ΠτΔ: Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από το διάλογο για λύση του Κυπριακού

Εκτός από το διάλογο, δεν υπάρχει άλλος δρόμος για μια πατρίδα απαλλαγμένη από τους στρατούς κατοχής και τα συρματοπλέγματα της διαίρεσης, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι “αυτή είναι η μόνη συνταγή, από την οποία πιστεύω ότι όλος ο λαός θα κερδίσει”.det_nikaros_sinentevxi

Σε ομιλία του στο ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Χανδριών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε ότι, “αν θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά και να συνδημιουργήσουμε, αυτό που υπαγορεύει το καθήκον μας απέναντι στην πατρίδα και το λαό μας, είναι να οικοδομήσουμε τις προϋποθέσεις όπου θα μπορούμε με περηφάνια να στεκόμαστε και να λέμε ότι επιτέλους έχουμε δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό κράτος που δεν κάνει διακρίσεις σε βάρος κανενός εκ των πολιτών του”.

“Για να το πετύχουμε απαιτείται πραγματική ενότητα, απαιτείται να δώσουμε τα χέρια, απαιτείται να συνειδητοποιήσουμε ότι πάνω από τις κομματικές φιλοδοξίες, πάνω από τις όποιες σκοπιμότητες, πάνω από τα όποια μικροσυμφέροντα του καθενός από μας υπάρχει το υπέρτατο που λέγεται πατρίδα. Είναι για αυτή την πατρίδα που έδωσαν τη ζωή τους οι τιμώμενοι ήρωες. Και αν θέλουμε πραγματικά, όλες οι πολιτικές παρατάξεις, όλες οι πολιτικές δυνάμεις πραγματικά να τιμήσουμε τους ήρωες θα πρέπει να δώσουμε τα χέρια για να σώσουμε την πατρίδα”, σημείωσε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Αναφερόμενος στους Τουρκοκύπριους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι “μόνο μέσα από μία λύση με βάση αρχές θα μπορέσουν και εκείνοι να απαλλαγούν από τα δεκανίκια του τουρκικού κράτους και να αναδείξουν τη δική τους ταυτότητα και τις δικές τους δυνατότητες”, προσθέτοντας ότι “οι προοπτικές είναι μεγάλες για τη χώρα μας, αρκεί να τις αξιοποιήσουμε σωστά”.

“Σήμερα, στο διάλογο, στον οποίο εμπλακήκαμε για την επίλυση του Κυπριακού, επιδιώκουμε να κλείσουμε πληγές δεκαετιών. Σήμερα, έχουμε μπροστά μας μία ευκαιρία. Δεν ισχυρίζομαι πως δεν θα υπάρξει άλλη, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος κάτω από ποιες συνθήκες. Αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον, οι συγκυρίες επιτρέπουν να ελπίζουμε ότι μπορεί, μέσα από την προσπάθεια που καταβάλλεται, μέσα από την εμπλοκή της ΕΕ που για πρώτη φορά σημειώνεται σε τέτοιο βαθμό, μέσα από την εφαρμογή του κεκτημένου, να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, να προστατεύσουμε την ενότητα της χώρας μας, να προστατεύσουμε την ελεύθερη διακίνηση, την ελεύθερη εγκατάσταση, την ελεύθερη απόκτηση περιουσίας, αλλά και δουλειάς σε όλη την επικράτεια της Κύπρου”, είπε.

Ανέφερε επίσης ότι “αυτή την περίοδο καταβάλλουμε προσπάθεια να συγκεκριμενοποιήσουμε τα πεδία όπου υπάρχουν συναντιλήψεις ώστε να μπορέσουν να μετατραπούν σε συγκλίσεις”, προσθέτοντας ότι “δεν είναι εύκολο έργο, καθώς στις λεπτομέρειες κρύβονται οι δυσκολίες”.

“Ως πολιτική ηγεσία -συλλογικά- έχουμε καθορίσει τους στρατηγικούς μας στόχους και στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, θέτουμε σημείο προς σημείο όλα τα βασικά χαρακτηριστικά, ιεραρχώντας ψηλά τα οικουμενικά και ευρωπαϊκά δικαιώματα και αρχές: Η λύση του κυπριακού πρέπει να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και το κοινοτικό δίκαιο. Το κυπριακό κράτος πρέπει να έχει μία και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μια και μόνη ιθαγένεια. Η λύση θα πρέπει να ακυρώνει τα κατοχικά δεδομένα, να ανατρέπει τη διαίρεση και να επιτρέπει στους Κυπρίους πολίτες, να συμβιώσουν σε μια κοινή ευημερούσα πατρίδα, υπό καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας. Λύση που να δημιουργεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος μέσα από τη διαφύλαξη της λειτουργικότητας, της βιωσιμότητας και σταθερότητας. Η λύση πρέπει πριν και πάνω από όλα να προνοεί και να διασφαλίζει την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων”, τόνισε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “σε αυτό το πλαίσιο είναι που επιδιώκω να δώσουμε συγκεκριμένο σχήμα και να διαμορφώσουμε τη λύση που θα μπορούμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές προκειμένου να αναδείξουν τις δημιουργικές τους αρετές, χωρίς διχαστικά στοιχεία που θα προκαλούν νέες τριβές και εντάσεις”.

“Εκτός από το διάλογο, δεν υπάρχει άλλος δρόμος για μια πατρίδα απαλλαγμένη από τους στρατούς κατοχής και τα συρματοπλέγματα της διαίρεσης. Αυτή είναι η μόνη συνταγή, από την οποία πιστεύω ότι όλος ο λαός θα κερδίσει, και θέλω να το επαναλάβω, όταν λέγω λαός εννοώ Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Οποιαδήποτε άλλη συνταγή συντηρεί απλώς την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και την αδυναμία πλήρους ανάπτυξης των δυνατοτήτων αυτού του τόπου”, επεσήμανε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.