Στην ομαλότητα επιστρέφει η Τουρκία-απέτυχε το πραξικόπημα

image735.aspxΣτην ομαλότητα επιστρέφει από το πρωί του Σαβάτου η Τουρκία, καθώς τερματίσθηκε  το κίνημα  με στόχο την ανατροπή του Ερντογάν.
Eλεύθερος αφέθηκε ο Τούρκος επιτελάρχης Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κρατήθηκε όμηρος στις πρώτες ώρες του πραξικοπήματος. Σε αρκετές περιπτώσεις οι αστυνομικοί, αλλά και απλοί πολίτες μπήκαν στη μέση για να προστατέψουν στρατιώτες από το οργισμένο πλήθος που προσπαθούσε να τους λιντσάρει.

Σχεδόν 3.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν συλληφθεί, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 161 και οι τραυματίες τους 1.440. Σε επαγρύπνηση καλεί τους πολίτες η Προεδρία, «δείχνοντας» τον Γκιουλέν.

Υπό πλήρη έλεγχο η χώρα, δηλώνει ο Τούρκος Πρωθυπουργός

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε το Σάββατο ότι η κατάσταση στη χώρα είναι «υπό πλήρη έλεγχο», αφότου η κυβέρνηση αντιμετώπισε στρατιωτικό πραξικόπημα που είχε ως στόχο την ανατροπή της Κυβέρνησης.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε δηλώσεις του στην Άγκυρα και πλαισιωμένος από τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, καθώς και τον κορυφαίο Στρατηγό της Τουρκίας έξω από τα γραφεία του, ο κ. Γιλντιρίμ είπε ότι «η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο».

Την ίδια ώρα, σε τηλεγραφικές μεταδόσεις του το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρει ότι ο κ. Γιλντιρίμ δήλωσε επίσης ότι οποιαδήποτε χώρα σταθεί στο πλευρό του κληρικού Γκιουλέν δεν θα είναι φίλη της Τουρκίας και θα θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε πόλεμο με την Τουρκία.

Μεταδίδει επίσης ότι ο κ. Γιλντιρίμ ανέφερε ότι υπάρχουν περίπου 20 νεκροί και 30 τραυματίες μεταξύ αυτών που συνωμότησαν για το πραξικόπημα, καθώς και ότι αυτοί που αποτελούσαν την ραχοκοκαλιά του πραξικοπήματος έχουν συλληφθεί.

Η θανατική ποινή δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα της Τουρκίας, αλλά θα πρέπει η χώρα να μελετήσει το ενδεχόμενο νομοθετικών τροποποιήσεων για να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, είπε.

Όλες οι εξελίξεις:

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές που επικαλείται το Reuters, στασιαστές έχουν καταλάβει φρεγάτα σε τουρκική ναυτική βάση και κρατούν τον αρχηγό του Στόλου. Κατά άλλες πληροφορίες, τη βάση κατέλαβαν οπαδοί του Ερντογάν, οι οποίοι κρατούν τον αρχηγό του Στόλου ως επίορκο.
Διαδηλώσεις Τούρκων που ζουν στη Γερμανία σε αρκετές πόλεις της χώρας με συνθήματα κατά των πραξικοπηματιών.

Διαδηλώσεις· έγιναν και έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας στα κατεχόμενα.
Σ΄ήμερα το  μεσημέρι τάνοιξαν  τα στενά του Βοσπόρου για τα τάνκερ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε όλες τις πλευρές να υπερασπιστούν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας.
Ο γγ του ΝΑΤΟ χαιρέτισε την προσήλωση της Τουρκίας στην δημοκρατική ομαλότητα.
Καπνοί βγαίνουν από το κτίριο της Χωροφυλακής στην Αγκυρα, το οποίο δέχτηκε τη νύχτα αεροπορικό πλήγμα.
Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, προκειμένου να τοποθετηθεί απέναντι στις εξελίξεις, αλλά να εξετάσει το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής. Ο ίδιος ο Ερντογάν θα δώσει συνέντευξη Τύπου το απόγευμα. Προς το παρόν έστειλε μαζικό sms στους συμπολίτες του καλώντας τους να παραμείνουν στους δρόμους και να αντισταθούν στους πραξικοπηματίες..
Σε δηλώσεις του το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός είπε ότι υπήρξε «όντως μια εξέγερση», η οποία δεν απηχούσε τη βούληση του λαού. «Ήταν μια τρομοκρατική εξέγερση κατά του έθνους μας» συνέχισε ο πρωθυπουργός, «δείχνοντας» την «παράλληλη δομή» του ιεροκήρυκα Γκιουλέν. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τους απλούς πολίτες που αντιστάθηκαν. Το λόγο πλέον έχει η Δικαιοσύνη, κατέληξε. O Tύπος γράφει ότι το θέμα θα χειριστούν 40 εισαγγελείς.
Με την κατηγορία της «προδοσίας» συνελήφθησαν ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχος Αλί Οζτούρκ και ο διοικητής Εκπαίδευσης Χερσαίων Δυνάμεων αντιστρατηγός Μετίν Ιγιντλί.
Ο εκτελών χρέη επιτελάρχη στρατηγός Ντουντάρ, δήλωσε ότι το πραξικόπημα «απέτυχε χάρη στην πλήρη αλληλεγγύη ανάμεσα στον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τις ένοπλες δυνάμεις». Ο Ντουντάρ ξεκαθάρισε ότι οι ΕΔ είναι αποφασισμένες να εξαλείψουν από τις τάξεις τους τα μέλη της «παράλληλης δομής», δηλαδή τους υποστηρικτές του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.
Aπό κοντά παρακολουθεί τις εξελίξεις η Αθήνα με τον Ελληνα πρωθυπουργό να επικοινωνεί με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Τουρκίας.
Με κύριο άρθρο υπό τον τίτλο «ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τη δημοκρατία και τη συνταγματική τάξη στην Τουρκία» το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αναφέρεται στη στάση της Αθήνας αναφορικά με την απόπειρα πραξικοπήματος.
Τη στήριξή του στην δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας εξέφρασε στον ομόλογό του ο νέος ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώνεται συνεχώς για εξελίξεις, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα έχουν οι ενέργειες για τη διασφάλιση της ασφάλειας των ρωσικών διπλωματικών αποστολών στο έδαφος της Τουρκίας και των Ρώσων πολιτών και τουριστών.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επανέλαβε ότι η λύση δεν είναι ποτέ η χρήση των όπλων.
Η δημοκρατία πρέπει να γίνει σεβαστή, υπογράμμισε από το Βερολίνο ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ.
Η Κίνα κάλεσε την Τουρκία να αποκαταστήσει την τάξη και τη σταθερότητα το συντομότερο δυνατόν.
Το Ιράν ανέστειλε όλες τις πτήσεις προς την Τουρκία.
Στο Τόκιο, ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι η δημοκρατία πρέπει να γίνει σεβαστή.
Ταξιδιωτική οδηγία από την Νότιο Κορέα: η Σεούλ κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν την Τουρκία.
Οι Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Ντόναλντ Τουσκ και Φεντερίκα Μογκερίνι καλούν με κοινή τους ανακοίνωση σε «ταχεία επάνοδο της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία».

Η Τουρκία έκλεισε τα τρία συνοριακά περάσματα προς τη Βουλγαρία, λέει το βουλγαρικό ΥΠΕΞ
Στρατιώτες παραδίδουν τα όπλα τους στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη

Το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι υποκινητής του πραξικοπήματος είναι ένας συνταγματάρχης ονόματι Μουχαρέμ Κιοσέ που είχε απομακρυνθεί από το στράτευμα.
Εδρεύουσα στις ΗΠΑ οργάνωση που πρόσκειται στον Γκιουλέν αρνείται ανάμειξη στο πραξικόπημα, χαρακτηρίζει ανεύθυνες τις κατηγορίες και τονίζει ότι ανησυχεί για την ασφάλεια των πολιτών στην Τουρκία

Στην Άγκυρα F-16 κατέρριψαν κατά πληροφορίες ελικόπτερο των πραξιοπηματιών με πέντε στρατιώτες
Ο διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων υποστράτηγος Ζεκιαΐ Ακσακαλλί σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση μίλησε τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV και διαφοροποίησε τη θέση του από τους πραξικοπηματίες. Τους χαρακτήρισε «δίκτυο προδοσίας» και είπε ότι η κατάσταση ελέγχεται. Επιβεβαίωσε ότι στην Άγκυρα υπάρχουν νεκροί και τραυματίες και απέφυγε να δώσει πληροφορίες σχετικά με την τύχη του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ.

Η αστυνομία συλλαμβάνει μαζικά στρατιώτες
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουμάν Κουρτολμούς δηλώνει μιλώντας ζωντανά στην τηλεόραση ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) παραμένει στην εξουσία.
Ο αρχηγός της Α’ Στρατιάς, στρατηγός Ουμίτ Ντουντάρ, με έδρα την Κωνσταντινούπολη τάχθηκε κατά των πραξικοπηματιών. Δήλωσε ότι πρόκειται για μικρή ομάδα αξιωματικών. «Δεν είναι μία κίνηση που υποστηρίζεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Εκπροσωπούν μία μικρή ομάδα της Α’ Στρατιάς. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Με μονάδες που δεν τους ακολουθούν και στο πλαίσιο της ιεραρχίας λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα» είπε.
Άλλες δύο εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο της Άγκυρας
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την Rai News ήθελαν τον Ερντογάν να βρίσκεται εν πτήσει προς τη Ρώμη, ενώ άλλες πληροφορίες τον εμφάνιζαν να κατευθύνεται στο Λονδίνο
Άρματα μάχης περικύκλωσαν το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα και άνοιξαν πυρ, μετέδωσε νωρίτερα ι το Reuters επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες
Ελικόπτερα άνοιξαν πυρ στο αρχηγείο της ΜΙΤ στην Άγκυρα, μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu
Πολίτες ανεβαίνουν στα άρματα μάχης
Πυροβολισμοί στην ανατολική είσοδο της γέφυρας του Βοσπόρου, πληροφορίες για τραυματίες. Μαχητικά κάνουν χαμηλές πτήσεις στο σημείο.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν απευθύνει έκκληση για ηρεμία, παρακολουθεί την κατάσταση
Φωτογραφία στο Twitter δείχνει στρατιώτες μέσα στο κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης TRT.

Δεν επιβεβαιώνονται πληροφορίες του αμερικανιικού δίκτυου NBC που εμφάνισαν τον Ερντογάν να έχει ζητήσει άσυλο στη Γερμανία, και αυτό να απορρίφθηκε
Πυρά από στρατιωτικό ελικόπτερο στις εγκαταστάσεις του προεδρικού μεγάρου στην Άγκυρα. Παρατηρείται συγκέντρωση πολιτών στο σημείο, χωρίς να διευκρινίζεται με ποια πλευρά τάσσονται.
Ισχυρή έκρηξη ακούστηκε στην Άγκυρα, κοντά στην κρατική τηλεόραση ενώ είχε πέσει νωρίτερα ξανά το σήμα της
Πτήσεις των British Airways και Lufthansa εκτρέπονται σε άλλους προορισμούς ή επιστρέφουν στη χώρα απογείωσης
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στην Άγκυρα. Καλεί σε «αυτοσυγκράτηση και σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών».
Σε επιφυλακή ο τουρκικός στρατός στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο
Μεγάλη ανησυχία εκφράζει ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον, το Φόρεϊν Όφις παρακολουθεί στενά την κατάσταση
Πανηγυρικοί πυροβολισμοί στη Δαμασκό. Κόσμος βγήκε στους δρόμους στη Δαμασκό και τις περιοχές του Χαλεπίου που ελέγχονται από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Το έθνος πρέπει να βγει στις πλατείες και να συγκεντρωθεί για να αντιδράσει σε αυτή την απόπειρα εξέγερσης δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας για πρώτη φορά σε σύνδεση μέσω facetime στο CNN Turk -αποφεύγοντας, όπως και ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ, να μιλήσει για πραξικόπημα. Θα το ξεπεράσουμε αυτό, και οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν υψηλότατο τίμημα, λέει. Αυτή είναι πράξη που ενθαρρύνθηκε από «παράλληλες δομές» αναφέρει παραπέμποντας στο κίνημα Γκιουλέν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν τους πολίτες τους στην Τουρκία να παραμείνουν σε ασφαλές καταφύγιο και να μην βγουν έξω. Ο Μπαράκ Ομπάμα ενημερώνεται για τις εξελίξεις από το Εθνικού Συμβούλιο Ασφαλείας, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ λέει μέσω Twitter ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα ανταποδώσουν τα ίσα, θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο, ακόμη και αν χρειαστεί να υπάρξουν νεκροί.

Ο δήμαρχος της Άγκυρας καλεί τους πολίτες να βγουν στους δρόμους κατά της απόπειρας πραξικοπήματος
Το υπό κατάληψη κρατικό TRT μεταδίδει: Έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, ετοιμάζεται νέο Σύνταγμα, το πραξικόπημα έγινε για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους. Της χώρας πλέον ηγείται «Συμβούλιο Ειρήνης» που θα εγγυηθεί την ασφάλεια του πληθυσμού και τη μη διατάραξη της δημόσιας τάξης. Το «Συμβούλιο Ειρήνης» εγγυάται την ελευθερία των πολιτών ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας, γλώσσας. Λένε ανέλαβαν λόγω αυταρχικής διακυβέρνησης και τρομοκρατίας

Σε εξέλιξη ουσιαστική απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά δεν πρόκειται για λίγους συνταγματάρχες σε καμία περίπτωση, λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters
Ο στρατός έχει καταλάβει τα αεροδρόμια και στρατηγικά σημεία στην Κωνσταντινούπολη.
Ο επικεφαλής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αναφέρει πως στρατιώτες μπήκαν στο κτίριο και τους ζήτησαν να φύγουν -CNN Turk
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας τους Γάλλους πολίτες στην Τουρκία να μην βγουν στον δρόμο
Στρατιώτες μέσα στο κτίριο του δικτύου TRT στην Άγκυρα, λέει ανταποκριτής του δικτύου στο Reuters
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ για τις εξελίξεις: Πρέπει να αποφευχθεί αιματοχυσία, όποια ζητήματα να διευθετηθούν εντός του συνταγματικού πλαισίου
Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι δηλώνει πως ελπίζει ότι θα υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα και συνέχεια στην Τουρκία
Πηγές του ελληνικού Πενταγώνου αναφέρουν ότι είχαν εντοπίσει από νωρίς το απόγευμα κινητικότητα των τουρκικών στρατευμάτων, μεταδίδει η ΕΡΤ