Τουρκία: Ξεκαθάρισε το σκηνικό της απόπειρας πραξικοπήματος

image735.aspxΤο χρονικό της απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης από αξιωματικούς που πρόσκεινται στον Φετουλάχ Γκιουλέν – όπως ο Ερντογάν υποστηρίζει και απορρίπτει ο Γκιουλέν- ξεκαθαρίζει σιγά σιγά όσο περνούν οι ώρες.

Η κοινή γνώμη αντιλήφθηκε την έναρξη του με τη απογείωση F16 από την Βάση Ακιντζί στις 22,15 και τις χαμηλές πτήσεις τους πάνω από την Άγκυρα. Μέσα σε μερικά λεπτά έγιναν δύο εξορμήσεις και στο παρασκήνιο της Άγκυρας άρχισε να κυκλοφορεί ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη διακυβέρνηση της χώρας.

Τελικά μέσα σε μισή ώρα ξεκαθάρισε ότι υπήρχε απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά δεν ήταν υπό τη διαταγή και τον συντονισμό των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων. Όσο περνούσαν οι ώρες γινόταν αντιληπτό ότι στην Άγκυρα και τη Κωνσταντινούπολη υπήρχε μια έκτακτη κατάσταση.

Χθες το Σάββατο ξεκαθάρισε ότι την Παρασκευή η απόπειρα πραξικοπήματος ξεκίνησε με την απαγωγή του αρχηγού του στρατού Χουλούσι Ακάρ στις 22.10 από μια ομάδα στρατιωτικών, οι οποίοι πρόσκεινται στον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η ομάδα των πραξικοπηματιών, η οποία ήταν υπό τον συντονισμό ανώτατων αξιωματικών του στρατού με τον βαθμό του στρατηγού, χρησιμοποιούσε την Βάση Ακιντζί, η οποία υπάγεται στην τουρκική αεροπορία ως στρατηγείο. Η πρώτη κίνηση των πραξικοπηματιών ήταν να κλειδώσουν σε ένα δωμάτιο τους φρουρούς του αρχηγού του στρατού Χουλούσι Ακάρ και του υπαρχηγού Γιασάρ Γκιουλέρ.

Στο μεταξύ οι πραξικοπηματίες με ένα ελικόπτερο μετέφεραν τον αρχηγό του στρατού Χουλούσι Ακάρ στο στρατηγείο τους στην Βάση Ακιντζί καθοδόν προς την Κωνσταντινούπολη. Εκεί παρέμεινε με τη συνοδεία δύο στρατηγών.
Πάνω από τη τουρκική εθνοσυνέλευση άρχισαν να πετούν τα F16 και ελικόπτερα ρίχνοντας βόμβες.

Με τις επιθέσεις που ξεκίνησαν χτυπήθηκαν οι εγκαταστάσεις του Γραφείου Ειδικού Πολέμου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 38 αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων. Κάποιοι αστυνομικοί που προσπάθησαν να πετάξουν με ελικόπτερα έγιναν στόχος των F16 που χρησιμοποιούσαν οι πραξικοπηματίες, οι οποίοι τους βομβάρδισαν.

Ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής της αστυνομικής ασφάλειας Τουργκού Αρσλάν, ο οποίος βρισκόταν στο αρχηγείο της Στρατοχωροφυλακής χτυπήθηκε με όπλο στο κεφάλι και τραυματίστηκε σοβαρά. Είχε πάει στο αρχηγείο της Στρατοχωροφυλακής για να μάθει για τις εξελίξεις και εκεί πιάστηκε όμηρος. Ο φρουρός του Αρσλάν σκοτώθηκε και ο οδηγός του υπέστη βασανιστήρια και στη συνέχεια κατάφερε να πάει νοσοκομείο. Οι πληροφορίες λένε ότι έδεσαν τα χέρια του Αρσλάν από πίσω και τον πυροβόλησαν στο κεφάλι. Τελικά τον βρήκαν χθες το πρωί οι αστυνομικοί που μπήκαν στο αρχηγείο της στρατοχωροφυλακής.
Η αστυνομία χθες το πρωί κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό της την περιοχή γύρω από τη Βάση Ακιντζί την οποία οι πραξικοπηματίες χρησιμοποιούσαν ως στρατηγείο. Υπήρξαν πληροφορίες ότι στρατιωτικοί διέφυγαν από τη βάση φορώντας πολιτικά ρούχα. Τότε η αστυνομία άρχισε να συλλαμβάνει υπόπτους.

Τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα πετούσαν μέχρι και τις πρωινές ώρες. Με το φως του ήλιου η κυβέρνηση κατάφερε να εμποδίσει το πραξικόπημα.