθε στην βάση των έξι σημείων που έχουν ανακοινωθεί αναφορικά με την εφαρμογή του ΓεΣΥ από τη χθεσινή σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς για τα θέματα της υγείας.

Σε ανακοίνωση της η ΠΕΟ, αναφέρει ότι μετά από τρία και πλέον χρόνια παλινδρομήσεων της ,οι οποίες καθυστέρησαν την εφαρμογή του ΓεΣΥ και οδήγησαν το δημόσιο τομέα της υγείας στα πρόθυρα της κατάρρευσης, “από τη σύσκεψη διαφαίνεται ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ θα προχωρήσει με βάση το Νόμο του 2001 ο οποίος όπως πολλές φορές έχουμε υπογραμμίσει αποτελεί το συμφωνημένο πλαίσιο μεταξύ των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων”.
Για να υπάρξει έμπρακτο αντίκρισμα των αποφάσεων που λήφθηκαν χθες και για να μην μείνουμε για ακόμα μια φορά στα λόγια, σημειώνει η ΠΕΟ, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να σταματήσουν τα εμπόδια και τα προσκόμματα ώστε ο ΟΑΥ να προχωρήσει τα πρακτικά ζητήματα που αφορούν τόσο το λογισμικό όσο και τις άλλες απαραίτητες ενέργειες.

Η ΠΕΟ “για ακόμα μια φορά” υπογραμμίζει ότι στη διαδικασία εφαρμογής του ΓεΣΥ είναι απαραίτητο να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι απόψεις και οι ανησυχίες των εργαζομένων, οι οποίοι θα είναι από τους πιο σημαντικούς χρηματοδότες της όλης προσπάθειας. Ζητήματα όπως οι εισφορές στο ΓΕΣΥ, οι συνπληρωμές, το τι θα περιλαμβάνει η σταδιακή εφαρμογή του ΓΕΣΥ πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου και συναίνεσης.

Η ΠΕΟ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε έναρξη καταβολής εισφορών για το ΓεΣΥ, χωρίς αυτή να είναι ταυτόχρονη και παράλληλη με τα προβλεπόμενα από τον νόμο συγκεκριμένα και απτά ανταποδοτικά οφέλη για τους εργαζόμενους.
Σ’ ό,τι δε αφορά την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, σημειώνει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί, αυτή να οδηγήσει σε ανατροπή του εργασιακού καθεστώτος των εργαζομένων στα νοσοκομεία και στη δημιουργία εργαζομένων πολλών ταχυτήτων εντός των αυτονομημένων νοσοκομείων.

“Η συνέχιση της λειτουργίας ενιαίων όρων απασχόλησης μέσα από μια ενιαία συλλογική σύμβαση για το εργατικό προσωπικό, είναι για μας απαραίτητος όρος. Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι η επιμονή της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ για πολυασφαλιστικό σύστημα υγείας, ακόμα και μετά τις κοινές αποφάσεις που λήφθηκαν χθες, είναι ακατανόητη και επικίνδυνη. Με αυτή τους την στάση συντηρούν και αναπαράγουν εμπόδια στην υλοποίηση του ΓεΣΥ όπως αυτό συμφωνήθηκε μεταξύ όλων των κοινωνικών εταίρων και των πολιτικών δυνάμεων, περιλαμβανομένων και των οργανώσεων τους”, προστίθεται.

Η ΠΕΟ, αναφέρει ότι αναμένει πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν τα αναγκαία πρακτικά βήματα για υλοποίηση των όσων συμφωνήθηκαν.

Για το σκοπό αυτό θα παρακολουθούμε στενά την πορεία υλοποίησης των όσων έχουν εξαγγελθεί, καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΕΟ.