Για «φαγούρα διχασμού» κατηγορεί ο ΔΗΣΥ το ΑΚΕΛ

scan0016Για «φαγούρα διχασμού κατηγόρησε σήμερα ο ΔΗΣΥ το ΑΚΕΛ λέγοντας πως «κάθε που πλησιάζει μήνας Ιούλιος ανασύρουν από το χρονοντούλαπο τα γνωστά διχαστικά μηνύματα με τα οποία πολιτεύτηκαν τον περισσότερο καιρό στην μεταπολεμική περίοδο.

Στη δήλωση του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ ανέφερε συγκεκριμένα τα πιο κάτω: «Είναι ένα πράγμα να θυμόμαστε το πολιτικό έγκλημα που ήταν το πραξικόπημα του 1974 και να κατανοούμε και τις σαθρές πολιτικές διεργασίες που οδήγησαν σε εκείνη την τραγική εξέλιξη και άλλο να αναμοχλεύουμε κάποια λογική εθνικού διχασμού, που τελικά είναι ανάλογη των συνθηκών που οδήγησαν στην εθνική καταστροφή του 1974. Είναι ένα πράγμα να καταδικάζουμε την τουρκική εισβολή και την κατοχή στην Κύπρο και να τιμούμε όσους αγωνίστηκαν, πολέμησαν και έπεσαν για την ελευθερία μας και άλλο να προσπαθεί κανείς να αποκομίσει από τη μνήμη αυτή κομματικό όφελος.

Το ΑΚΕΛ, κάθε που πλησιάζει μήνας Ιούλιος φαίνεται να καταλαμβάνεται από κάτι σαν «φαγούρα διχασμού». Ανασύρουν από το χρονοντούλαπο τα γνωστά διχαστικά μηνύματα με τα οποία πολιτεύτηκαν τον περισσότερο καιρό στην μεταπολεμική περίοδο. Είναι γνωστές οι μεθοδεύσεις με τις οποίες το ΑΚΕΛ προσπαθεί να αποκομίσει κομματικό όφελος από την εθνική καταστροφή του 1974. Σκόπιμα ανακατεύει την ιστορική μνήμη με τη «φαγούρα του εθνικού διχασμού». Αν και τα τελευταία χρόνια, που στις μαύρες επετείους του Ιουλίου έχει δυστυχώς προστεθεί και η τραγωδία του 2011 στο Μαρί, φαίνεται κάπως να μπερδεύονται…

Ακούσαμε χτες τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ να αμφισβητεί τις προσπάθειές μας για τερματισμό της κατοχής, για λύση και επανένωση της Κύπρου και να κατηγορεί την παράταξή μας, την Κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη και τον Δημοκρατικό Συναγερμό, για «σχιζοφρένεια». Επιδιώκουμε τη συναίνεση σε μια κοινή προσπάθεια όλων για να πετύχουμε τερματισμό της τουρκικής κατοχικής λαβής. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα απαντούμε σε προκλήσεις και προσβολές. Εμείς ουδέποτε διανοηθήκαμε να αναζητήσουμε κομματικό όφελος από το πατριωτικό καθήκον της ιστορικής μνήμης ούτε και το συνδυάσαμε με αναβίωση του εθνικού διχασμού.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός από την ίδρυσή του, σταθερά και με συνέπεια, πολιτεύεται στη βάση εθνικών αρχών με υπέρτατο στόχο ένα λογικό συμβιβασμό και μια πολιτική συμφωνία για βιώσιμη λύση που θα επιτρέψει να απελευθερωθεί η πατρίδα μας από την τουρκική κατοχή. Αυτό μπορεί να το κρίνουν και το κρίνουν οι πολίτες αυτής της χώρας και δεν χρειάζονται την προσπάθεια του ΑΚΕΛ να κάνει πολιτική με ψυχιατρικούς όρους.»

Τι απάντησε το ΑΚΕΛ΄
Γραπτή δήλωση-απάντηση στο ΔΗΣΥ
εξέδωσε πριν από λίγο ο Εκπροσώπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, στην οποία τονίζει:
«Για το ΔΗΣΥ η υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας και η καταδίκη του προδοτικού πραξικοπήματος που οδήγησε στην τουρκική εισβολή και κατοχή, αποτελεί διχασμό.
Αυτοί που διχάζουν όμως το λαό μας είναι ο ΔΗΣΥ και η κυβέρνηση που προσπαθούν να παραχαράξουν την ιστορική αλήθεια, να αποενοχοποιήσουν το πραξικόπημα και τους πραξικοπηματίες, τους οποίους ο ΔΗΣΥ στέγασε και πολιτικοποίησε.
Προσπερνούμε τα όσα λέει ο ΔΗΣΥ περί «φαγούρας διχασμού» απλά και μόνο γιατί το μόνο που προδίδει η φράση είναι τη «φαγούρα ενοχών» που φαίνεται να τον κατατρύχουν για το μεγαλύτερο έγκλημα που έγινε σε βάρος της χώρας και του λαού μας.»