Διϊστανται οι απόψεις στην Επιτροπή Οικονομικών για τις πολλαπλές συντάξεις

Πρόταση νόμου για τις συντάξεις των κρατικών αξιωματούχων που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ συζήτησε τη Δευτέρα η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, σωρός-χρημάτων-του-ευρώ-51189538με τις απόψεις να διίστανται για το θέμα.

Η πρόταση νόμου προβλέπει ότι σε περίπτωση που αξιωματούχος δικαιούται την καταβολή μίας ή περισσότερων συντάξεων λόγω της υπηρεσίας του η σύνταξη ή το σύνολο των συντάξεων που λαμβάνει δεν μπορεί να είναι πάνω από το μισό των ψηλότερων συντάξιμων απολαβών που προβλέπονται για οποιοδήποτε αξίωμα ή θέση στην οποία υπηρέτησε.

Προβλέπει επίσης ότι η επαγγελματική σύνταξη που κερδήθηκε για υπηρεσία στον κρατικό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα εξαιρείται από τον συμψηφισμό των συντάξεων.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου αυτό που σκοπείται είναι η θέσπιση νέας νομοθεσίας «ώστε να τερματισθεί η στρέβλωση καταβολής σύνταξης και μισθού σε εν ενεργεία αξιωματούχους». Ταυτόχρονα, προστίθεται, «επέρχεται συμμόρφωση με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις 7 Οκτωβρίου 2014, σύμφωνα με την οποία η σύνταξη είναι περιουσιακό δικαίωμα, το οποίο προστατεύεται από το άρθρο 23 του συντάγματος».

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η δική μας η θέση ως ΔΗΣΥ είναι πως κανένας δεν μπορεί να παίρνει – και αυτούς τους τρόπους πρέπει να αναζητήσουμε – πέραν της μίας σύνταξης και αυτή ακόμα θα πρέπει να είναι με περιορισμούς», δήλωσε ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά μετά την συζήτηση του θέματος.

Θέλω να ξεκαθαρίσω επίσης, πρόσθεσε ο κ. Κουλλά, ότι «κανένας δεν πρέπει να εργάζεται στο δημόσιο τομέα ή να είναι αξιωματούχος του κράτους με μια μεγάλη αντιμισθία και ταυτόχρονα να του καταβάλλονται συντάξεις».

«Η πρόταση του ΔΗΚΟ κινείται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που εμείς επιθυμούμε», είπε. «Τέρμα στα όποια προκλητικά ωφελήματα κατά καιρούς αποφασίζονταν κατά το δοκούν», σημείωσε.

Σε ερώτηση για το τί εμπεριέχει η πρόταση του ΔΗΚΟ, ανέφερε ότι «λέει ότι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέστησαν μεταγενέστερα αξιωματούχοι του κράτους θα μπορούν ταυτόχρονα να παίρνουν την σύνταξή τους και την αντιμισθία του αξιωματούχου και όταν θα πάψουν να είναι αξιωματούχοι να μην συμψηφίζεται η επαγγελματική σύνταξη με την σύνταξη που προβλέπεται για τους συγκεκριμένους αξιωματούχους».

Τοποθετούμενος για το θέμα ενώπιον της Επιτροπής ο Διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού Κύπρος Κυπριανού διευκρίνισε ότι το 2011 και το 2012 επιχειρήθηκε να ρυθμιστεί νομοθετικά το θέμα των πολλαπλών συντάξεων, με πρόνοιες για απαγόρευση της ταυτόχρονης καταβολής σύνταξης και κατοχύρωσης της σύνταξης στο 50% των υψηλότερων απολαβών. Σύμφωνα με τον ίδιο το Ανώτατο με απόφασή του έκρινε ότι το δικαίωμα της σύνταξης είναι αναφαίρετο και έτσι αυτοί που προσέφυγαν έλαβαν τα δικαιώματα τους αναδρομικά ενώ ισχύει πλέον και για όλους τους υπόλοιπους.

Την ίδια ώρα ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η Νομική Υπηρεσία έχει ενημερώσει το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης σε συζητήσεις που είχαν για το θέμα ότι κατά την άποψή της «θα χαθεί» και το δεύτερο κομμάτι της προσφυγής που αφορά την καταβολή του 50% της υψηλότερης αντιμισθίας, με συμψηφισμό όλων των συντάξεων καθώς και ότι επηρεάζεται και ο παλαιότερος νόμος του 1980.

Στο μεταξύ, στη συνεδρία το παρών τους έδωσαν ο τέως Βουλευτής Σοφοκλής Φυττής και ο Δήμαρχος Λακατάμιας Λουκάς Ιατρού, οι οποίοι έκαναν λόγο για στρέβλωση.

Η πρόταση νόμου διευκρίνισε ο κ. Φυττής είχε σταλεί στον τότε Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου από την Κυβέρνηση στις 24 Μαρτίου 2016 και είχε δοθεί στον Νικόλα Παπαδόπουλο για να την καταθέσει έτσι ώστε να αποφευχθεί η καθυστέρηση του νομοτεχνικού ελέγχου.