Πάνω πό 100 εκατομ.ευρώ θα στοιχίσει η απεργία σιδηροδρομικών στη Γερμανία

Βερολίνο, Γερμανία
Η απεργιακή κινητοποίηση των μηχανοδηγών των επιβατικών και εμπορευματικών συρμών της γερμανικής επιχείρησης σιδηροδρόμων Deutsche Bahn (DB) θα της στοιχίσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλός της, Ρούντιγκερ Γκρούμπε, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild am Sonntag.3E05C57590B004AC35418EA956604679

Το συνδικάτο των μηχανοδηγών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι επρόκειτο να ανασταλεί από τις 6:00 το πρωί του Σαββάτου την  απεργιακή κινητοποίηση που είχε προκηρύξει αρχικά ώς την Δευτέρα. Η λήξη της απεργίας σημειώθηκε έγκαιρα, ώστε να πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια που σχεδίαζαν να πάρουν όσοι ήθελαν να μεταβούν στο Βερολίνο ενόψει των εκδηλώσεων  για την 25η επέτειο από την πτώση του Τείχους, οι οποίοι κορυφώνονται σήμερα  Κυριακή. Προκάλεσε πάντως προβλήματα στα σχέδια πολλών ταξιδιωτών.

«Η ζημία έως τώρα ανέρχεται σε πάνω από 100 εκατ. ευρώ και θα έχει ισόποσες συνέπειες στον ισολογισμό μας για το έτος» είπε ο Γκρούμπε.

Το συνδικάτο των μηχανοδηγών, το οποίο αριθμεί 20.000 μέλη, έχει εμπλακεί σε διένεξη με τη διεύθυνση της DB όσον αφορά το δικαίωμά του να διεξάγει διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις και άλλων κατηγοριών εργαζομένων της επιχείρησης, τις ώρες εργασίας και τους μισθούς. Τα μέλη του απέργησαν από την Τετάρτη, στον έκτο γύρο κινητοποιήσεων.

Η Ντόιτσε Μπαν μεταφέρει 5,5 εκατ. επιβάτες ημερησίως σε όλη τη χώρα. Περίπου το ένα πέμπτο των εμπορευμάτων που διακινούνται στη Γερμανία μεταφέρεται επίσης με εμπορευματικούς συρμούς.

Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι μια απεργία διαρκείας πέραν των τριών ημερών θα κόστιζε στη γερμανική οικονομία ως και 100 εκατ. ευρώ την ημέρα, εάν ιδίως οι γραμμές παραγωγής εργοστασίων αναγκάζονταν να διακόψουν τη λειτουργία τους λόγω έλλειψης υλικών.