Ενοχλημένος ο Πρόεδρος από την έκθεση του Γ.Γ. ΟΗΕ

Η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ να αποτυπώνει τα γεγονότα όπως πρέπει, τονίζει 

Ενοχλημένος εμφανίζεται ο Πρόεδρος από το περιεχόμενο της έκθεσης του Γ.Γ.του ΟΗΕ  ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Λευωσία επιχειρεί με διαβήματα να αλλάξει το κείμενο του προσχεδιου .image735.aspx

Σε δηλώσεις του σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατιας Ν.Αναστασιάδης , υπέδειξε με νόημα  πως δεν αποτελεί χαμένη ευκαιρία οποιαδήποτε προσπάθεια που στοχεύει στην υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ή στην αναβάθμιση του παράνομου καθεστώτος,ενώ εξέφρασε  την ελπίδα πως η τελική έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ θα αποτυπώνει τα γεγονότα όπως πρέπει.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του ετήσιου μνημοσύνου των πεσόντων Χανδριωτών κατά την τουρκική εισβολή, ο Πρόεδρος έστειλε το μήνυμα ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όσοι ενημερώνουν τον ΓΓ των ΗΕ υπονοώντας προφανώς τον κ. Εσπεν Μπαρθ Ειντε..

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κλήθηκε να σχολιάσει αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεσή του περί χαμένης ευκαιρίας αναφορικά με τη συνεργασία των δύο κοινοτήτων για την κατάσβεση των πυρκαγιών στη Σολέα.

«Θέλω να ελπίζω ότι στην τελική έκθεση θα αποτυπωθούν τα γεγονότα όπως πρέπει. Είτε πρέπει να αναφέρονται όλες οι προσπάθειες που η ελληνοκυπριακή πλευρά ιδιαίτερα κατέβαλε έτσι ώστε να υπάρξει κλίμα εμπιστοσύνης είτε αυτές αναφέρονται στα μονομερή μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που είχαν ληφθεί, είτε ακόμα και στο αίτημα προς την ΕΕ να καθιερωθεί η τουρκική γλώσσα ως μία των επισήμων γλωσσών είτε σωρεία άλλων ενεργειών. Οποιαδήποτε ενέργεια που στόχο έχει να υποβαθμίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ή να αναβαθμίσει το παράνομο καθεστώς δεν θεωρώ ότι αποτελεί χαμένη ευκαιρία», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε σχέση με αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί η Τεχνική Επιτροπή για τις Κρίσεις, ο Πρόεδρος είπε ότι «θέλω να επιφυλάξω εις εαυτόν το δικαίωμα μετά την επίσημη έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ».

«Δεν βλέπω ότι υπάρχουν θέματα που είτε μπορεί να θεωρηθούν ως επηρεάζοντα ή όχι την άλλη πλευρά», είπε ο Πρόεδρος κληθείς να προβεί σε μια γενική εκτίμηση για την έκθεση, «αλλά γενικότερα όταν δίδεται μια έκθεση του ΓΓ θα πρέπει να αποτυπώνει τα αντικειμενικά γεγονότα όχι μόνο την πρόοδο, αλλά και τις δυσκολίες που υπάρχουν».

Ανέφερε στη συνέχεια ότι δεν θα ήθελε στο παρόν στάδιο να πει, και με συγκεκριμένες αναφορές, γιατί και πού οφείλονται τα προβλήματα.

«Επαναλαμβάνω, η προσπάθειά μας είναι, μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας, να πετύχουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Οποιοσδήποτε παρεμβάλλει δυσκολίες δυσχεραίνει ακριβώς αυτό το έργο. Είτε θα πρέπει να υπάρχει πλήρης ενημέρωση του ΓΓ για να καταγράφονται όλα τα γεγονότα ή δημιουργώντας την εικόνα μεροληπτικής αξιοποίησης του ΓΓ προς τη μια ή την άλλη των κοινοτήτων, το μόνο που μολύνουν είναι το κλίμα των διαπραγματεύσεων και θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί όσοι ενημερώνουν τον ΓΓ ή όσοι θέλουν να διαδραματίσουν ρόλο στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος» υπέδειξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε σχέση με το θέμα λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι θα συγκαλέσει τους αρχηγούς για να συζητήσουν και «θέλω να ελπίζω ότι θα προσέλθουν όλοι με το ίδιο πνεύμα καλής θέλησης, να λειτουργήσει επιτέλους ένα συμβουλευτικό Σώμα το οποίο θα προσφέρει πραγματικές υπηρεσίες στον Πρόεδρο ως συμβουλευτικό Σώμα, ανεξάρτητα των απόψεων που ο καθένας τηρεί».

Στην έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει ότι στις 18 Ιουνίου “ξέσπασε πυρκαγιά στο όρος Τρόοδος, με αποτέλεσμα την απώλεια δύο ζωών και καταστροφή μεγάλων εκτάσεων γης. Στη συνέχεια ο κ. Ακιντζί επικοινώνησε απευθείας με τον κ. Αναστασιάδη για να προσφέρει τουρκοκυπριακή βοήθεια. Ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον κ. Ακιντζί για την προσφορά, ενημερώνοντάς τον ότι δεν προβλέπει την ανάγκη για περαιτέρω συμβολή στην προσπάθεια. Παρομοίως, δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί τουρκική προσφορά για βοήθεια».

Στα συμπεράσματά του, ο ΓΓ σημειώνει ότι «Υπό το φως της χαμένης ευκαιρίας για τη συλλογική καταπολέμηση των πυρκαγιών στο Τρόοδος, η Τεχνική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία και εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών, σε περίπτωση μελλοντικών κρίσεων».