Η Τερέζα Μέι η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας

image735-4.aspx

Οπως όλα δειχνουν η Τ.Μέι θα είναι η επόμενη πρωθυπουργός της χώρας.

Η Τερέζα Μέι είναι η μόνη υποψήφια για τη διαδοχή Κάμερον μετά την παραίτηση Λίντσομ.
Την απόσυρσή της από την κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον στην πρωθυπουργία της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα η Άντρεα Λίντσομ, αφήνοντας την Τερέζα Μέι μοναδική υποψήφια για τη θέση.

image735-3.aspx

Η Λέντσομ πριν την παραίτηση της από υποψήφια για τη διαδοχή του Κάμερον

Η υποψήφια για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον στο τιμόνι των Συντηρητικών και στην πρωθυπουργία της χώρας υφυπουργός Ενέργειας, είχε απολογηθεί νωρίτερα σήμερα στην αντίπαλό Τερέσα Μέι μετά τις αντιδράσεις   που προκάλεσε συνέντευξή της στους Times του Σαββάτου, κατά την οποία άφηνε να εννοηθεί ότι έχει μεγαλύτερο μερίδιο στο μέλλον της χώρας επειδή είναι μάνα, και άρα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της άτεκνης αντιπάλου της.
Τα σχόλια της Λίντσομ, προκάλεσαν κατακραυγή και οξεία κριτική από τους υποστηρικτές της Μέι, της υπουργού Εσωτερικών που είναι το φαβορί για τη διαδοχή του Κάμερον.
«Είπα ήδη στην Τερέζα πόσο πολύ λυπάμαι αν την πλήγωσα και πόσο αυτό το άρθρο έλεγε εντελώς το αντίθετο από αυτό που είπα και πιστεύω», δήλωσε σήμερα η Λίντσομ στην Daily Telegraph.
Η Λίντσομ, μια πιστή χριστιανή, κατηγόρησε τους Times για κιτρινισμό, μετά τη δημοσίευση της συνέντευξής της στην οποία έλεγε: «Αισθάνομαι ότι το να είσαι μητέρα σημαίνει ότι έχεις ένα πολύ πραγματικό μερίδιο στο μέλλον της χώρας μας».
Βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος χαρακτήρισαν τα σχόλια αυτά «αισχρά» και «προσβλητικά». Η Λίντσομ ωστόσο στη συνέντευξή της στην Daily Telegraph δήλωσε ότι η υπόθεση αυτή την έκανε να κλαίει και να αισθάνεται ότι δέχεται επίθεση.
«Αυτό που είπα ακριβώς ήταν ότι η μητρότητα δεν θα πρέπει να παίζει κάποιον ρόλο στην εκστρατεία. Το να έχει κανείς παιδιά δεν προσδίδει κάποια βαρύτητα στην ικανότητά του να γίνει πρωθυπουργός», υπογράμμιζε.
Το στρατόπεδο της Μέι αλλά και η ίδια η υποψήφια από το Σάββατο έχει αρνηθεί να σχολιάσει οτιδήποτε γύρω από το ζήτημα.

Στο μεταξύ ο  ο επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος απέκλεισε το ενδεχόμενο επανεκκίνησης με οποιονδήποτε τρόπο της εσωκομματικής διαδικασίας διαδοχής του Ντέιβιντ Κάμερον μετά από την αιφνίδια παραίτηση της Άντρεα Λέντσομ.

Ο βουλευτής Γκρέιαμ Μπρέιντι, Πρόεδρος της Επιτροπής 1922, είπε ότι με την Τερέζα Μέι να έχει απομείνει η μοναδική διεκδικήτρια της ηγεσίας του κόμματος και της χώρας απομένει στην επιτροπή του και στο προεδρείο του Συντηρητικού Κόμματος να επιβεβαιώσουν τη νίκη της.

FILE - In this two photo combo, showing the two contenders to become the leader of the Conservative Party and assume the post of Britain's Prime Minister, with Theresa May, left, dated July 5, 2016, and Andrea Leadsom, right, dated July 4, 2016. Andrea Leadsom suggested in an interview published Saturday July 9, 2016, in national newspaper The Times, that her status as a mother gives her an advantage over rival Theresa May, who does not have children. (AP Photos / Matt Dunham, FILE combo)

Η Τερέζα Μέι και η Αντρεα Λέντσομ.

Δεν έδωσε ωστόσο σαφές χρονοδιάγραμμα για την επίσημη αναγόρευση της Τερέζα Μέι ως Πρωθυπουργού, σχολιάζοντας απλώς ότι «δεν θα πάει εννέα εβδομάδες», όσο θα διαρκούσε δηλαδή η εκλογική διαδικασία μεταξύ των μελών του κυβερνώντος κόμματος.

Τη στήριξή τους στην κα Μέι, εν των μεταξύ, πρόσφεραν και οι δύο βασικοί ηγέτες της εκστρατείας του Brexit Μάικλ Γκόουβ και Μπόρις Τζόνσον. Την απογοήτευσή του για την παραίτηση της Άντρεα Λέντσομ από την κούρσα διαδοχής εξέφρασε ο Νάιτζελ Φάρατζ.

Η παραίτηση  της Αντρεα
Νωρίτερα η Άντρεα Λέντσομ παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας της Βρετανίας , λέγοντας ότι δεν έχει επαρκή στήριξη για τη συγκρότηση μίας σταθερής κυβέρνησης, αναλογιζόμενη τη μεγάλη στήριξη της τάξης του 60% της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών προς την αντίπαλό της Τερέζα Μέι.

Πρόσθεσε ότι μία μεγάλη σε διάρκεια εσωκομματική μάχη για την πρωθυπουργία δεν είναι επιθυμητή.

Παρόλα αυτά η κα Λέντσομ πιστεύεται ότι οδηγήθηκε στην παραίτηση αφού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με συνέντευξή της το Σάββατο στην οποία φάνηκε να υπονοεί ότι είναι καταλληλότερη Πρωθυπουργός από την Τερέζα Μέι διότι είναι μητέρα, σε αντίθεση με την αντίπαλό της που είναι άτεκνη.

Παρά το ότι η ίδια υποστηρίζει ότι τα λόγια της δεν παρουσιάστηκαν σωστά και ότι απολογήθηκε στην κα Μέι, δέχθηκε έντονες πιέσεις από Συντηρητικούς βουλευτές να παραιτηθεί.

Οι εξελίξεις σημαίνουν ότι κα Μέι πιθανότατα θα είναι η νέα Πρωθυπουργός έστω μόνο με τις ψήφους της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών, με το νέο χρονοδιάγραμμα ανάληψης της εξουσίας και έναρξης των διαπραγματεύσεων εξόδου από την ΕΕ να είναι άγνωστο. Πηγές από το Συντηρητικό Κόμμα αναφέρουν ότι η κα Μέι θα μπορούσε να αναλάβει άμεσα την ηγεσία του κόμματος, αλλά να διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον στο Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως όριζε το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Η κα Μέι είχε πει ότι οι επίσημες διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους για το Brexit δεν θα άρχιζαν πριν από το τέλος του έτους.

Ήδη πάντως έχει αρχίσει να τίθεται ζήτημα νομιμοποίησης της πρωθυπουργίας της κας Μέι, καθώς αναλαμβάνει την πρωθυπουργία μόνο με τις ψήφους 199 βουλευτών του κόμματός της, χωρίς κάποια άμεση εκλογή από τους πολίτες ή ομάδα πολιτών.