OHE:θα αφαιρεθούν από την έκθεση οι αναφορές στις πυρκαγιές

Διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται να αφαιρεθούν από την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ όλα τα επίμαχα σημεία που αφορούν τις πυρκαγιές στη Σολέα, έδωσαν αξιωματούχοι της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.image735.aspx

Οι διαβεβαιώσεις δόθηκαν στο Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Δημοκρατίας, πρέσβη Νίκο Αιμιλίου, ο οποίος χθες αργά το απόγευμα συναντήθηκε με τον βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν και τον διευθυντή του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα, Εντμόντ Μουλέτ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρέσβης Νίκος Αιμιλίου ανέπτυξε στους συνομιλητές του όλα τα σημεία που ενοχλούν την κυπριακή κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα άδικες τις αναφορές στην πυρκαγιά, που επιπρόσθετα δεν αποτελούν και αρμοδιότητα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Οι αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού έδειξαν να αντιλαμβάνονται την ευαισθησία της πλευράς μας και καθώς δεν επιθυμούν να χαλάσει το καλό κλίμα που υπάρχει στις συνομιλίες, υποσχέθηκαν να αφαιρεθούν οι επίμαχες αναφορές από το επίσημο έγγραφο της έκθεσης που θα κυκλοφορήσει εντός των ημερών.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με διπλωματική πηγή, διαβήματα έγιναν στην Λευκωσία το Σαββατοκύριακο κι από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, προς την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι με βάση τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η κυπριακή διπλωματία, η κ. Σπέχαρ δεν έχει κάποια εμπλοκή στην αναφορά για τις φωτιές, η οποία προστέθηκε στη Νέα Υόρκη.

Μέχρι τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν οι διεργασίες για την προετοιμασία του ψηφίσματος και να δοθεί το πρώτο προσχέδιο στα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Σ.Α. από τη Βρετανία.

Στις 20 Ιουλίου η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ αναμένεται να ενημερώσει τους αντιπροσώπους των χωρών που συμμετέχουν με δυνάμεις στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στις 25 Ιουλίου ο ειδικός Σύμβουλος Εσπεν Μπαρθ Έιντε θα ενημερώσει τα μέλη του Σ.Α. για τις εξελίξεις στις συνομιλίες και στις 26 αναμένεται να υιοθετηθεί το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στη διάρκεια ανοιχτής συνεδρίασης.