Διακήρυξη ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-Συμ.Πολιτών-Οικολόγων σε αντικατοχική εκδήλωση

Σε κοινή διακήρυξη τους τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ,Συμμαχία Πολιτών και Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών
με αφορμή την κοινή αντικατοχική εκδήλωση στις 18 Ιουλίου τονίζουν τα πιο κάτω;

«Η Κύπρος και ο Κυπριακός Ελληνισμός διέρχονται κρίσιμες στιγμές και προκλήσεις που ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους για την κρατική ανεξαρτησία μας και την Εθνική επιβίωσή μας. Η ανάγκη να δράσουμε άμεσα, να προασπίσουμε και να σώσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταστεί αδήριτη. Σε αυτή την κρίσιμη εποχή, ενωμένοι όλοι μαζί, πέραν και έξω από τις όποιες ιδεολογίες και σκοπιμότητες που διχάζουν, με γνώμονα μόνο το καλό της πατρίδας μας, οφείλουμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας. Οφείλουμε να στρέψουμε και πάλι την προσοχή μας στην κατοχή και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για απελευθέρωση της πατρίδας μας και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: Ελευθερία, Δημοκρατία, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Το κυπριακό, ως θέμα παράνομης εισβολής, κατοχής και εποικισμού, δημιούργησε ο Τουρκικός επεκτατισμός και το διαιωνίζει η τουρκική αδιαλλαξία. Ούτε η σημερινή κατάσταση της προσφυγιάς και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά ούτε και η διχοτόμηση, υπό οποιαδήποτε μορφή και σχήμα, αποτελούν επιλογή.
Η ορθή επίλυση του Κυπριακού, αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να μπορέσουν Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι, και Λατίνοι, να ζήσουν ειρηνικά, σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας και ευημερίας σε μια ελεύθερη κοινή πατρίδα, απολαμβάνοντας ισότιμα όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες, χωρίς οποιεσδήποτε διακρίσεις ή οποιουσδήποτε αποκλεισμούς.
Μια λύση όμως για να έχει νόημα θα πρέπει να ανατρέπει τα δεδομένα της εισβολής και της κατοχής και όχι να τα νομιμοποιεί ή να εδράζεται σε αυτά. Θα πρέπει να συνάδει με τις σύγχρονες αρχές της δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις προσδοκίες όλων των πολιτών που θα τη βιώσουν και θα την εφαρμόσουν. Θα πρέπει να επιτρέπει σε όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να διακινούνται και να εγκαθίστανται ελεύθερα όπου αυτοί επιλέξουν, να έχουν το δικαίωμα ιδιοκτησίας και εργασίας σε όποια περιοχή θελήσουν να ζήσουν και να ασκούν τις δημοκρατικές ελευθερίες του εκλέγειν και εκλέγεσθαι εκεί όπου ζουν και εργάζονται. Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να προνοεί ρητά τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σχέδιο λύσης που οδηγεί σε κατάλυση ή σε αμφισβήτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί παγίδα και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Όση σημασία έχει η εξεύρεση λύσης άλλη τόση και μεγαλύτερη έχει η επόμενη μέρα να οδηγεί σε πολιτική σταθερότητα, ασφάλεια και οικονομική ευημερία και όχι σε αδιέξοδα και νέες προστριβές. Ως εκ τούτου, η λύση θα πρέπει να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, κάτι που προϋποθέτει το πολιτικό σύστημα να λειτουργεί με τους κανόνες της δημοκρατίας και όχι με δυσλειτουργικές πρόνοιες που εδράζονται σε ρατσιστική και διχοτομική βάση. Η παραβίαση των αρχών και των κανόνων της δημοκρατίας, οδηγεί σε αδιέξοδα και σε παράλυση του Κράτους.
Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να απαλλαγεί από ξένα στρατεύματα και εποίκους και να καταστεί πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη σε όλη τη γεωγραφική έκταση του νησιού, με μια αδιαίρετη κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα. Το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο χωρίς παρεκκλίσεις αποτελούν το μόνο πλαίσιο διασφάλισης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύση, ενώ εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και ξένες στρατιωτικές βάσεις είναι αναχρονιστικά κατάλοιπα ενός αποικιακού συστήματος, τα οποία πρέπει να τερματιστούν.
Το πρόσφατο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και η εντεινόμενη αστάθεια στο εσωτερικό της κατοχικής χώρας επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά την ανάγκη, η όποια λύση να μην δίνει στην Τουρκία την άμεση ή έμμεση δυνατότητα να έχει οποιοδήποτε ρόλο ή λόγο στα τεκταινόμενα του κυπριακού κράτους και την ανάγκη, η όποια λύση να προνοεί την άμεση και πλήρη αποχώρηση του τουρκικού στρατού κατοχής.
Ως εκ τούτου, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και συνθήκες για μια δίκαιη λύση θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων και στη θέση της να αναπτυχθεί μια διεκδικητική στρατηγική, με τη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών που να ενισχύουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Για την επίτευξη λύσης επιβάλλεται ο εξαναγκασμός της Τουρκίας σε αλλαγή πολιτικής. Χωρίς μια τέτοια αλλαγή, είτε δεν θα υπάρξει λύση είτε η λύση θα είναι Τουρκικών προδιαγραφών. Η Άγκυρα θα αλλάξει πολιτική μόνο όταν το πολιτικό κόστος που θα πληρώνει για τη συνέχιση της κατοχής θα υπερβαίνει το όφελος που έχει διατηρώντας την. Γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία η ιδιότητα του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και οι ευκαιρίες που παρέχει η επιθυμία της Τουρκίας είτε για ένταξη στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, είτε για προνομιακή σχέση με την Ένωση. Επιπρόσθετα, η συνεργασία με την Ελλάδα θα πρέπει να αναβαθμιστεί για να καλύπτει όλους τους τομείς και να εδράζεται σε μια κοινή και ολοκληρωμένη στρατηγική.»